Brazílskym prezidentom bude Lula da Silva, tesne porazil Bolsonara

Víťazom druhého kola prezidentských volieb, ktoré sa v nedeľu konali v Brazílii, sa stal ľavicový exprezident Luiz Inácio Lula da Silva, vyplýva z oficiálnych výsledkov.

31.10.2022 05:30 , aktualizované: 16:40
Brazil Elections Foto: ,
Luiz Inácio Lula da Silva
debata (25)

Po sčítaní 98,8 percenta hlasov dosiahol Lula da Silva 50,83 percenta hlasov a porazil tak súčasnú pravicovú hlavu štátu Jaira Bolsonara. Ten získal 49,17 percenta hlasov. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na brazílske volebné orgány.

Lula da Silva (77) zvíťazil nad 67-ročným Bolsonarom aj v prvom kole volieb z 2. októbra, avšak len s tesným náskokom o zhruba päť percent (48:43).

Počas pondelka mu gratulovalo viacero svetových lídrov, aj predsedníčka eurokomisie či šéf WHO. Český prezident Miloš Zeman pozval Bolsonara na návštevu Česka.

Víťaz prisľúbil boj proti rasizmu a diskriminácii

Novozvolený prezident da Silva prisľúbil počas svojho prejavu v meste Sao Paulo po vyhlásení výsledkov nedeľného hlasovania „vytrvalý boj proti rasizmu, predsudkom a diskriminácii“. Apeloval tak na rovnaké práva a možnosti pre všetkých obyvateľov Brazílie – belochov, černochov aj pôvodné kmene.

Da Silva vyzval podľa agentúry AFP na „mier a jednotu“ v hlboko rozdelenej krajine. Konštatoval, že „nie je v nikoho záujme žiť v "permanentnom vojnovom stave“.

„Dnes svetu hovoríme, že Brazília je späť,“ zdôraznil s tým, že táto latinskoamerická krajina už viac nie je medzinárodným vyvrheľom. Je „pripravená zaujať svoje miesto v boji proti klimatickej kríze“, najmä čo sa týka ochrany Amazónie. V tejto súvislosti naznačil, že je otvorený medzinárodnej spolupráci s cieľom ochrániť Amazonský dažďový prales.

Da Silva sa dôrazne vyslovil proti zbraniam. „Brazílčania chcú knihy namiesto zbraní,“ vyhlásil. Stanica BBC pripomína, že vláda súčasnej hlavy štátu, pravicového Jaira Bolsonara, schválila zmiernenie zákonov o zbraniach, čo prinieslo počas jeho funkčného obdobia obrovský nárast počtu vlastníkov zbraní.

Da Silva dodal, že Brazílčania chcú mať znova nádej a Brazílii preto želá „mier, demokraciu a dôstojnosť“. Apeloval na naliehavú potrebu riešiť krízu nedostatku jedla, ktorá postihla 33,1 milióna Brazílčanov.

Porazený Bolsonaro opakovane spochybňoval volebný systém

Hlasovacie miestnosti sa uzavreli v nedeľu o 17.00 h miestneho času (21.00 h SEČ). Keďže hlasovanie prebiehalo elektronicky, konečné výsledky boli známe do niekoľkých hodín po hlasovaní.

Lula da Silva zastával prezidentský post v rokoch 2003 až 2010. Keď skončil vo funkcii, bol najpopulárnejším prezidentom krajiny, keďže cestou sociálnych programov prispel k znižovaniu chudoby, približuje AP. Neskôr bol však zapletený do kontroverzného korupčného škandálu a v roku 2018 bol uväznený na 18 mesiacov. Najvyšší súd neskôr obvinenia voči nemu anuloval s tým, že hlavný sudca bol zaujatý.

Agentúra DPA pripomína, že porazený Bolsonaro opakovane spochybňoval volebný systém a naznačoval, že v prípade prehry by výsledky volieb nemusel uznať. V piatok večer však prisľúbil, že rozhodnutie voličov bude rešpektovať.

Inaugurácia nového prezidenta je naplánovaná na 1. januára 2023.

Bolsonarovi podporovatelia zablokovali cesty

Podporovatelia brazílskeho prezidenta Bolsonara zablokovali v pondelok cestné komunikácie vo viacerých brazílskych štátoch. Vyjadrujú tým nespokojnosť s výsledkami nedeľňajších prezidentských volieb, informuje webová stránka stanice CNN a agentúra AFP.

Videozáznamy zverejnené na sociálnych sieťach zachytávajú kamióny odstavené na cestách i podporovateľov úradujúceho prezidenta v štátoch Mato Grosso na západe Brazílie a Santa Catarina na juhu krajiny.

Tieto videá zverejnili skupiny, ktoré podporujú Bolsonara, píše CNN. Na záznamoch jeden muž žiada vojenský zásah s cieľom zabrániť da Silvovi prevziať úrad.

Demonštranti v Mato Grosso tiež pálili pneumatiky a vozidlá, píše AFP. To, či tieto protesty organizuje konkrétna skupina, nebolo bezprostredne známe. V Brazílii je silné voľne organizované hnutie vodičov kamiónov, ktoré podporuje Bolsonara, píše AFP. Miestne médiá hlásili blokády ciest aj v brazílskych štátoch Rio de Janeiro, Sao Paolo a Paraná.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Luiz Inácio Lula da Silva #Jair Bolsonaro