KĽDR podľa Soulu vypálila balistické rakety, Japonsko vyhlásilo poplach

Severná Kórea podľa Soulu vo štvrtok opäť vypálila najmenej štyri rakety. Japonsko kvôli tomu vyhlásilo poplach v troch prefektúrach, uviedla agentúra Reuters. Japonské úrady pôvodne informovali o tom, že jedna severokórejská raketa preletela nad severom Japonska. To ale neskôr poprelo ministerstvo obrany, podľa ktorého sa raketa stratila z radarov nad Japonským morom. KĽDR vypálenie rakiet nekomentovala.

03.11.2022 06:35 , aktualizované: 18:02
kľdr kórea balistická strela raketa Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Južná Kórea a USA oznámili predĺženie spoločného vojenského cvičenia, ktoré sa malo pôvodne skončiť v piatok. KĽDR to označila za „riskantné a zlé rozhodnutie“. Podľa severokórejského predstaviteľa, ktorého citovala severokórejská agentúra KCNA, USA a Južná Kórea spoznajú, že urobili nenapraviteľnú chybu. Týmto „nezodpovedným rozhodnutím“ podľa KĽDR obe krajiny vyvolávajú situáciu, ktorá sa vymyká kontrole.

„Vzhľadom na súčasnú bezpečnostnú krízu, ktorá sa stupňuje provokáciami Severnej Kórey, je nevyhnutné, aby Južná Kórea a USA zaujali spoločný postoj,“ uviedlo k predĺženiu manévrov letectvo juhokórejskej armády.

ICBM / Medzikontinentálna balistická strela / Raketa / KĽDR / Severná Kórea / Čítajte viac KĽDR odpálila smerom k Južnej Kórei 23 rakiet aj stovku delostreleckých striel

Juhokórejská armáda a japonskí predstavitelia pôvodne uvádzali, že KĽDR vypálila tri rakety, z ktorých jedna bola medzikontinentálna balistická raketa (ICBM) a ďalšie dve rakety s kratším doletom. Neskôr, po ohlásení predĺženia manévrov, Soul informoval o štvrtej rakete. Japonská pobrežná stráž oznámila, že išlo o balistickú strelu a že sa už zrútila.

Údaje o lete ICBM ukazujú, že Severná Kórea zrejme nechcela zasiahnuť územie okolitých štátov. Japonské úrady vydali dopoludnia varovanie v prefektúrach Mijagi, Niigata a Jamagata. Obyvateľov vyzvali, aby sa schovali do uzavretých priestorov. Dočasne bola zastavená tiež prevádzka vysokorýchlostných vlakov. Úrady neskôr informovali, že nezaznamenali žiadne škody. Veľké obavy vyvoláva severokórejská raketová aktivita najmä v prefektúre Niigata, kde je jadrová elektráreň so siedmimi reaktormi.

Pôvodne japonské úrady informovali o tom, že jedna raketa preletela japonské územie. To neskôr poprel japonský minister obrany Jasukazu Hamada. Premiér Fumio Kišida uviedol, že aktivity KĽDR nemožno tolerovať.

Podľa juhokórejských armádnych zdrojov medzikontinentálna balistická raketa zrejme zlyhala pri oddeľovaní hlavice. Podľa Soulu preletela asi 760 kilometrov, ďalšie dve rakety leteli 350 kilometrov a dosiahli výšku 70 kilometrov.

Severokórejská balistická raketa naposledy preletela nad Japonskom 4. októbra, prvýkrát po piatich rokoch. Stanica BBC napísala, že stupňujúca sa paľba z KĽDR má svoje politické ciele rovnako, ako tomu bolo v rokoch 2010 alebo 2017. Vznikne atmosféra krajného ohrozenia a potom Pchjongjang vyzve na rokovania a ústupky zo strany Južnej Kórey, Japonska a USA. Podľa BBC má ale tentoraz severokórejský vodca Kim Čong-un ešte ďalší cieľ – nechce vyvolávať strach len v Južnej Kórei a Japonsku, pretože to už KĽDR robí. Chce pohroziť Spojeným štátom možnosťou použitia ICBM.

Raketové testy však majú hlboký dopad na japonskú politiku. Po desaťročiach rešpektovania mierovej povojnovej ústavy sa chce teraz Japonsko vyzbrojiť. Vláda plánuje navrhnúť zdvojnásobenie obranného rozpočtu po najbližších desať rokov a nákup zbraní dlhého doletu. Podľa správ rokuje Tokio o nákupe stoviek rakiet s plochou dráhou letu Tomahawk z USA. Japonsko potom môže byť prvýkrát od 2. svetovej vojny schopné zaútočiť na vnútrozemie Číny a KĽDR.

Washington dnešné raketové testy odsúdil. „Odpálenie (rakety) je jasným porušením viacerých rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN,“ uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price.

Kórea, DMZ Čítajte viac Čo chystá Kim? Kórey pretína hranica, na ktorej sa vojna neskončila

V stredu KĽDR vystrelila podľa Soulu najmenej 20 rôznych rakiet a striel. Podľa denníka The Korea Times jedna z balistických striel preletela námornú hranicu a dopadla 26 kilometrov južne od námornej línie. Bol to prvý takýto incident od 50. rokov.

Severokórejské raketové testy, ktoré krajinu zakazujú rezolúcie OSN, sú v poslednom čase veľmi časté. KĽDR už skôr uviedla, že ide o reakciu na cvičenie amerických a juhokórejských vzdušných síl, ktoré považuje za provokáciu. Vyzvala obe krajiny, aby manévre zrušili, čo Soul a Washington odmietli. Podľa nich má cvičenie iba obranný charakter. Biely dom a Soul sa domnievajú, že sa KĽDR pripravuje na nový jadrový test, ktorý by bol prvým od roku 2017.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #KĽDR #Severná Kórea #balistické rakety