Británia má viac amerických stíhačiek F-35 než pilotov, ktorí na nich vedia lietať

Británia má k dispozícii viac stíhačiek piatej generácie F-35 než ľudí, ktorí ich vedia pilotovať. Vyplynulo to z utorkového vyjadrenia ministra obrany Bena Wallacea pred príslušným parlamentným výborom, informuje televízia Sky News.

02.11.2022 13:26
Americká stíhačka F-35B Foto:
Americká stíhačka F-35B.
debata (1)

Podľa ministra to súvisí aj so skutočnosťou, že ide o nové lietadlo. Ako však pripomenula televízia Sky News, britské ministerstvo obrany oficiálne oznámilo svoj zámer kúpiť americké stíhačky F-35 ešte v roku 2006 a prvý britský pilot na tomto stroji letel už v roku 2010.

Wallace priznal, že problémom sú neočakávané zdržania pri výcviku pilotov. Pôvodne sa predpokladalo, že výcvik bude trvať dva až tri roky, avšak v skutočnosti trvá až osem rokov.

Letecký deň, Piešťany Čítajte viac Britské stíhačky vzlietli k štyrom ruským bombardérom

„Prísun pilotov nie je taký, aký by som chcel,“ skonštatoval Wallace. Ešte pred troma rokmi poveril vedenie vzdušných síl, aby si výcvik pilotov stanovili ako svoju hlavnú prioritu. Kríza v tejto oblasti však podľa Sky News pretrváva.

Británia pôvodne plánovala časom nakúpiť až 138 stíhačiek F-35. Zatiaľ ich má iba 27. Jedna z nich je však mimo prevádzky po tom, čo vlani havarovala do mora v blízkosti jednej z britských lietadlových lodí, a tri sa nachádzajú v Spojených štátoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #USA #stíhačka F-35