Vzbura v ruskej armáde? Branci nenávidia Putina. Hrozia zvrhnutím režimu pre bezhlavú inváziu

Ruskí branci, ktorých povolali do vojny na Ukrajine sa začínajú búriť. Na sociálne siete sa dostali zábery z jedného z vojenských táborov. Vladmira Putina chcú vyhnať z Kremľa, aby sa mohli vrátiť domov.

26.10.2022 11:50
Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko... Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin navštívil stredisko, kde cvičia zmobilizovaných vojakov pred vyslaním na Ukrajinu, v Riazanskej oblasti na juhu Ruska 20. októbra 2022.
debata (311)

AJ keď ruský minister obrany Sergej Šojgu deklaroval, že do zbrane bude povolaných iba 300 000 záložníkov, portál Mediazona dospel až k počtu 492 000 mužov. Navyše, počas mobilizácie došlo k pochybeniam, keď okrem záložníkov dostali povolávací rozkaz všetci, čo mali dve ruky a dve nohy. A tým, ktorí sa ocitli na fronte nedobrovoľne, dochádza trpezlivosť. Sťažujú sa na otrasné podmienky.

Vladimir Putin Čítajte viac V Poľsku sa stretnú kritici Putina, ktorí chcú prevziať moc po jeho páde

Britský Daily Mail upozornil, že v jednom z táborov sa vzbúrili desiatky vojakov. Keď jeden z nich navrhol zvrhnutie generálov i samotného Putina, zožal od skandujúceho davu obrovský potlesk. Podľa videa vojakom prekáža nedostatočné vybavenie aj to, že ich poslali zomrieť zbytočne.

„Vyhrážali sa nám, že ak tam nepôjdeme, zavrú nás do väzenia. Teraz nemáme ani dostatok vysielačiek. Ako budeme asi vo vojnovej zóne komunikovať? Dokonca sme nedostali ani poriadne ponožky. Musíme si všetko kupovať sami,“ vyčítal veleniu.

Putinovi a Šojguovi poslal odkaz: „Keď vás prestanú počúvať ľudia ako my, komu asi tak budete rozkazovať? Kto bude počúvať tie vaše prejavy? V našich očiach už nie ste zdrojom sily. Možno by sme sa mali všetci spojiť a dať najavo, že nestojíte za nič.“

„Za to, že ste nás odviedli, ste našim rodinám, našim deťom, rozdávali barany, ovce a nejaké potraviny. Čo to má ako byť?“ dodal vojak vo videu.

VIDEO: Ukrajinskí generáli, ktorých sa Rusi boja
Video

Odpor proti vojne dali po vyhlásení mobilizácie v uliciach najavo tisíce Rusov. Kremeľ protesty brutálne potlačil a v putách skončili stovky ľudí. Kritika na adresu Putina zaznieva z radov jeho vlastných podporovateľov. Rusi zažili viaceré neúspechy na fronte, ekonomika krváca a koniec „špeciálnej vojenskej operácie“, ktorá mala trvať niekoľko dní, je stále v nedohľadne. Kritické hlasy sa ozvali aj priamo z frontu od tzv. vojnových blogerov, ktorí začali ukazovať realitu na bojisku. Najprv sa pre zábery katastrofických podmienok stali terčom ruských úradov, neskôr im samo ministerstvo obrany vyjadrilo podporu. Stoja totiž na strane ruského vojnového besnenia.

Ruský prezident Vladimir Putin počas návštevy...
Ruský prezident Vladimir Putin počas návštevy...
+7Ruský prezident Vladimir Putin počas návštevy...

V médiách sa pravidelne objavujú správy o mocenskom boji a o tom, že ruské elity chcú Putina odstaviť od moci. Šéf Kremľa pritom opakovane obchádza armádne velenie a podľa niektorých pozorovateľov sa okruh jeho dôverníkov značne zúžil.

VIDEO: Naď: Mobilizácia v Rusku? Predpokladám, že Putina zvrhnú
Video
311 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine