Putin dal ruky preč od chránenkyne. Sobčakovej útek otriasol elitami

Keď mala deväť rokov, Vladimir Putin bol pre ňu "ujo Vova". S rodičmi chodila s ním a jeho rodinou do Fínska na dovolenky. Putina do tímu jej otca priviedol "ujo Dima", Dmitrij Medvedev, ktorý Anatolijovi Sobčakovi, prvému demokraticky zvolenému primátorovi Petrohradu, pomáhal s volebnou kampaňou. Desaťročia osobnej známosti s niekdajšími študentmi, ktorých jej otec učil na právnickej fakulte a vtiahol do politiky, kde to dotiahli až na prezidenta a premiéra, Xeniu Sobčakovú už viac nechránia.

27.10.2022 18:14
Russia Sobchak Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin pred voľbami na jar 2018 zdraví v Kremli svoju vyzývateľku Xeniu Sobčakovú.
debata (24)

Z prominentky vyhnankyňa

V Rusku sa v stredu stalo niečo, čo sa doteraz zdalo byť nepredstaviteľné. Štyridsaťročnú mediálnu hviezdu napriek jej úzkym stykom s najmocnejšími a najbohatšími ľuďmi krajiny začali preverovať pre podozrenie zo spáchania závažného trestného činu. Zadržať sa ju nepodarilo, zjavne práve vďaka úzkym stykom s niektorými z najmocnejších, ale cena za to, že sa vyhla trestnému stíhaniu, je vysoká. Z prominentky sa stala vyhnankyňa.

Bol to útek ako zo špionážneho trileru. Keď dostala echo, že sa chystá zatknutie obchodného riaditeľa jej mediálneho holdingu a ďalšieho kolegu, kúpila si na stredu hneď dvoje leteniek – do Dubaja a Istanbulu.

Oboch spolupracovníkov skutočne zadržali a obvinili z vydierania. Od Sergeja Čemezova, šéfa štátneho obranného konglomerátu Roztech a Putinovho blízkeho priateľa z čias spoločného pôsobenia v drážďanskej rezidentúre KGB, vraj pýtali jedenásť miliónov rubľov, v prepočte 180-tisíc eur, za to, že na svojom telegramovom kanáli o ňom a jeho blízkych nezverejnia žiadne kompromitujúce príspevky.

Sobčakovej obchodného riaditeľa chytili priamo pri čine, keď v luxusnej moskovskej reštaurácii preberal od agenta provokatéra prvú splátku v sume 800-tisíc rubľov, čiže necelých 13-tisíc eur. O niekoľko hodín neskôr už bezpečnostné zložky prišli spraviť domovú prehliadku v Sobčakovej podmoskovskej vile a ďalšia skupina podľa telegramového kanálu BAZA na ňu čakala na letisku Vnukovo-3.

Xenia Sobčaková prechádza hranicu z Bieloruska do Litvy.

Márne. Hľadaná celebrita medzičasom prešla cez Bielorusko, ktorého hranicu môžu Rusi prekročiť bez kontroly, a nerušene vstúpila na územie Litvy. Tento pobaltský štát síce prestal Rusov vpúšťať so schengenskými vízami, Sobčaková, ktorá po svojej matke, ruskej senátorke Ľudmile Narusovej, má aj židovské korene, sa však litovským pohraničiarom mohla preukázať čerstvo vydaným izraelským pasom. To, že má aj izraelské občianstvo, Sobčaková až doteraz dôrazne popierala.

Z Ruska za osem mesiacov Putinovej ukrajinskej agresie ušli už státisíce ľudí. V obave pred trestným stíhaním za kritiku vojny či v snahe vyhnúť sa mobilizácii. Do exilu odišli aj stovky novinárov. Prečo potom práve Sobčakovej prípad vyvolal taký veľký rozruch?

Medzi dvoma stoličkami

Mnohí ju dodnes označujú za ruskú Paris Hilton. Je to daň za to, že do povedomia verejnosti vstúpila ako mladučká moderátorka televíznych reality šou. Svojimi škandálmi v tých časoch bavila čitateľov bulváru. Postupne sa však vypracovala aj v serióznejších žánroch. Jej televízne rozhovory s poprednými osobnosťami mali mnohomiliónovú sledovanosť. Vybudovala si aj vplyvnú a prosperujúcu sieť médií, z ktorých viaceré sa venujú politike a na súčasné pomery relatívne odvážne kritizujú Kremeľ.

Sobčaková sa aj osobne angažovala v protestnom hnutí, ktoré prepuklo na prelome rokov 2011–2012, keď si Putin s Medvedevom vymieňali prezidentské a premiérske kreslo. Radikálni opoziční aktivisti na čele s Alexejom Navaľným sa aj vtedy na ňu pozerali podozrievavo. Ich nedôvera prerástla do otvorenej nevraživosti v roku 2018, keď sa Sobčaková pasovala za hlavnú liberálnu vyzývateľku Putina.

V prezidentských voľbách skončila štvrtá so ziskom necelých 1,7 percenta hlasov. Navaľného stúpenci ju odvtedy obviňujú, že vládcovi Kremľa poslúžila na vytvorenie zdania demokratickej súťaže a to ešte za peniaze spomínaného Čemezova, ktorý podľa nich financoval jej kampaň.

Skutočnosť, že Sobčaková a jej médiá pomerne otvorene kritizovali Putinovu vojnu, a ani to, že jej matka, vdova po Anatolijovi Sobčakovi, sa v hornej komore parlamentu minulý mesiac zdržala hlasovania, keď ostatní senátori jednomyseľne schválili anexiu štyroch ukrajinských regiónov, nenapravili imidž jednej z najznámejších ruských celebrít v očiach odporcov Kremľa. Dnes jej cez sociálne siete odkazujú, že sa pokúšala sedieť na dvoch stoličkách, tak nech sa nečuduje, ako dopadla.

Niet viac nedotknuteľných

Škodoradosť zaznieva aj z radov prokremeľských konzervatívnych jastrabov, ktorí majú pocit ďalšieho víťazstva nad čoraz mizivejšími zvyškami liberálov v mocenských štruktúrach. Sobčakovej emigráciu viacerí pozorovatelia označili za ďalší dôkaz prehlbujúceho sa rozkolu v radoch ruských elít, ktoré sú zneistené tým, že Putin si pri starostiach s vojnou prestal plniť svoju rolu hlavného arbitra v ich sporoch.

To, že zatykač na Sobčakovú otriasol ruskou elitou, pripustil aj prokremeľský politológ Sergej Markov. „Ak dokážu zatknúť za maličkosť, za prosté vydieranie, hoci aj dcéru milovaného učiteľa a patróna Putina, ktorej dlhé roky všetko odpúšťali, znamená to, že nedotknuteľní už neexistujú. Zadržať môžu hocikoho,“ napísal na Telegrame. „Pre niektorých členov elít je zatykač na Sobčakovú ohnivým znamením z nebies,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Dmitrij Medvedev #vojna na Ukrajine #Xenija Sobčaková