Tragické oslavy Halloweenu. Vyše 150 ľudí utrpelo v tlačenici zástavu srdca

Na prinajmenšom 151 mŕtvych sa zvýšil počet obetí tlačenice, ktorá vypukla v sobotu neskoro večer miestneho času v centre juhokórejskej metropoly Soul pri oslavách Halloweenu. S odvolaním sa na vyjadrenia miestnych úradov o tom informuje agentúra Jonhap.

29.10.2022 19:27 , aktualizované: 30.10.2022 07:40
soul južná kórea záchranári Foto: ,
Sanitky a záchranári na ulici neďaleko miesta tragickej tlačenice v centre Soulu v Južnej Kórei. 29.10.2022
debata (37)

K tlačenici došlo podľa úradov približne o 22.22 h miestneho času neďaleko hotela Hamilton vo štvrti Itchewon v centre Soulu, keď sa do jednej z úzkych ulíc nahrnul dav ľudí oslavujúcich Halloween.

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol vyhlásil štátny smútok. Vláda podľa neho dôkladne vyšetrí príčinu nešťastia, aby sa podobná tragédia už neopakovala.

Medzi mŕtvymi boli podľa hasičov okrem iného ľudia z Číny, Iránu, Uzbekistanu a Nórska. Hasiči tiež uviedli, že 82 ľudí utrpelo zranenia. Dodali, že 19 osôb sa nachádza vo vážnom stave. Pôvodne úrady hovorili o menšom počte m=rtvych a väčšom počte zranených.

Agentúra AP uvádza, že do predmetnej oblasti v Soule bolo celkovo nasadených vyše 800 záchranárov a policajtov z celej krajiny, ktorí majú ošetrovať ranených, či im pomáhať. Na sociálnych sieťach sa medzičasom objavili zábery zachytávajúce záchranárov vykonávajúcich priamo na mieste resuscitáciu zranených.

Juhokórejské úrady ešte pred najnovšou aktualizáciou obetí hlásili, že zástavu srdca utrpelo v tlačenici najmenej 50 ľudí.

Niektoré miestne médiá uviedli, že tlačenica vznikla, keď sa veľký počet ľudí ponáhľal do baru po tom, ako začuli, že je tam neidentifikovaná celebrita.

Starosta Soulu O Se-hun bol v čase incidentu v Európe, z cesty sa však rozhodol vrátiť, informuje stanica Sky News.

Záchranné zložky zasahujú po tlačenici, ku... Foto: TASR/AP, Lee Jin-man
Kórea Soul tlačenica Záchranné zložky zasahujú po tlačenici, ku ktorej došlo počas osláv Halloweenu v juhokórejskom meste Soul.

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol vyzval na rýchle ošetrenie zranených. Uviedol tiež, že by malo dôjsť k bezpečnostným previerkam miest, na ktorých sa konajú takéto oslavy.

Miestne médiá uvádzali, že do Itchewonu sa Halloween vybralo oslavovať približne 100 000 ľudí. Po nedávnom uvoľnení koronavírusových obmedzení tak išlo o najväčšie halloweenske oslavy za posledné roky, približuje Sky News.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Južná Kórea #Soul #dav #Halloween #tlačenica