Ruskí velitelia údajne preberali možné použitie jadrovej zbrane na Ukrajine

Ruskí vojenskí velitelia v októbri preberali možnosť použitia taktickej jadrovej zbrane na Ukrajine, napísal v stredu denník The New York Times (NYT) s odvolaním sa na svoje zdroje v americkej vláde.

02.11.2022 13:21
jadrová zbraň strela nuclear Foto:
Odpálenie medzikontinentálnej balistickej rakety Jars v rámci ruských jadrových cvičení z odpaľovacieho zariadenia v Plesecku na severozápade Ruska. Snímka z videozáznamu ruského ministerstva obrany 26. októbra 2022.
debata (34)

Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý má jedinú právomoc o jej použití rozhodnúť, sa na rokovaní nezúčastnil. Biely dom správu NYT odmietol komentovať, zopakoval iba, že nevidí žiadne náznaky toho, že by sa ruská armáda chystala jadrovú zbraň použiť.

Informácie o tom, že ruskí velitelia debatovali, kedy a ako by Moskva mohla použiť na Ukrajine jadrovú zbraň, kolovala v americkej vláde v polovici októbra. NYT uvádza, že správa znepokojila administratívu amerického prezidenta Joea Bidena, keďže poukazuje na frustráciu ruských generálov z vývoja bojov na Ukrajine.

Hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby na otázku novinárov ohľadom správy odpovedal, že jej detaily nebude komentovať.

"Už skôr sme uviedli, že ruské poznámky o možnom použití jadrových zbraní sú hlboko znepokojivé a berieme ich vážne. Situáciu monitorujeme, ako najlepšie dokážeme, a nevidíme žiadne náznaky, že by sa Rusko chystalo jadrové zbrane použiť, "povedal Kirby.

Spinava bomba Čítajte viac Jadrový oblak zasiahne Slovensko, spriatelené krajiny obíde, predpovedá Moskva

Obavy z použitia jadrovej zbrane na konci októbra opäť rozvírili ruské výroky o tom, že Ukrajina zostavuje takzvanú špinavú bombu, teda bombu, ktorá po výbuchu zamorí okolie rádioaktívnym materiálom pomocou explózie konvenčnej výbušniny.

Na žiadosť Kyjeva sú od 31. októbra v dvoch jadrových zariadeniach na Ukrajine inšpektori Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), aby overili, či majú ruské obvinenia faktický základ. Západ aj Kyjev obvinenia označujú za falošné a ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba uviedol, že pôsobí dojmom, že Moskva plánuje vykonať útok špinavou bombou sama a vinu následne zvaliť na Kyjev.

Taktická jadrová zbraň je určená na použitie na bojisku v blízkosti vlastných jednotiek, kde má zlikvidovať nepriateľské sily. Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW) na začiatku októbra uviedol, že ruská armáda vo svojom súčasnom stave nie je schopná operovať v zamorenom bojovom prostredí.

VIDEO: Mal Vladimir Putin so sebou muža s jadrovým kufríkom?

Video
34 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #jadrová zbraň #vojna na Ukrajine