254. deň: Ruská armáda vyháňa v Chersone ľudí z ich bytov, pripravuje sa na mestský boj

Ruskí vojaci nútia ukrajinských civilistov odísť zo svojich bytov v okupovanom hlavnom meste Chersonskej oblasti a sami sa tam sťahujú, povedal v piatok miestny obyvateľ. Na juhoukrajinské mesto sa teraz čoraz viac zameriava vojna.

04.11.2022 05:45 , aktualizované: 23:18
Cherson / Vojna na UA / Ruský vojak / Ruský... Foto:
Ruskí vojaci strážia ulicu v meste Cherson na juhu Ukrajiny
debata (240)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 254. deň
  • Ukrajinská armáda hlási ťažké boje na Donbase
  • G7 sa dohodla na mechanizme pomoci Ukrajine pri oprave infraštruktúry
  • Proruské úrady stiahli svoje predchádzajúce vyhlásenie o zákaze vychádzania v Chersone
  • Rusko podniká až 80 útokov denne proti ukrajinským obrancom
  • Skupina G7 žiada, aby Rusko predĺžilo dohodu o vývoze obilnín
  • Putin: Zmobilizovali sme 318-tisíc vojakov

VIDEO: Ukrajinskí vojaci sa „zahrievaf80jú“ na boj s Rusmi.

Video

23:18 Ukrajinská pošta dala v piatok do obehu poštovú známku pripomínajúcu októbrový útok na ruský Kerčský most, ktorý spája Ruskom nelegálne anektovaný Krym s ruskou pevninou. Známka je k dispozícii online aj na pobočkách Ukrajinskej pošty.

známka, Krymský most Čítajte viac Ukrajinská pošta vydala známku pripomínajúcu útok na Kerčský most

23:09 Ruskí vojaci nútia ukrajinských civilistov odísť zo svojich bytov v okupovanom hlavnom meste Chersonskej oblasti a sami sa tam sťahujú, povedal v piatok miestny obyvateľ. Na juhoukrajinské mesto sa teraz čoraz viac zameriava vojna.

Tieto informácie o ruských vojakoch rozmiestňujúcich sa po celom Chersone naznačujú, že Rusko sa zrejme pripravuje na intenzívne boje v mestskom prostredí, pričom očakáva úspešný ukrajinský postup.

Ruskom dosadené úrady v Chersone stále naliehajú na civilistov, aby opustili mesto, ktoré sa nachádza na západnom brehu rieky Dnipro (Dneper) a ktoré ukrajinské ostreľovanie už z taktických dôvodov odrezalo od zásobovania a potravín.

Námestník šéfa proruskej okupačnej správy v Chersonskej oblasti Kirill Stremousov zopakoval výzvy civilistom, aby odišli na druhý breh rieky. Stremousov vo štvrtok vyhlásil, že ruské sily sa možno čoskoro z mesta Cherson stiahnu. V piatok povedal, že jeho vyhlásenie bolo len pokusom povzbudiť ľudí k evakuácii.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naznačil, že Rusi stiahnutie z Chersonu len fingujú, aby vlákali ukrajinskú armádu do mesta a viedli proti nej „zákopovú vojnu“. Zelenskyj označil ruské pokusy presvedčiť civilistov, aby sa presunuli hlbšie na územie kontrolované Rusmi, za „divadlo“.

Obyvateľ Chersonu vystupujúci len pod menom Konstantin povedal pre agentúru AP (the Associated Press), že ruskí vojaci sa sťahujú do vyprázdnených bytov. Ruskí vojaci tiež chodia od dverí k dverám, kontrolujú vlastnícke zmluvy a nútia obyvateľov okamžite odísť, ak nevedia dokázať vlastníctvo bytu, dodal obyvateľ. „Je jasné, že sa pripravujú na boje proti ukrajinskej armáde vo vnútri mesta,“ doplnil Konstantin. (ap, tasr)

22:13 Ultranacionalis­tický ruský ideológ a spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Alexander Dugin v rozhovore pre ruskú štátnu televíziu vyhlásil, že Rusko vedie „svätú vojnu proti antikristovi“.

dugin Čítajte viac Ideológ Putinovej vojny Dugin: Rusko vedie svätú vojnu proti antikristovi

21:28 Poradca amerického prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan pricestoval v piatok na neohlásenú návštevu Kyjeva, kde sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a ďalšími vysokopostavenými ukrajinskými predstaviteľmi.

Sullivan počas návštevy zdôraznil podporu USA pre Ukrajincov „brániacich svoju suverenitu a územnú celistvosť“, uviedla hovorkyňa Národnej bezpečnostnej rady Bieleho domu (NSC) Adrienne Watsonová. Okrem Zelenského sa stretol tiež s ukrajinským ministrom obrany Olexijom Reznikovom či šéfom prezidentskej kancelárie Andrijom Jermakom, približuje agentúra AFP.

Sullivan v Kyjeve ohlásil aj najnovší americký balík bezpečnostnej pomoci Ukrajine v hodnote 400 miliónov dolárov, ktorý zahŕňa modernizáciu a následné dodanie desiatok českých tankov T-72B, ako aj zásielku dronov i zrenovovaných systémov protivzdušnej obrany HAWK. Zároveň opätovne potvrdil, že USA budú Ukrajine aj naďalej poskytovať hospodársku aj humanitárnu pomoc.

„Spojené štáty budú v tomto boji s Ukrajinou tak dlho, ako to bude potrebné,“ povedal Sullivan. Celá vojna na Ukrajine by sa podľa jeho slov mohla ľahko skončiť, ak by sa Rusko rozhodlo prestať bojovať a ukončiť okupáciu ukrajinských území. „Presne to by podľa nás malo spraviť,“ dodal. (cnn.com, tasr)

21:10 Šéf Kremľa vo svojom prejave na oslavách Dňa národnej jednoty povedal, že Západ vtĺkol miliónom ľudí do hláv „historické nezmysly“ vrátane tých, ktoré sa týkajú skutočného priebehu druhej svetovej vojny či podielu Sovietskeho zväzu na víťazstve nad nacistickým Nemeckom. Putin ďalej bez dôkazov zopakoval svoje tvrdenie, že Poľsko sa nevzdalo svojich snov o ovládnutí časti Ukrajiny.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin obvinil Západ zo šírenia "historických nezmyslov" a protiruských nálad

19:15 USA a Holandsko spoločne zaplatia renováciu 90 českých tankov T-72B pre ukrajinskú armádu, potvrdila hovorkyňa Pentagonu Sabrina Singhová.

Rusko Ukrajina cvičenie tank Čítajte viac USA a Holandsko spoločne zaplatia renováciu 90 českých tankov T-72 pre Ukrajinu

18:29 Ukrajinská vojenská rozviedka tvrdí, že ruské jednotky skladujú rakety a drony na území svojej Kurskej atómovej elektrárne, informovala v piatok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL). Podľa Hlavnej správy rozviedky (GUR) ukrajinského ministerstva obrany ruská armáda v posledných týždňoch privážala rakety do komplexov S-300 do podzemných hangárov spoločnosti Kurskatomener­goremont pri obci Ivanino v Kurskej oblasti.

Okrem toho do tých istých hangárov koncom októbra dorazili nákladné autá s iránskymi evidenčnými číslami prevážajúce neznámy náklad, tvrdí GUR. GUR nevylučuje, že ruská armáda využíva územie jadrovej elektrárne na vojenské účely, a to na rozmiestnenie a skladovanie munície pre raketové systémy a iránske drony. GUR tiež pripúšťa, že v podzemných skladoch spoločnosti Kurskatomener­goremont sú uskladnené iránske balistické rakety.

Ukrajinské ministerstvo obrany sa v tejto súvislosti obrátilo na Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE) a vyzvalo ju, aby dôkladne preverila Kurskú atómovú elektráreň. Kurská oblasť leží v strednom Rusku na hranici s Ukrajinou. (TASR)

18:12 Skupina siedmich najvyspelejších krajín sveta G7 vytvorila mechanizmus na koordináciu pomoci Ukrajine pri oprave, obnove a obrane jej kritickej energetickej a vodnej infraštruktúry. Podľa americkej spravodajskej televízie CNN, z ktorej čerpala TASR, to uviedli ministri zahraničných vecí skupiny v spoločnom vyhlásení vydanom v piatok po ich stretnutiach v nemeckom meste Münster.

