KĽDR odpálila do mora dve balistické rakety krátkeho doletu

Severná Kórea odpálila v noci na piatok do Japonského mora dve balistické rakety krátkeho doletu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Johnap.

28.10.2022 06:45 , aktualizované: 08:33
debata

Podľa generálneho štábu juhokórejskej armády boli štarty rakiet zaznamenané z provincie Kangwon o 23.59 h a 0.18 h miestneho času. Strely prekonali vzdialenosť približne 230 kilometrov a dosiahli maximálnu výšku okolo 24 kilometrov.

Stalo sa tak v deň, keď sa chýli ku koncu cvičenie juhokórejskej armády a na budúci týždeň sa uskutočnia kombinované letecké manévre USA a Južnej Kórey s názvom Vigilant Storm.

KĽDR naposledy odpálila balistickú strelu krátkeho doletu 14. októbra. Pchjongjang tento rok skúšobne odpálil už viac než dve desiatky balistických rakiet, pričom jedna z nich preletela nad Japonskom. Množia sa tiež náznaky, že Severná Kórea by mohla podniknúť ďalšiu jadrovú skúšku.

Juhokórejské ozbrojené sily v septembri uskutočnili spoločné cvičenie s americkým námorníctvom. Zúčastnila sa na ňom aj lietadlová loď USS Ronald Reagan. Išlo o prvé spoločné cvičenie juhokórejských a amerických síl s účasťou lietadlovej lode od roku 2017.

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #balistická strela