Nemecko plánuje schváliť legalizáciu marihuany na rekreačné účely

Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach v stredu oznámil, že v spolkovej republike plánuje zlegalizovať držbu indickej konopy do 30 gramov a takisto povoliť jej predaj dospelým na rekreačné účely.

26.10.2022 15:27
Marihuana / Fajčenie / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (7)

Zatiaľ však nie je isté, či sa tento plán schválený kabinetom aj uskutoční, keďže vláda si chce byť istá, že legalizácia kanabisu je v súlade s právnymi predpismi Európskej únie.

Lauterbachov plán navrhuje povoliť predaj konopy dospelým osobám na predajných miestach s osobitnou licenciou. Nemecko tak chce bojovať proti nelegálnej distribúcii tejto omamnej látky na čiernom trhu, pričom vláda chce tento trh prísne regulovať.

Marihuana Čítajte viac „Konopný väzeň“ ide na 15 rokov do väzenia, má prísť aj o dom

Legalizácia predaja konopy je súčasťou série reforiem spísaných vo vlaňajšej koaličnej dohode troch strán, ktoré sú vo vláde nemeckého kancelára Olafa Scholza. Tento krok by podľa vlády zaistil kontrolu kvality konopy a chránil i mladých ľudí.

Spoločenské dôsledky tejto reformy majú byť podľa vlády posúdené o štyri roky.

Marihuana Čítajte viac Prieskum: Takmer 40 percent Slovákov považuje tresty za držbu marihuany za prehnané

Medzi ďalšie reformy v koaličnej dohode patrí aj zrušenie zákazu reklamy lekárov a obmedzení v súvislosti s dvojitým občianstvom, uľahčenie získania nemeckého občianstva a zníženie minimálneho veku pre voličov v štátnych a európskych voľbách z 18 rokov na 16.

Vláda taktiež plánuje zrušiť 40 rokov staré nariadenie, podľa ktorého musia osoby, ktoré majú záujem o zmenu pohlavia, pred týmto úkonom podstúpiť psychologické vyšetrenie a získať schválenie súdu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #marihuana #konope