Pápež by mal vyzývať k bezmäsitým piatkom, znížili by sa tým emisie, tvrdia vedci z Cambridgu

Pápež František by mohol pomôcť znížiť celosvetové množstvo emisií uhlíka, ak by katolíkov vyzval, aby sa vrátili k nejedeniu mäsa v piatok. Uviedol to v utorok tím vedcov z Cambridgeskej univerzity.

01.11.2022 16:10
Pápež František Foto: ,
Pápež František
debata (13)

Štúdia zverejnená na portáli Social Science Research Network (SSRN) vychádzala z pozorovania stravovacích návykov v Anglicku a Walese po podobnej výzve tamojších biskupov v roku 2011. Svoje stravovacie návyky zmenila len asi jedna štvrtina katolíkov. Každoročne sa však podľa autorov štúdie ušetrilo viac než 55-tisíc ton uhlíka.

V celosvetovom meradle by bezmäsité piatky mohli každoročne obmedziť produkciu miliónov ton skleníkových plynov. Samotný pápež klimatickú zmenu označil za „bezprecedentnú hrozbu“, ktorá si vyžaduje bezodkladné kroky.

Prax nejesť mäso v piatok je jednou z najstarších kresťanských tradícií, pričom na ryby sa nevzťahovala. Od vatikánskych reforiem v 60. rokoch to však nie je povinnosť, s výnimkou pôstneho obdobia pred Veľkou nocou.

Živočíšnu výrobu označil vedúci štúdie Shaun Larcom za jednu z hlavných príčin emisií skleníkových plynov a katolícka cirkev tak má „veľmi dobré predpoklady“ pomôcť. Ich zníženie by podľa jeho slov bolo výrazné i v prípade, ak by bezmäsité piatky dodržiaval len zlomok katolíkov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #katolícka cirkev #bezmäsitá strava