Rusi sa vo veľkom hrnú do manželstva. Pred odchodom na front chcú zabezpečiť rodiny

Rusi sa po vyhlásení mobilizácie hrnú do manželstva. Vyplýva to z údajov regionálnych úradov. Kým niektorí túžia pred odchodom na bojisko spečatiť lásku, iní sa ženia pre sľúbené benefity a odmeny.

25.10.2022 16:07
Rusko Ukrajina Vojna Mobilizácia Čiastočná Branci Foto:
Ruský branec a jeho manželka sa objímajú počas rozlúčky pred vojenským náborovým centrom v ruskom Volgograde v sobotu 24. septembra 2022.
debata (17)

Muži, ktorí odchádzajú bojovať do Putinovej vojny, sa z praktických dôvodov často rozhodli formalizovať vzťah so svojimi partnerkami. Po predložení povolávacieho rozkazu sa môže mobilizovaný muž zo zákona oženiť v ten istý deň, keď sa obráti na úrad, a nemusí čakať mesiac, ako je v Rusku obvyklé.

VIDEO: Mobilizácia! Takto prebieha výcvik ruských odvedencov
Video

„Pochopila som, že ak odíde, tak oficiálne nie sme jeden pre druhého nikto,“ vysvetlila svoju motiváciu na svadbu žena z Jekaterinburgu, ktorú predtým citoval portál E1.ru. Natalja z mesta Kaluga zase uviedla, že spolu s mužom síce žijú už 20 rokov a majú tri deti, ale že zosobášiť sa rozhodli až tento rok na jeseň po tom, ako dostal povolanie do armády.

náboje, zbraň, poprava Čítajte viac Mobilizovaní vojaci v Rusku sa postrieľali, podľa Arestovyča pre náboženskú hádku

Podobne svoju situáciu pre The Moscow Times opísala aj Anastasia. S Olegom sa rozhodli vziať po tom, čo mu deň po vyhlásení mobilizácie prišiel povolávací rozkaz. „Nad svadbou sme premýšľali už skôr, ale po vyhlásení mobilizácie sme už nechceli čakať,“ opisuje 20-ročná žena. Pár sobáš uzavrel na vojenskej základni, kam armádni úradníci Olega po odovzdaní rozkazu odviezli.

Niektoré dvojice priviedla pred oltár láska a mobilizácia to iba urýchlila. Pre iných sa formalizácia vzťahu stala spôsobom, ako získať mnohé benefity. Napríklad bezplatné cestovanie verejnou dopravou, príspevky na deti alebo odškodnenie vo výške päť miliónov rubľov, ktoré šéf Kremľa Vladimir Putin sľúbil rodinám padlých.

Vladimir Putin Čítajte viac Začiatok konca? Ruský expert: Putin ešte nikdy nečelil takému riziku ako teraz

V Rusku síce nie sú k dispozícii celonárodné údaje o sobášoch, správy z regiónov i sociálnych sietí naznačujú, že počet svadieb od oznámenia mobilizácie značne vzrástol.

Zároveň z nárastu počtu sobášov v Rusku od vyhlásenia mobilizácie v poslednej tretine septembra možno odvodiť, že úrady povolali do zbrane už najmenej 492 000 ľudí, upozornil nezávislý ruský portál Mediazona. Pritom podľa skoršieho oznámenia ruského ministra obrany Sergeja Šojgua aj ubezpečovania Kremľa malo byť do zbrane povolaných iba 300 000 záložníkov, a portál Mediazona tak dospel k oveľa vyššiemu počtu mobilizovaných.

VIDEO: Naď: Mobilizácia v Rusku? Predpokladám, že Putina zvrhnú
Video

Najviac mobilizovaných je v pomere k počtu obyvateľov podľa zistení Mediazony v regiónoch na východe Ruska a najmenej v Moskve. Nárast sobášov je najvyšší v Burjatsku na ruskom Ďalekom východe. Od 1. do 21. septembra, keď ruský Putin mobilizáciu oznámil, matriky registrovali v priemere 83 sobášov týždenne. Po začiatku mobilizácie sa tento počet zvýšil na 662 sobášov týždenne. Páry, ktoré sa rozhodli pre svadbu „pre každý prípad“ alebo pred odchodom do zahraničia bez toho, aby muž dostal povolávací rozkaz, v štatistike Mediazony nie sú, pretože títo ľudia musia čakať na svadbu mesiac.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine