Rusko pred zimou ničí ukrajinskú energetiku. Kyjev odstaví trolejbusy, moldavská vláda zasadala potme

Ruské útoky poškodili 40 percent ukrajinskej energetickej infraštruktúry a krajina potrebuje pomoc Európskej únie, apeloval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri utorkovom stretnutí s eurokomisárkou pre energetiku Kadri Simsonovou.

02.11.2022 06:17
Rusko, Ukrajina, energie, Kyjev Foto: ,
Ľudia v autobuse na tmavej ulici, keďže v Kyjeve sú zhasnuté pouličné svetlá. Ruské útoky ničia energetiku Ukrajiny.
debata (97)

Terčom ruských rakiet, striel a dronov sa stali predovšetkým tepelné a vodné elektrárne a teplárne, a tak Ukrajina musela pozastaviť vývoz elektriny do EÚ.

„Verím, že všetko opravíme a v pokojnejšom čase, keď sa stabilizuje situácia v našom energetickom systéme, budeme pokračovať vo vývoze elektriny do Európy,“ zdôraznil Zelenskyj podľa denníka Ukrajinska pravda.

VIDEO: Ukrajinskí vojaci sa „zahrievajú“ na boj s Rusmi

Video

Šéf štátu podrobne vysvetlil, čo Ukrajina potrebuje pre obnovu energetickej infraštruktúry, a vyzval Európsku komisiu, aby zohrala úlohu koordinátora pomoci členských štátov únie. Navrhol vytvoriť podobnú platformu, aká vznikla medzi partnerskými štátmi poskytujúcimi Ukrajine vojenskú pomoc. „Problém s energetikou ide teraz ruka v ruke s finančnou krízou a nedostatkom zbraní, a preto by mala vzniknúť takáto platforma,“ dodal Zelenskyj.

Osobitná pozornosť bola pri rokovaní podľa kancelárie Zelenského venovaná ďalšiemu posilneniu energetických sankcií proti Rusku. Ukrajinský prezident vyzval na stropovanie cien ruského plynu a tiež na obmedzenie dodávok ruského skvapalneného plynu do EÚ v rámci budúceho balíka protiruských sankcií.

Simsonová v utorok pricestovala do Kyjeva po ďalšom ostreľovaní ukrajinských energetických objektov ruskými raketami a hovorila o nevyhnutnosti zvýšiť podporu ukrajinskej energetike, dodala Ukrajinska pravda. Pripomenula, že po ruských útokoch z 10. a 11. októbra Zelenskyj hovoril o poškodení približne 30 percent energetickej infraštruktúry krajiny. Potom nasledovalo ešte niekoľko ďalších ruských útokov, naposledy ráno 31. októbra.

V Kyjeve od 2. novembra úplne prestanú jazdiť trolejbusy, oznámil v utorok starosta Vitalij Kličko s tým, že ich nahradia autobusy. Je to nevyhnutné, aby sa znížila záťaž kladená na energetický systém metropoly. Autobusy sa začali objavovať na trolejbusových linkách od 20. októbra, ale od stredy sa trolejbusy zastavia úplne, poznamenala ruská redakcia BBC a dodala, že vlani v Kyjeve trolejbusy jazdili na piatich desiatkach liniek.

Moldavsku hrozí, že bude bez energií

Moldavsko si zachová prozápadné smerovanie napriek súčasnému energetickému vydieraniu zo strany Moskvy. Podľa agentúry AP to v utorok pri návšteve Bukurešti uviedla moldavská prezidentka Maia Sanduová. Národnostne a jazykovo spriaznenému Rumunsku poďakovala za dodávky energií, ktoré čiastočne kompenzujú výpadky pri dodávkach z Ruska a Ukrajiny.

„Chcem, aby všetci vedeli, že Moldavsko sa rozhodlo byť slobodné a pokračovať na svojej európskej ceste bez ohľadu na okolnosti,“ povedala Sanduová v prejave v rumunskom parlamente. „Sme ochotní zaplatiť cenu za našu slobodu,“ dodala.

Moldavsko prechádza najhlbšou energetickou krízou od vyhlásenia nezávislosti v roku 1991. Ceny energií pre domácnosti sa za posledný rok zvýšili šesťkrát. „Moldavské rodiny teraz vynakladajú 75 percent svojich príjmov na energie,“ uviedla Sanduová. „Hrozí nám, že budeme nadchádzajúcu zimu bez plynu a bez elektriny,“ povedala.

Z hľadiska zemného plynu je malá krajina vkliesnená medzi Rumunsko a Ukrajinu úplne závislá od ruskej spoločnosti Gazprom. Tá začiatkom októbra pohrozila, že pre nezaplatené platby úplne zastaví dodávky plynu niekdajšej sovietskej republike, ktorá teraz usiluje o príklon k Západu. Už predtým ruská plynárenská spoločnosť dodávky do Moldavska výrazne znížila.

Takmer súčasne s prejavom Sanduovej úrady proruského separatistického regiónu Podnestersko oznámili, že znížia dodávky elektriny z elektrárne Cuciurgan do Moldavska na menej ako štvrtinu. Podnesterská elektráreň zabezpečovala približne 70 percent spotreby elektriny v hlavnom meste Kišiňove.

Moldavská vláda je teraz nútená siahnuť k drastickým energetickým úsporám, jedno zo zasadnutí kabinetu sa konalo dokonca za tmy. Podľa moldavských médií je teraz v krajine kvôli prudkému nárastu dopytu nedostatok sviečok a olejových lámp, pripomína agentúra APA.

Rumunský premiér Nicolae Ciuca podľa miestnych médií po stretnutí Sanduovú ubezpečil o pokračujúcej rumunskej podpore Moldavska, vrátane elektriny, zemného plynu, palivového dreva a vykurovacieho o­leja.

Moldavské úrady sa spočiatku energetickej krízy snažili nakupovať elektrinu od vojnou zmietanej Ukrajiny, ktorá však bola po ruskom masívnom ostreľovaní svojej energetickej infraštruktúry z posledných týždňov nútená ukončiť zásobovanie Moldavska. V súčasnosti Moldavsko odoberá elektrinu predovšetkým z Rumunska, ktoré je však podľa expertov schopné kryť len zhruba 30 percent moldavskej spotreby.

Sanduová v prejave tiež obvinila proruské politické sily v Moldavsku, že „cynicky využívajú ťažkosti ľudí a nespokojnosti (…), aby vyvolali chaos a odvrátili nás od našej európskej cesty“. Urobila tak so zjavným odkazom na moldavského oligarchu Ilana Šora, ktorého strana v Kišiňove už niekoľko dní organizuje protesty proti súčasnej prozápadnej vláde.

97 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine