Talianska vláda uspela v hlasovaní o dôvere v dolnej komore parlamentu

Nová talianska vláda premiérky Giorgie Meloniovej v utorok uspela v hlasovaní o dôvere v dolnej komore talianskeho parlamentu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

25.10.2022 22:25
Taliansko parlament Foto: ,
Krajne pravicoví poslanci tlieskajú po tom, čo nová talianska vláda premiérky Giorgie Meloniovej uspela v hlasovaní o dôvere v dolnej komore talianskeho parlamentu v Ríme v utorok 25. októbra 2022.
debata

Vládu podporilo 235 poslancov parlamentu, 154 bolo proti a piati sa zdržali, píše agentúra Reuters.

Meloniovej koalícia má v parlamente väčšinu, výsledok hlasovania sa preto očakával, konštatuje AFP. Zajtra sa hlasovanie o dôvere vláde uskutoční aj v hornej komore parlamentu – Senáte. Meloniovej pravicová koalícia má pohodlnú väčšinu aj tam.

Šéfka krajne pravicovej strany Bratia Talianska (FdI) Meloniová v sobotu 23. októbra zložila prísahu do rúk talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu. Taliansko tak má historicky prvýkrát na čele vlády ženu a zároveň prvú predstaviteľku krajnej pravice od skončenia druhej svetovej vojny.

Jej koaličnými partnermi sú strany Liga Mattea Salviniho a Vpred Taliansko (Forza Italia, FI) expremiéra Silvia Berlusconiho.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Giorgia Meloniová