Nemecko zavedie 49-eurový mesačný lístok na regionálnu dopravu

Nemecká vláda a spolkové krajiny sa v stredu dohodli na zavedení nástupcu 9-eurového mesačného cestovného lístka na regionálnu dopravu, ktorý platil počas leta.

02.11.2022 19:38
Železnice / Rušňovodiči / Vlak / Cesta / Trasa / Foto: ,
Ilustračné foto: Vlak prichádza na hlavnú stanicu v Berlíne
debata

Tzv. „Deutschlandtic­ket“, ktorý bude možné využívať vo vlakoch či autobusoch, bude platný v celom Nemecku a bude stáť 49 eur na mesiac. Počíta sa s tým, že ľudia by si ho mohli zakúpiť zrejme už od začiatku budúceho roka. S odvolaním sa na vládne zdroje o tom informovala agentúra DPA a magazín Der Spiegel.

Zavedenie lístka sa plánuje „čo najskôr“ – platiť by mohol už od 1. januára 2023. Minister dopravy Volker Wissing ako aj regionálni šéfovia rezortov dopravy by mali navyše v krátkom čase vypracovať koncepty na modernizáciu verejnej dopravy.

Počiatočná cena 49 eur sa môže časom zvýšiť. Predplatné tohto lístka bude možné zrušiť každý mesiac. Vláda poskytne na náklady spojené s týmto cestovným lístkom 1,5 miliardy eur. Rovnakou sumou prispejú aj spolkové krajiny. Vláda chce okrem toho dať k dispozícii ďalšiu miliardu eur ročne na regionálny rozvoj miestnej dopravy.

Cieľom pilotného deväťeurového lístka, ktorý platil v júni, júli a auguste, bolo presvedčiť ľudí, aby využívali ekologickejšiu verejnú dopravu, znížili spotrebu benzínu a pomohli tak v boji proti inflácii. Zakúpili si ho milióny ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #cestovný lístok #regionálna doprava