Balíčky na prežitie vo výťahoch svedčia o nápaditosti voči vypínaniu elektriny v Kyjeve

Keď výpadky prúdu začali byť v Kyjeve na programe takmer každý deň, Taras Lohinov vedel, že každý, kto uviazne vo výťahoch sedemnásťposchodového paneláku, kde býva, ocení základné vybavenie, ktoré mu pomôže prekonať ťažké chvíľky, píše agentúra Reuters.

28.10.2022 09:08
ukrajina kyjev vojna Foto: ,
70-ročná Katarína sa pozerá z okna a drží sviečku vo svojom dome počas výpadku prúdu v Borodjanke v Kyjevskej oblasti na Ukrajine.
debata (14)

Kým terajšie ruské útoky proti ukrajinskej energetickej infraštruktúre spôsobujú pohromu v stovkách výškových budov v ukrajinskom hlavnom meste, Lohinov a ďalší predvídaví obyvatelia pravidelne nechávajú takzvané balíčky pre prežitie vo výťahoch po celom meste.

Takýto typický balíček obsahuje vodu, energetické tyčinky a sladkosti, lampu a nádobku, ktorú možno použiť ako improvizovanú toaletu. Lohinov pridáva ďalšie položky, ako je bublifuk, aby sa zabavili deti, alebo kus polystyrénu, na ktorý sa dá posadiť.

„Samozrejme by som mohol tvrdiť, že ma to napadlo samotného, ale v skutočnosti som to videl na internete,“ uškrnul sa tridsaťšesťročný Lohinov v narážke na desiatky príspevkov na sociálnych sieťach ponúkajúcich rady, ako prečkať výpadky prúdu, ktoré môžu trvať aj niekoľko hodín.

Ukrajina, vojna Čítajte viac Zistenia Reuters a ISW potvrdzujú správy o zlom stave ruskej armády

Miestne úrady varovali občanov pred nebezpečenstvom, aké predstavuje používanie výťahov počas leteckých poplachov. No schodisko nie je schodnou cestou pre mnohých Kyjevčanov, ktorí sa potrebujú dostať z bytu na 15. či 20. poschodí.

Keď Lohinov zavesil do druhého výťahu v budove igelitovú tašku s červeným krížom, išiel okolo sused a poďakoval mu. Priateľské uznanie potešilo Lohinova, ktorý pracuje tiež ako záchranár a pomáhal prehľadávať sutiny po raketových útokoch.

Jeho manželka Ljudmyla si myslí, že vojna pomohla obyvateľom budovy zblížiť sa. „Viac si povieme, viac sa usmievame, áno, celkom nás to spája,“ povedala. „Keď Taras zavesil tašky do výťahov, ľudia za nami začali prichádzať a pýtať sa, či by s nimi nemohli pomôcť, dať nám za ne nejaké peniaze,“ povedala. Manželia peniaze zdvorilo odmietli.

Susedia hovoria, že tašky vo výťahoch pomohli znížiť ich obavy. „Nebojím sa, že uviaznem, pretože viem, že je tam voda a energetické tyčinky,“ povedal dvadsaťsedemročný Vladyslav Derbyšev, ktorý sa práve vrátil z prechádzky so svojím psom.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Židovský štát sa vykašľal na Zelenského
14 debata chyba
Viac na túto tému: #Kyjev #vojna na Ukrajine