Babiš chce byť prezidentom: Čelím presilovke, oponenti použijú čokoľvek, aby ma očiernili

Český expremiér a predseda hnutia ANO Andrej Babiš bude kandidovat za prezidenta ČR. Oznámil to v nedeľu v Televíznych novinách stanice TV Nova.

30.10.2022 20:09 , aktualizované: 31.10.2022 14:08
andrej babiš, ANO, česko Foto: ,
Andrej Babiš
debata (13)

Babiš chce byť podľa vlastných slov prezidentom, ktorý bude vládu tlačiť k ďalšej pomoci občanom Českej republiky. „Od momentu, keď som vstúpil do politiky, mám jeden cieľ. Aby sa ľuďom žilo lepšie. A keď vidím, aká je vláda neakčná a nepomáha ľuďom, tak som sa nakoniec rozhodol kandidovať na post prezidenta Českej republiky,“ vyhlásil.

Má podporu predsedníctva

Babišovi v pondelok vyjadrilo podporu aj predsedníctvo hnutia ANO. „Viem, že budem čeliť presilovke troch kandidátov päťkoalície. Viem, že moji oponenti použijú čokoľvek, aby ma očiernili," začal svoj príhovor predseda hnutia ANO. Podľa svojich slov dlho zvažoval, či sa má pustiť do boja o prezidentský post alebo počkať a opätovne sa usilovať o premiérske kreslo. Zdôraznil, že nie je pravda, že by úloha prezidenta bola len reprezentatívna. Prezident má podľa neho veľký vplyv.

„Žijeme v neľahkých časoch. Bez väčšieho záujmu vlády nás drtí inflácia a energetická kríza, v Európe zúri desivá vojna a náš starý známy svet akoby bol dávno minulosťou,“ pokračoval expremiér. To je podľa neho dôvod, prečo sa vo verejnom priestore stretávame s netoleranciou, hádkami a zlobou.

Ako prezident by chcel byť aktívny v európskej diplomacii, ale aj vo svete. Čas by podľa svojich slov prevažne trávil medzi občanmi. „Jednoducho Andrej Babiš, akého dobre poznáte, len s novou rétorikou a novým poslaním,“ naznačil možný výkon mandátu Babiš.

„Budem viesť pozitívnu kampaň. Nekandidujem proti niekomu, ale kandidujem, aby som pracoval v prospech našej krajiny a slúžil našim občanom,“ povedal bývalý predseda vlády. Podľa svojich slov chce byť silný, akčný, nezávislý a férový prezident, ktorý bude využívať svoje kontakty v prospech Česka bude a rozumieť ekonomike a krízovému riadeniu.

Babiš nedeľným oznámením konečne ukončil špekulácie o svojej kandidatúre. TV Nova na svojej webstránke podotýka, že víťazstvo vo voľbách však rozhodne „nemá vo vrecku“. Najnovšie prieskumy verejnej mienky totiž favorizujú bývalého predsedu vojenského výboru NATO a generála vo výslužbe Petra Pavla a podľa niektorých by Babiša mohli poraziť dokonca aj iní kandidáti.

Generál Petr Pavel Čítajte viac České prezidentské voľby by vyhral Petr Pavel, Babiš oproti júlu stráca

Vedomý si je toho aj samotný Babiš. „Veľké šance mi prieskumy nedávajú. Avšak som bojovník, takže urobím maximum pre to, aby som presvedčil ľudí, že budem dobrým kandidátom na post prezidenta,“ zhodnotil v priamom prenose na TV Nova.

Prezidentské voľby sa v Česku budú konať 13. a 14. januára a ich prípadné druhé kolo 27. a 28. januára 2023. Česi vo voľbách rozhodnú, kto nahradí na poste hlavy štátu Miloša Zemana, ktorému sa skončí druhé funkčné obdobie.

Babiš v nedeľu oznámil, že v pondelok požiada o podporu svojej kandidatúry poslanecký klub ANO. Pre kandidatúru, ktorá musí byť oficiálne podaná do 8. novembra, potrebuje podporu 20 poslancov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš