Rusko malo presunúť do Bieloruska rakety Kinžal, proti ktorým sa nedá brániť

Rusko zrejme presunulo do Bieloruska hypersonické strely Kinžal, upozornilo v utorok britské ministerstvo obrany, ktoré sa odvoláva na poznatky britskej vojenskej rozviedky.

01.11.2022 13:13
Rusko, Ukrajina, Kindžal
Ruská stíhačka MiG-31 s raketou Kinžal vzlieta z leteckej základne Hemeimeem v Sýrii, jún 2021
debata (108)

Vyslanie nadzvukových striel do Bieloruska Londýn hodnotí ako gesto, ktorým chce Rusko dať najavo, že má bieloruskú podporu.

Na bieloruskom letisku Mačuliščy pri Minsku sa pravdepodobne nachádzajú dve ruské stíhačky MiG-31 a kontajner, ktorý slúži na uskladnenie hypersonických striel Kinžal, oznámilo britské ministerstvo a zverejnilo satelitné snímky letiska. Práve z lietadiel MiG-31 je možné tieto manévrovateľné strely odpaľovať.

Strely Kinžal sú schopné prejsť vzdialenosť až 2-tisíc kilometrov. Podľa vojenských expertov proti nim v súčasnej dobe neexistuje účinná obrana, niektorí sa však domnievajú, že tieto zbrane nie sú dostatočne presné. Rusko ich používa od roku 2018 a niekoľkokrát ich vypálilo aj počas vojny na Ukrajine, v Bielorusku ich ale zatiaľ nerozmiestňovalo.

Video
Putinova superzbraň. Test ruskej medzikontinetálnej rakety Sarmat (Satan 2)

Ruské zásoby týchto striel sú veľmi obmedzené a ich rozmiestnenie v Bielorusku znamená pre Rusko len malý prínos, pokiaľ ide o zasahovanie ďalších cieľov na Ukrajine, podotklo britské ministerstvo obrany.

Premiestnením nadzvukových striel do Bieloruska chce Moskva pravdepodobne Západ presvedčiť o tom, že úloha Bieloruska ako ruského spojenca vo vojne na Ukrajine je čoraz dôležitejšia.

Rusko, Ukrajina, Kindžal Čítajte viac Rusi použili hypersonické strely Kinžal. Obrana proti nim nie je
108 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko #kinžal #hypersonické rakety