Z amerického väzenia Guantánamo prepustili najstaršieho väzňa

Z väzenia na americkej základni Guantánamo na Kube prepustili najstaršieho väzňa, ktorý sa vrátil naspäť do rodného Pakistanu. Oznámilo to v sobotu ministerstvo zahraničných vecí v Islamabade.

29.10.2022 13:46
Guantanámo Foto: ,
Na archívnej fotografii z novembra 2008 vojenská väznica v zálive Guantanámo na Kube
debata (25)

Pakistanský podnikateľ Sajfulláh (Ulláh) Paráčá bol v rámci tzv. americkej vojny proti terorizmu zatknutý v roku 2003 v Thajsku pre podozrenia z financovania teroristickej siete al-Káida.

Má 75 alebo 76 rokov a nikdy voči nemu oficiálne nevzniesli žiadne obvinenia. Samotný Paráčá dlhodobo akúkoľvek vinu odmietal a tvrdil, že má pozitívny vzťah k USA, kde v minulosti študoval.

Podľa amerických úradov pred svojím zadržaním udržiaval kontakty s poprednými vodcami al-Káidy vrátane Usámu bin Ládina a Chálida Šajcha Muhammada.

Jeho prepustenie z kontroverzného väzenia na Guantáname schváliť ešte vlani prezident USA Joe Biden, a to spoločne s ďalšími dvoma väzňami z Pakistanu a Jemenu. „Sme potešení z toho, že sa pakistanský občan zadržiavaný v zahraničí, mohol vrátiť ku svojej rodine,“ uviedol na margo Paráčovho prepustenia pakistanský rezort diplomacie, podľa ktorého repatriácii predchádzal komplikovaný prípravný proces.

Biden je pod tlakom, aby prepustil zvyšných zhruba 40 väzňov z Guantánama respektíve, aby prebehli súdne procesy s tými, ktorých vinia z priameho napojenia na al-Káidu. Na základni sa stále nachádza niekoľko mužov zapletených do útokov z 11. septembra 2001 a iných útokov spáchaných militantmi z al-Káidy.

Kontroverznú väznicu na Guantáname založili po teroristických útokoch v USA z 11. septembra 2001. Prvé osoby podozrivé z terorizmu tam umiestnili v roku 2002 a v jednom období ich tam bolo až 800.

F-16, stíhačky, F16, armáda, letectvo Čítajte viac Vojenský analytik: Reči o Guantáname na Slovensku sú len apokalyptické fabulácie
25 debata chyba
Viac na túto tému: #Guantánamo