Izrael a Libanon podpísali prelomovú dohodu o námornej hranici

Izrael a Libanon podpísali prelomovú dohodu o námornej hranici, ktorú pomohli dohodnúť Spojené štáty. Najprv list schvaľujúci dohodu podpísal vo svojom paláci libanonský prezident Michel Aún, následne dokument spečatil svojím podpisom v Jeruzaleme aj izraelský premiér Jair Lapid, uviedli izraelské médiá. Dohoda rieši spor týkajúci sa 860 kilometrov štvorcových vôd Stredozemného mora, v ktorých sa nachádzajú ložiská plynu.

27.10.2022 15:40
Izrael Libanon dohoda hranice námorné schválenie Foto: ,
Na snímke izraelský premiér Jair Lapid podpisuje dohodu o urovnaní sporu okolo námorných hraníc medzi Libanonom a Izraelom, ktorú sprostredkovali Spojené štáty.
debata

Podľa libanonského vyjednávača Iljása bú Saaba dohoda predstavuje začiatok „novej éry“. List na najjužnejšej časti libanonskej hranice v meste Nakúra odovzdajú americkým predstaviteľom, ktorí rokovania Izraela a Libanonu sprostredkovali. Následne sa na základni mierových síl v Nakúre uskutoční ešte ceremónia, na ktorej sa zúčastnia zástupcovia oboch krajín.

V Jeruzaleme dohodu schválila izraelská vláda a následne podpísal premiér Lapid. Podľa neho dohoda znamená formálne uznanie Izraela nepriateľským štátom. „Nestáva sa každý deň, že by nepriateľský štát uznal štát Izrael, navyše v písomnej dohode, pred zrakmi celého medzinárodného spoločenstva,“ uviedol izraelský premiér. „Nestáva sa každý deň, že by Spojené štáty a Francúzsko stáli za nami a poskytovali dohode bezpečnostné a ekonomické záruky,“ povedal. Dodal, že dohoda posilňuje bezpečnosť židovského štátu.

Libanonský prezident však dohode takýto význam neprikladá a akýkoľvek širší prielom vo vzťahoch medzi oboma krajinami nepotvrdil. Dohoda podľa Aúna nemá „žiadne politické rozmery ani dosahy, ktoré by odporovali zahraničnej politike Libanonu“.

Na snímke libanonský prezident Michel Aún... Foto: TASR/AP, Dalati Nohra
Libanon Izrael dohoda hranice námorné schválenie Na snímke libanonský prezident Michel Aún podpisuje dohodu o urovnaní sporu okolo námorných hraníc medzi Libanonom a Izraelom, ktorú sprostredkovali Spojené štáty.

Sprostredkovateľom zložitých rokovaní bol americký diplomat Amos Hochstein. Ten očakáva, že dohoda bude platiť aj v prípade zmien vo vedení oboch krajín. V tejto súvislosti spomenul nadchádzajúce parlamentné voľby v Izraeli, ktoré sa uskutočnia budúci utorok, a tiež fakt, že mandát libanonského prezidenta Aúna sa končí už v pondelok. Dohoda by sa podľa Hochsteina mala dodržiavať „bez ohľadu na to, kto bude veľmi skoro zvolený za budúceho libanonského prezidenta“.

Dohoda sa podľa agentúry AP považuje za významný prielom vo vzťahoch medzi Izraelom a Libanonom. Krajiny sú technicky vo vojnovom stave. Na otázku, čo sa stane, keď dohodu jedna či druhá strana poruší, Hochstein odpovedal, že práve Spojené štáty zostanú garantom, ktorý pomôže vyriešiť akékoľvek spory. „Ak jedna zo strán dohodu poruší, prehrajú obe strany,“ dodal Hochstein.

Libanon dúfa, že jasne vyznačená námorná hranica umožní začať prieskum plynových nálezísk. „Dúfam, že sú tieto rokovania sľubným začiatkom ekonomického rastu, ktorý ťažba ropy a plynu umožní. Prinesie to stabilitu, bezpečnosť a rozvoj, ktoré Libanon potrebuje,“ povedal už skôr libanonský prezident, ktorý tiež dodal, že dohoda neznamená normalizáciu vzťahov s Izraelom.

Plynové ložiská bude môcť vďaka dohode preskúmať aj Izrael, ktorý dohodu považuje aj za prostriedok znižujúci riziko ďalšej vojny s libanonským šiitským hnutím Hizballáh.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Libanon #Hizballáh