Jadrový oblak zasiahne Slovensko, spriatelené krajiny obíde, predpovedá Moskva

Priatelia sa zachránia, nepriatelia budú ožiarení. Aspoň tak to prognózuje projekcia dôsledkov odpálenia "špinavej bomby" z dielne ruského ministerstva obrany.

26.10.2022 12:30
Spinava bomba Foto:
Rozšírenie kontaminácie po poškodení Záporožskej jadrovej elektrárne podľa mapy ruského ministerstva obrany.
debata (123)

Mapu pravdepodobného pohybu rádioaktívneho oblaku po prípadnom poškodení Záporožskej jadrovej elektrárne v rámci propagandistickej kampane obviňujúcej Kyjev z prípravy „špinavej bomby“ zverejnil rezort vedený Sergejom Šojguom.

Vyplýva z nej, že zamorenie by malo pokryť časť Európy a obísť priateľov Ruska, upozornil na komunikačnej platforme Telegram kanál Možem objasniť, ktorý patrí do mediálneho portfólia v exile žijúceho kritika Kremľa a niekdajšieho ropného magnáta Michaila Chodorkovského.

Bielorusko, Srbsko a Maďarsko mimo

„Súdiac podľa mapy, Bielorusko, Srbsko a Maďarsko budú mimo zóny zamorenia inteligentného a vyberavého jadrového oblaku,“ ironizuje kanál Možem objasniť a dodáva: „Oveľa menej šťastia bude mať Poľsko, Rumunsko a Slovensko, niektoré časti oblakov sa dostanú aj do Nemecka.“

Záporožská jadrová elektráreň, so svojimi šiestimi reaktormi pred vojnou najvýkonnejšia v celej Európe, je už od jari pod kontrolou ruských okupačných síl. Šéf Kremľa Vladimir Putin nedávno, po septembrovej nezákonnej anexii Záporožskej oblasti a ďalších troch ukrajinských regiónov, prezidentským dekrétom nariadil prechod elektrárne do vlastníctva ruského štátu.

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus Čítajte viac Vzbura v ruskej armáde? Branci nenávidia Putina. Hrozia zvrhnutím režimu pre bezhlavú inváziu

O hrozbe havárie v Enerhodare, kde sa záporožská elektráreň nachádza, sa hovorilo už na jar, keď ju invázne jednotky ostreľovali a neskôr v lete, potom, čo v jej areáli Rusi umiestnili ťažkú vojenskú techniku, ktorá je legitímnym terčom pre ukrajinské ozbrojené sily.

Najnovšie Moskva zahrnula možný útok Kyjeva na záporožskú elektráreň do svojej kampane, podľa ktorej sa Ukrajina chystá odpáliť takzvanú špinavú bombu. Kyjev i jeho západní spojenci toto obvinenie dôrazne odmietli a označili ho za „špinavé vydieranie“, ktorým si chce Kremeľ vynútiť rokovania, kde by sa Ukrajina vzdala časti svojho územia.

Tzv. špinavá bomba pozostáva z kontajneru s rádioaktívnym izotopom a z konvenčnej výbušnej nálože. Pri explózii sa nádoba s izotopmi zničí a tlaková vlna rozptýli rádioaktívnu látku na veľkú plochu. Za špinavú bombu sa považuje aj úmyselný zásah objektu, ktorý používa rádioaktívne materiály v dostatočnom množstve na to, aby došlo k radiačnej kontaminácii oblasti.

Ruské ministerstvo obrany v pondelok na svojej webovej stránke zverejnilo mapu znázorňujúcu možný pohyb rádioaktívneho oblaku po prípadnom odpálení „špinavej bomby“ na Ukrajine. Podľa nej by sa kontaminácia od Záporožskej jadrovej elektrárne mohla v atmosfére rozšíriť až do vzdialenosti 1500 kilometrov a zasiahnuť časti územia Slovenska, Poľska, ba dokonca aj Nemecka.

Tam, kam fúka vietor

Slovenský Úrad jadrového dozoru (UJD) už v marci upokojoval, že ak by sa v Záporoží niečo stalo, Slovensko by malo dostatok času na prípravu a výstrahu pre obyvateľov. Záporožská jadrová elektráreň na juhovýchode Ukrajiny je od slovenských hraníc vzdialená približne tisíc kilometrov. Černobyľská atómová elektráreň sa nachádza o zhruba tristo kilometrov bližšie.

ukrajina Čítajte viac Investigatívci odhalili ruských navádzačov rakiet: Absolventi, ktorí tvoria aj hry

Samozrejme, veľa závisí od aktuálnej meteorologickej situácie, napríklad výšky hladiny mraku v atmosfére či zrážok. Predsedníčka UJD Marta Žiaková už na jar na stránkach Pravdy pripomenula, že rádioaktívny mrak „sa šíri tam, kam fúka vietor“.

Ukrajinská prognóza šírenia rádioaktívneho oblaku z 29. augusta 2022.

Robiť prognózy má zmysel iba na konkrétny aktuálny dátum. Ukrajinský prevádzkovateľ jadrových elektrární Enerhoatom na svojej webovej stránke napríklad zverejnil videoprojekciu na základe meteorologickej situácie, aká bola 29. augusta. Z nej vyplynulo, že v ten deň by v prípade havárie na Záporožskej jadrovej elektrárni radiačný oblak pokryl časť južnej Ukrajiny a juhozápadné regióny Ruska.

Mimochodom, Enerhoatom v utorok na platforme Telegram varoval, že ruské sily vykonávajú utajovanú a podozrivú aktivitu v Záporožskej jadrovej elektrárni, čo naznačuje, že okupanti by mohli pripravovať teroristický útok s použitím jadrového materiálu.

Kanál Možem objasniť označuje ruskú projekciu možného rozšírenia jadrovej kontaminácie zo Záporožskej jadrovej elektrárne za priehľadnú zámernú manipuláciu. „Možno ministerstvo obrany zabudlo, že rádioaktívny mrak po havárii v jadrovej elektrárni v Černobyle v roku 1986 v prvom rade pokryl a znečistil rozsiahle územia Bieloruska, Ukrajiny a Ruska, kde sa pri Briansku našli stopy cézia-137,“ upozorňuje na Telegrame.

Rusko, vojna na Ukrajine, Ukrajina Čítajte viac Ukrajinci vytlačili Vagnerovcov z Bachmutu. Prigožin pred Putinom kritizoval chyby Ruska vo vojne

© Autorské práva vyhradené

123 debata chyba
Viac na túto tému: #rádioaktívne zamorenie #vojna na Ukrajine #špinavá bomba #Záporožská jadrová elektráreň