Bývalý Saganov šéf sa vzdal ruského pasu. Tiňkov nechce byť spájaný s vojnou

"Oficiálne som sa vzdal ruského občianstva! Nemôžem sa na toto všetko pozerať a byť spájaný s Putinovým fašizmom," oznámil v pondelok Tiňkov.

31.10.2022 20:31
Olelg Tiňkov s Petrom Saganom. Foto: ,
Oleg Tiňkov s Petrom Saganom počas Tour de France 2015.
debata (64)

„Nemôžem sa pozerať na to, ako moji bývalí krajania zabíjajú a okrádajú mierumilovných ľudí. Chcem to všetko ,nevidieť', najmä po tom, čím som si musel prejsť posledné 3 roky. Život je len jeden a ten je NEOCENITEĽNÝ,“ pripomenul Tiňkov svoje zdravotné problémy. „Dúfam, že ma bude nasledovať čoraz viac podnikateľov a prestanú pracovať pre fašizmus, vzdajú sa podnikania a občianstva,“ napísal po rusky na Instagrame.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Oleg Tinkov (@olegtinkov)

K potvrdeniu o vzdaní sa ruského občianstva, datovanému 26. októbra, podnikateľ na Instagrame pripojil aj anglický text. V ňom tiež konštatuje, že nemieni byť spájaný s fašistickou krajinou, ktorá začala vojnu so svojím mierumilovným susedom a denne zabíja nevinných ľudí. Musel by sa vraj hanbiť, keby si naďalej ponechal jej pas.

Vyjadril tiež nádej, že keď ho budú nasledovať prominentní ruskí podnikatelia, tak to oslabí Putinov režim a jeho ekonomiku a napokon povedie k jeho porážke.

„Nenávidím Putinovo Rusko, ale milujem všetkých Rusov, ktorí sú jednoznačne proti tejto šialenej vojne!“ napísal.

Oleg Tiňkov. Foto: Instagram.com/olegtinkov
Oleg Tiňkov Oleg Tiňkov.

Bývalý majiteľ cyklistického tímu Tinkoff, za ktorý dve sezóny jazdil aj slovenský šampión Peter Sagan, odsúdil Putinovu vojnu už krátko po jej začatí.

Svet cestnej cyklistiky opustil na sklonku roka 2016. V máji 2022 54– ročný podnikateľ oznámil, že trpí akútnou leukémiou a nejaký čas sa nebude ukazovať na verejnosti.

Tinkov sa stal piatym významným podnikateľom, ktorý sa zriekol ruského občianstva. Predtým to urobili zakladateľ Revolut Nikolaj Storonskij, zakladateľ fondov DST Global Jurij Miľner, zakladateľ Troika Dialog Ruben Vardanian a zakladateľ Freedom Finance Timur Turlov.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #občianstvo #Oleg Tinkov #vojna na Ukrajine