Netanjahu je späť. Jeho blok má šancu na pohodlnú väčšinu

V utorkových parlamentných voľbách vedie v Izraeli po sčítaní 80 percent odovzdaných hlasov pravicová strana Likud expremiéra Benjamina Netanjahua.

01.11.2022 07:55 , aktualizované: 02.11.2022 13:13
Izrael Netanjahu Foto: ,
Benjamin Netanjahu
debata (2)

Konečné výsledky majú byť podľa izraelskej televízie známe vo štvrtok večer. Likud má zatiaľ 31 zo 120 mandátov a so spojencami by mohol dať teraz dohromady pohodlnú parlamentnú väčšinu až 65 hlasov, uvádza denník Haarec.

Na druhom mieste je zatiaľ tak, ako predpovedali prieskumy, strana Ješ Atid premiéra Jaira Lapida. Niektorí z jeho potenciálnych partnerov na zostavenie vlády ale bojujú o vstup do parlamentu, pretože zatiaľ nezískali potrebné minimum aspoň 3,25 percenta hlasov. Ide predovšetkým o ľavicový Merec, ktorý zatiaľ získal 3,23 percenta hlasov.

Ultrapavicový blok Náboženský sionizmus má teraz 14 mandátov, náboženské strany Šas a Jednotný judaizmus tóry 11, respektíve deväť mandátov. Tieto formácie sú považované za možných spojencov Likudu pre budúcu vládu

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Židovský štát sa vykašľal na Zelenského

Lapid by mohol počítať so Stranou národnej jednoty ministra obrany Bennyho Ganca, ktorá má zatiaľ 12 kresiel, so stranou ruských imigrantov Izrael je náš domov, ktorý má päť kresiel a prípadne s niektorou z arabských strán, ktoré sa do parlamentu dostanú. Zatiaľ sa to darí strane Raam, ktorý prekonala prah účasti so 4,25 percentami hlasov. Na hrane vstupu do parlamentu sa ocitli aj labouristi, ktorým zatiaľ izraelské médiá prisudzujú štyri mandáty.

Volebná účasť bola v utorok vysoká, k urnám prišlo cez 71 percent voličov, spočítaných je cez 3,8 milióna hlasov. Volebná komisia má podľa televízie konečné výsledky ohlásiť do štvrtkového večera.

Palestínsky premiér: Nemali sme žiadne ilúzie

Palestínsky premiér Muhammad Štajja označil posun smerom k pravici vo voľbách v Izraeli za „prirodzený výsledok dlhoročného nárastu extrémizmu a rasizmu v izraelskej spoločnosti“. „Nemali sme žiadne ilúzie o tom, že by izraelské voľby priniesli mierového partnera," povedal vo svojom stredajšom vyhlásení.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Židovský štát sa vykašľal na Zelenského

Na základe predbežných výsledkov by v izraelských parlamentných voľbách mal získať tesnú väčšinu blok pravicových a náboženských strán pod vedením bývalého premiéra Benjamina Netanjahua. Jeho najväčším rivalom je dočasný premiér Jair Lapid, ktorý Netanjahua nahradil v júni 2021.

Štajja povedal, že rozdiel medzi rôznymi izraelským stranami je preňho ako „rozdiel medzi Pepsi a Coca-colou“. Palestínčania podľa jeho slov budú naďalej pokračovať v boji proti izraelskej okupácii a budú sa usilovať o vytvorenie nezávislého štátu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #parlamentné voľby #Benjamin Netanjahu #Likud