Prvá cesta novej talianskej premiérky povedie do Bruselu

Prvá zahraničná cesta novej talianskej premiérky Giorgii Meloniovej povedie budúci štvrtok do Bruselu. V belgickej metropole sa stretne okrem iného s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou alebo šéfom Európskej rady Charlesom Michelom, informovali svetové tlačové agentúry.

28.10.2022 15:28
Meloniová Foto: ,
Talianska premiérka Giorgia Meloniová 26. októbra 2022 v Ríme počas diskusie v Senáte pred hlasovaním o dôvere jej vláde.
debata (2)

Meloniová, ktorá stojí na čele krajne pravicovej strany Bratia Talianska (FdI), v úvodnom prejave zdôraznila európske smerovanie svojho kabinetu.

Meloniová sa v minulosti často vyjadroval výrazne kriticky k EÚ a jej inštitúciám, píše DPA. Vo svojom vládnom vyhlásení tento týždeň uviedla, že Taliansko nemá v úmysle sabotovať chod Európskej únie, ktorú chce ale urobiť „efektívnejšou“. Cieľom nie je „brzdiť a sabotovať európsku integráciu“, ale prispieť k zmene pravidiel, ktoré nefungujú, povedala Meloniová.

Giorgia Meloniová Čítajte viac Meloniová chce byť "premiér“

Krajne pravicová strana Bratia Talianska vyhrala pred mesiacom parlamentné voľby. Koaličná vláda Meloniovej je označovaná za najviac pravicovú od druhej svetovej vojny a tvoria ju tiež zástupcovia ďalšej krajne pravicovej strany Liga, pravicovej strany Vpred Taliansko expremiéra Silvia Berlusconiho a niekoľko nestraníkov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Giorgia Meloniová