Macron vyzval pápeža, aby zatelefonoval prezidentom USA a Ruska i patriarchovi

Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas návštevy vo Vatikáne nabádal pápeža Františka, aby sa diplomaticky angažoval v snahách o mier na Ukrajine.

25.10.2022 12:30 , aktualizované: 13:00
Leonardo Sapienza / Emmanuel Macron / Brigitte... Foto: ,
Zľava vedúci vatikánskeho protokolu monsignor Leonardo Sapienza, francúzsky prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte počas privítania vo Vatikáne 24. októbra 2022
debata (11)

Vyzval ho tiež, aby telefonicky kontaktoval ruského prezidenta Vladimira Putina i moskovského patriarchu Kirilla, ale aj prezidenta USA Joea Bidena. Na svojom webe o tom v utorok informoval spravodajský magazín Le Point.

„Potrebujeme, aby si Spojené štáty sadli za rokovací stôl a podporili mierový proces na Ukrajine,“ uviedol francúzsky prezident na stretnutí s pápežom.

Joe Biden má podľa Macrona s pápežom vzťah plný dôvery. Pápež ho preto môže ovplyvniť v súvislosti s americkou angažovanosťou na Haiti a Ukrajine, domnieva sa Macron.

Vo svojom príhovore prednesenom v nedeľu na konferencii Volanie po mieri organizovanej Komunitou sv. Egídia v Ríme sa Macron zasadzoval za mier na Ukrajine, pričom zdôraznil, že Ukrajinci sami rozhodnú, kedy a za akých podmienok bude možné uzavrieť mier s Ruskom.

Emmanuel Macron Čítajte viac Macron: Ukrajinci sami rozhodnú, kedy bude možné dosiahnuť mier s Ruskom

Pokiaľ ide o ruskú inváziu na Ukrajinu, pápež František dôsledne odsudzuje konflikt od jeho vypuknutia 24. februára, pričom sa však snaží udržiavať diplomatický dialóg s Moskvou a ruskou pravoslávnou cirkvou, ktorá bezvýhradne podporuje postoje Kremľa.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Vladimir Putin #Emmanuel Macron #patriarcha Kirill