Iránske bezpečnostné zložky strieľali do demonštrantov v Amíníovej rodnom meste

Iránske bezpečnostné zložky začali strieľať do davu nespokojných obyvateľov v meste Sakíz v iránskom Kurdistane po tom, ako si demonštranti pri hrobe Mahsy Amíníovej pripomenuli 40 dní od jej smrti. Uviedla to v stredu ľudskoprávna skupina Hengaw.

26.10.2022 15:22
Iran Protest, Mahsá Amíníová Foto:
Mahsá Amíníová (22 rokov) zomrela v Teheráne 16. septembra tri dni po zatknutí mravnostnou políciou pre údajné porušenie pravidiel obliekania pre ženy. Jej smrť vyvolala najväčšie protesty v islamskej republike za uplynulé tri roky.
debata (1)

Pri zásahu voči demonštrantom použili aj slzotvorný plyn, spresnila na sociálnej sieti Twitter skupina so sídlom v Nórsku, ktorá monitoruje porušovanie ľudských práv v Kurdistane.

Ľudia sa pri Amíníovej hrobe zhromaždili na 40. deň od jej smrti, kedy sa podľa miestnych tradícií končí obdobie smútku za zosnulým.

Mahsa Amíníová Čítajte viac Preč so šatkami. Položia ženy iránsky režim? Môže to byť brutálne

Mahsá Amíníová (22 rokov) zomrela v Teheráne 16. septembra tri dni po zatknutí mravnostnou políciou pre údajné porušenie pravidiel obliekania pre ženy. V iránskom hlavnom meste bola Kurdka spolu so svojím mladším bratom.

Jej smrť vyvolala najväčšie protesty v islamskej republike za uplynulé tri roky, píše AFP. Na ich čelo sa postavili mladé ženy a školáčky, ktoré si z hláv strhávali a pálili svoje hidžáby a postavili sa na odpor bezpečnostným zložkám v uliciach.

berlín, irán, protest Čítajte viac V Berlíne vyšlo do ulíc 80-tisíc ľudí. Vyjadrili podporu iránskym protestom
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mahsa Amíníová