Po páde visutého mosta zahynulo v Indii najmenej 132 ľudí

Najmenej 132 ľudí zomrelo pri zrútení visutého mosta pre peších v indickom štáte Gudžarát. Prvá bilancia uvádzala 81 obetí. Ďalší sú zranení.

30.10.2022 18:05 , aktualizované: 21:57
India most Foto: ,
Záchranári prehľadávajú rieku Machchu neďaleko spadnutého visutého mosta v západoindickom štáte Gudžarát.
debata

Údaje zatiaľ ešte nie sú konečné, záchranári stále pátrajú po nezvestných, a úrady preto definitívne oficiálne údaje o obetiach nezverejnili. Most bol po rekonštrukcii znovu sprístupnený verejnosti pred niekoľkými dňami a medzi miestnymi bol obľúbeným miestom rekreácie.

Podľa vládnych úradov bolo na moste v čase zrútenia viac ako 150 ľudí. Miestna televízna stanica Zee News predtým tvrdila, že sa v čase nešťastia na stavbe nachádzalo vyše 400 osôb a iné médiá uvádzali ešte vyššie počty. Most sa zrejme zrútil, pretože neuniesol váhu veľkého množstva návštevníkov. Väčšina ľudí spadla do rieky. Medzi mŕtvymi a zranenými sú podľa vládnych úradníkov prevažne mladiství, ženy a starší ľudia.

Zábery, ktoré odvysielala televízia, ukazujú desiatky ľudí držiacich sa lán zrúteného mosta, zatiaľ čo sa im záchranný tím snaží pomôcť. Niektorí liezli po rozbitej konštrukcii a snažili sa dostať na breh rieky, iní plávali do bezpečia.

Historický most dlhý 230 metrov bol postavený v 19. storočí za britskej nadvlády. Šesť mesiacov bol uzavretý kvôli rekonštrukcii a znovu sprístupnený verejnosti bol minulý týždeň. Most je turistickou atrakciou a priťahuje množstvo ľudí zvlášť teraz, keď je obdobie sviatkov.

Indický premiér Nárendra Módí je teraz na trojdňovej návšteve práve v štáte Gudžarát, z ktorého pochádza. Ministerský predseda oznámil, že nariadil najvyššiemu predstaviteľovi štátu, aby urýchlene zmobilizoval tím pre záchrannú operáciu. Vláda štátu tiež vytvorila päťčlenný osobitný vyšetrovací tím.

Podľa indických médií most údajne nedostal od úradov osvedčenie, že je spôsobilý na prevádzku. Opravu vykonala súkromná firma.

debata chyba
Viac na túto tému: #India #pád mosta