Ukrajinskí úradníci spreneverili takmer 7 miliónov eur určených na nákup armádnych viest

Bývalé vedenie jedného z ukrajinských úradov spreneverilo 250 miliónov hrivien (takmer sedem miliónov eur) určených na nákup nepriestrelných viest pre armádu.

03.11.2022 20:23
UA Vojak / Armáda / Foto: ,
Ukrajinskí vojaci na pozíciách v Doneckom regióne na východe Ukrajiny
debata (206)

Informoval o tom vo štvrtok Štátny úrad pre vyšetrovanie (DBR), ktorý má na Ukrajine funkciu kriminálnej ústredne.

Niekdajšie vedenie patentového úradu bolo spoločne s úradníčkou na ministerstve hospodárstva a vedúcim dobrovoľníckej organizácie obvinené, že štátne peniaze určené na nákup nepriestrelných viest previedlo na účet charitatívneho spolku.

Odtiaľ potom peniaze prostredníctvom niekoľkých firiem doputovali do rúk obvinených, ktorým teraz hrozí až 12 rokov väzenia. Bývalý riaditeľ úradu UkrPatent podľa vyšetrovateľov opustil krajinu. Kriminalisti uviedli, že obstavili účty firiem zapojených do podvodnej schémy a že prijali opatrenia na zabezpečenie náhrady škody spôsobenej ukrajinskému štátu.

Napriek zlepšeniu v posledných rokoch má ukrajinská štátna správa naďalej povesť, že je náchylná ku korupcii. Súčasne veľmi angažovaná občianska spoločnosť pomáha krajine napadnutej Ruskom prežiť. Tisíce dobrovoľníkov pomáhajú nielen utečencom, ale tiež vyberajú peniaze a vecné dary od spacích vakov, cez nepriestrelné vesty až po armádne vozidlá.

Európska komisia v júni odporučila kandidatúru Ukrajiny na členstvo v Európskej únii. Predsedníčka únijnej exekutívy Ursula von der Leyenová vtedy však uviedla, že krajina bude musieť vykonať množstvo nutných reforiem, s ktorými je prijímací proces spojený. Kyjev by sa mal zamerať napríklad na nedostatky v otázkach právneho štátu či v boji s korupciou.

206 debata chyba
Viac na túto tému: #sprenevera #Ukrajina #nepriestrelné vesty