USA chcú údajne umiestniť v Austrálii bombardéry B-52

Spojené štáty plánujú umiestniť v severnej Austrálii bombardéry B-52 schopné niesť jadrové zbrane, informovala v pondelok austrálska televízia ABC. Čína v reakcii obvinila Washington z narúšania mieru a stability v regióne. TASR správu prevzala od agentúry AP.

31.10.2022 15:14
americký bombardér B-52 Foto: ,
Strategický bombardér B-52 amerických vzdušných síl na archívnej snímke.
debata (21)

USA pripravujú vybudovanie špeciálnych zariadení pre šesť týchto bombardérov dlhého doletu na austrálskej leteckej základni Tindal na území Severného teritória, uviedla ABC. O časovom rámci výstavby sa nezmienila.

Tindal sa nachádza asi 300 kilometrov južne od pobrežného mesta Darwin, kde na základe bilaterálnej dohody z roku 2012 trávia tisíce príslušníkov americkej námornej pechoty každoročne približne šesť mesiacov.

Austrálsky premiér Anthony Albanese v pondelok na tlačovej konferencii neodpovedal priamo na otázku, či USA umiestnia bombardéry v Austrálii. Hovoril len všeobecne o vojenskej spolupráci oboch krajín.

Vzdušné sily USA pre ABC uviedli, že schopnosť umiestniť americké bombardéry v Austrálii je jasným signálom pre protivníkov i známkou integrácie austrálskeho a amerického vojenského letectva.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí pred novinármi zdôraznil, že obranná a bezpečnostná spolupráca oboch krajín „by nemala cieliť na žiadnu tretiu stranu ani poškodzovať záujmy tretích strán“. USA by podľa neho mohli svojím konaním vyvolať preteky v zbrojení v regióne. Čína ich však spolu s Austráliou vyzýva, aby namiesto toho „urobili niečo, čo prispeje k regionálnemu mieru a stabilite a posilní vzájomnú dôveru medzi krajinami“.

VIDEO: Americké bombardéry prileteli do Európy na jadrové cvičenie NATO. (17.10.2022)

Video
21 debata chyba
Viac na túto tému: #B-52