Zistenia Reuters a ISW potvrdzujú správy o zlom stave ruskej armády

Stav ruskej armády na Ukrajine je dlhodobo zlý a ďalej sa zhoršil počas leta tohto roka, po ktorom nasledovala ukrajinská protiofenzíva. Píše to americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), podľa ktorého jeho hodnotenie podporuje aj materiál agentúry Reuters založený na dokumentoch a osobných denníkoch nájdených v opustenom ruskom stanovišti v Balakliji v Charkovskej oblasti.

27.10.2022 10:45
Ukrajina, vojna Foto:
Ukrajinský vojak pri ruskom zničenom tanku neďaleko oslobodenej Balaklije v Charkovskej oblasti.
debata (45)

ISW dlhodobo usudzuje, že ruská armáda je na Ukrajine značne oslabená a od tohtoročného leta vo veľkej miere prišla o schopnosť ofenzívy. Na nízkej úrovni je tiež morálka ruských vojakov. Podľa Reuters z viac ako tisíc stránok dokumentov vrátane osobných zápisníkov zanechaných ruskou armádou v jednom z domov v Balakliji vyplýva, že tamojšie jednotky boli silne poddimenzované. Dve z nich operovali s 20-percentnou silou. Jeden z bojových práporov mal len 49 vojakov namiesto 240; jedna zo záložných jednotiek bola len na 23 percentách kapacity.

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus Čítajte viac Vzbura v ruskej armáde? Branci nenávidia Putina. Hrozia zvrhnutím režimu pre bezhlavú inváziu

Ruské jednotky pri Balakliji mali aj nedostatok vybavenia. Inventár vedený ruskými vojakmi ukázal, že zatiaľ čo 25. júla mali k dispozícii päť dronov, na konci augusta už len dva. Z ôsmich obrnených transportérov zostali tri a z 24 protitankových zbraňových systémov Fagot štyri.

VIDEO: Ako na strelnici. Takto Ukrajinci zlikvidovali Rusom obrnené vozidlo
Video

Dokumenty tiež ukazujú, že ruskí vojaci v oblasti boli už na konci júla presvedčení, že Ukrajina začne protiofenzívu s cieľom „prevziať kontrolu nad Balaklijou“, píše sa v dokumentoch. Za následnú neschopnosť Ruska držať pozície na severovýchode podľa zistení Reuters okrem nízkej morálky môže tiež zlá logistika a prezieravý prístup velenia. Z dokumentov napríklad vyplýva, že Západný vojenský okruh výslovne vojakom zakázal ustúpiť z neudržateľnej pozície v malej dedine Hrakove.

Kyjev protiúder na severovýchode krajiny začal v prvom septembrovom týždni, 8. septembra potom oslobodenie strategicky významnej Balaklije oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Reuters pripomína, že blesková ukrajinská protiofenzíva v Charkovskej oblasti bola jedným z najväčších ruských zlyhaní od začiatku invázie z 24. februára. Zlyhanie ruských síl si vyslúžilo ostrú kritiku aj od spojencov a podporovateľov Kremľa.

VIDEO: Zelenskyj má darček od Krakena. Vlajku nad Balaklijou
Video

Britské ministerstvo obrany uviedlo, že ruské vedenie na čele s prezidentom Vladimirom Putinom sa zrejme ďalej snaží odvrátiť kritiku verejnosti. Súvisí s tým aj Putinovo rozhodnutie vymenovať moskovského starostu Sergeja Sobjanina za koordinátora pre regióny v rámci ruskej koordinačnej rady pre zabezpečenie potrieb „špeciálnej vojenskej operácie“. Týmto názvom Moskva oficiálne označuje svoju inváziu a vojnové ťaženie na Ukrajinu.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine