Šáhid bol slabý odvar. Irán posiela Rusom drony apokalypsy

Ukrajinská vojenská tajná služba informovala, že Irán plánuje poslať do Ruska vyše 200 bojových dronov, vrátane typu Araš-2, ktorý podľa iránskej armády patrí k útočným dronom s najdlhším doletom na svete, informuje americká televízia CNN.

02.11.2022 10:15
dron Araš-2 Foto:
Iránsky kamikadze dron Araš-2.
debata (246)

Vojenská spravodajská služba Ukrajiny, patriaca pod ministerstvo obrany, uviedla, že „Irán plánuje na začiatku novembra poslať Ruskej federácii zásielku vyše 200 bojových dronov Šáhid-136, Mohádžir-6 a Araš-2“.

Spravodajská služba na sociálnej sieti Telegram napísala, že bezpilotné lietadlá „budú doručené cez Kaspické more do prístavu Astrachán“ na juhu európskej časti Ruska. Drony budú v rozobratom stave a na ruskom území „ich zmontujú, prefarbia a dajú na ne ruské označenia“.

VIDEO: Ruské drony ničia ukrajinské pozície
Video

Ukrajinská tajná služba nespresnila zdroj informácií o dodávkach a CNN nemohla tieto detaily nezávisle overiť. Zhodujú sa však s informáciami nemenovanej západnej krajiny, ktorá dôkladne monitoruje iránsky program na vývoj zbraní. Podľa nich Teherán pripravuje veľkú zásielku dronov a balistických rakiet do Ruska.

VIDEO: No davaj! Ukrajinci ničia Rusom drony z Iránu

Video

Použitie dronov Araš-2 vo vojne Ruska na Ukrajine bude znamenať ďalšiu záťaž pre ukrajinskú protivzdušnú obranu.

Päťkrát viac výbušnín

Ukrajinské ozbrojené sily od 13. septembra zostrelili vyše 300 útočných dronov, ale desiatky ďalších zasiahli ciele a zničili životne dôležitú energetickú infraštruktúru.

Podľa CNN použitie dronov Araš-2 môže priniesť „veľkú zmenu“ vo vojne na Ukrajine. Tento typ „dokáže niesť päťkrát viac výbušnín než Šáhid“. Araš-2 má prúdový pohon, preto je oveľa rýchlejší a je ťažšie ho zostreliť, a zároveň má väčší dosah. Z fotografií, ktoré iránske štátne médiá označujú za dron Araš-2, však jasne vidieť, že má vzadu vrtuľu.

246 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Irán #drony #vojna na Ukrajine #Araš-2