Nad Chersonom už neveje ruská vlajka. Chystajú okupanti odsun?

Po bezmála 250 dňoch sa v jedinom oblastnom centre Ukrajiny, ktoré sa Rusom od začiatku invázie podarilo obsadiť, možno odpočítavajú posledné hodiny okupácie.

03.11.2022 14:03
Russia Ukraine Abducted Mayors Foto:
Okupačné ruské jednotky sa po ôsmich mesiacoch pripravujú na ústup z Chersonu.
debata (176)

Kirill Stremousov, zástupca šéfa kolaborantskej administratívy Chersonskej oblasti, ktorú šéf Kremľa Vladimir Putin s ďalšími troma ukrajinskými regiónmi koncom septembra nezákonne pripojil k Rusku, vo štvrtok potvrdil, že okupačné jednotky „sa s najväčšou pravdepodobnosťou stiahnu na ľavý breh“.

Mesto Cherson, ktoré malo pred vojnou takmer tristotisíc obyvateľov, sa nachádza na pravom brehu Dnepra.

Miestne telegramové kanály vo štvrtok ráno zverejnili fotografie a videá budovy bývalej regionálnej správy v Chersone, z ktorej zmizla ruská vlajka. Kolaborantské úrady to vysvetlili tým, že administratíva Chersonskej oblasti sa minulý týždeň presťahovala do Geničeska, na ľavom brehu Dnepra.

„Viete, vždy som s ľuďmi, chápem, že ľudia musia byť pre mňa tým hlavným, pretože ja sám som obyvateľom Chersonu. S najväčšou pravdepodobnosťou naše jednotky, naše vojská odídu do ľavobrežnej časti Chersonskej oblasti. Tí ľudia, ktorí sa nestihli prepraviť z Chersonu, by mali čo najrýchlejšie odísť, “ povedal Stremousov vo vysielaní programu ruskej štátnej televízie Soloviov Live.

Vojnový spravodajca denníka Komsomoľská pravda Alexander Koc, ktorý sa nachádza v Chersone, potvrdil, že vlajky zmizli z administratívnej budovy i Ušakovovej námornej akadémie. Zároveň poznamenal, že nad niektorými administratívnymi budovami a vzdelávacími inštitúciami ruské trikolóry ešte visia.

Kirill Stremousov zverejnil na svojom kanáli na komunikačnej platforme Telegram video, ktoré ukazuje preplnené ulice mesta. Opäť vyzval ľudí, aby sa evakuovali: „Vzhľadom na všetkly tie momenty, ktoré nastanú, a ťažké rozhodnutia si zachráňte životy.“

Evakuácia z Chersonu

Kyjev ale informácie o chystanom odsune okupačných síl berie s rezervou. Hovorkyňa ukrajinskej armády pre južný operačný priestor Natalia Humeňuková varovala, že správy o odstránení vlajky môžu byť súčasťou ruskej taktiky. „Nemali by sme sa predčasne radovať,“ citoval ju ukrajinský portrál Strana.ua. Humeňuková naznačila, že v rámci hybridnej vojny môže ísť o dezinformáciu, ktorou sa okupanti snažia vlákať ukrajinské jednotky do pasce.

Okupačné úrady Chersonskej oblasti ohlásili evakuáciu civilného obyvateľstva z regionálneho centra na ľavý breh Dnepra už 18. októbra. Toto rozhodnutie zdôvodnili možnou ofenzívou Ozbrojených síl Ukrajiny.

Zároveň okupačné úrady pre civilistov zakázali vstup do pravobrežnej časti oblasti. Neskôr evakuačnú zónu rozšírili o 15 kilometrov do hĺbky ľavého brehu.

Bábková oblastná správa minulý piatok oznámila ukončenie evakuácie obyvateľstva z ostreľovacej zóny. Úrady vtedy hlásili 70-tisíc evakuovaných. V stredu napokon rozhodla o dočasnom zastavení prepravy cez Dneper.

Ofenzíva Ukrajiny v Chersonskej oblasti trvá už od konca augusta. Front sa odvtedy na severe regiónu posunul o desiatky kilometrov smerom k Chersonu. Pád významného prístav pri ústí Dnepra do Čierneho mora na čoraz viac izolovanom západnom brehu veľtoku bol podľa západných expertov len otázkou času. Ukrajine sa ešte koncom leta podarilo vyradiť z prevádzky všetky tri mosty cez Dneper, ktorými Rusi zásobovali svoju asi dvadsaťtiícovú vojenskú posádku na pravom brehu rieky. Plátanie rozbitých mostov, vrátane toho najdôležitejšieho, 1300 metrov dlhého Antinovského mosta, okupačné jednotky už minulý mesiac definitívne vzdali. Evakuácia sa tak diala iba pomocou riečnych plavidiel.

© Autorské práva vyhradené

176 debata chyba
Viac na túto tému: #okupácia #evakuácia #vojna na Ukrajine #Cherson