Vyhlásenie obsahuje odsúdenie útokov ruskej armády na civilistov a civilnú infraštruktúru na Ukrajine, najmä však na jej energetické a vodné zariadenia.

„Rusko sa týmito útokmi snaží terorizovať civilné obyvateľstvo. Nerozlišujúce útoky proti civilnému obyvateľstvu a infraštruktúre predstavujú vojnové zločiny.“ konštatovali ministri zahraničných vecí G7, ktorí súčasne potvrdili odhodlanie zabezpečiť, aby tieto zločiny i zločiny proti ľudskosti boli potrestané.

17:45 Moskvou dosadené úrady v okupovanom juhoukrajinskom Chersone stiahli svoje predchádzajúce vyhlásenie o zákaze vychádzania v tomto meste, ktorý mal trvať nepretržite 24 hodín.

„V meste Cherson nie sú absolútne žiadne reštrikcie, ktoré by obmedzovali život tohto mesta,“ uviedol námestník šéfa proruskej okupačnej správy v Chersonskej oblasti Kirill Stremousov na platforme Telegram po tom, čo bol predchádzajúci odkaz o vyhlásení zákazu vychádzania upravený.

Zákaz mal byť vyhlásený s odôvodnením, že ukrajinské jednotky by sa mohli pripravovať na postup s cieľom opätovne ovládnuť toto mesto. „V meste Cherson bol vyhlásený zákaz vychádzania, ktorý bude trvať 24-hodín, nepretržite, takže budeme môcť brániť naše mesto,“ znelo predchádzajúce vyhlásenie Stremousova. (TASR/AFP)

17:18 Moskvou dosadené úrady vyhlásili v piatok v okupovanom juhoukrajinskom Chersone „nepretržitý zákaz vychádzania“ s odôvodnením, že ukrajinské jednotky by sa mohli pripravovať na postup s cieľom opätovne ovládnuť toto mesto. Potvrdil to námestník šéfa proruskej okupačnej správy v Chersonskej oblasti Kirill Stremousov.

„V meste Cherson bol vyhlásený zákaz vychádzania, ktorý bude trvať 24-hodín, nepretržite, takže budeme môcť brániť naše mesto,“ uviedol Stremousov v príspevku na platforme Telegram bez uvedenia ďalších podrobností.

Stanica Sky News tiež informovala, že Ruskom dosadené úrady vyhlásili v piatok v meste Cherson 24-hodinový zákaz vychádzania v súvislosti s pravdepodobnou ukrajinskou vojenskou ofenzívou. (TASR/AFP)

17:02 V okolí letiska v blízkosti juhoukrajinského mesta Cherson v oblasti okupovanej ruskými jednotkami došlo k explóziám a následnému požiaru. Podľa spravodajskej televízie CNN to vyplýva z videozáznamu zverejnenom na platforme Telegram. Moskvou dosadené úrady medzitým podľa agentúry AFP vyhlásili v Chersone „nepretržitý zákaz vychádzania“.

Na spomínanom videu je vidieť hustý čierny dym, ktorý stúpa z oblasti obce Čornobajivka na sever od Chersonu, kde sa nachádza i letisko. Ukrajinská armáda ani Moskvou dosadená samospráva Chersonu do doposiaľ bezprostredne nekomentovali.

Neoficiálne kanály na Telegrame uviedli, že ďalej na sever od Chersonu na východnom brehu rieky Dneper nútia ruské jednotky miestnych obyvateľov, aby opustili obec Velyka Lepetycha. Moskvou dosadení predstavitelia už ohlásili evakuáciu civilistov z 15-kilometrovej zóny pozdĺž rieky Dneper v dôsledku budovania novej obrany v oblasti, uvádza CNN.

Povinná evakuácia podľa neoficiálnych telegramových kanálov prebieha aj v obci Hornostajivka ďalej smerom dole po prúde rieky. Nové explózie bolo počuť aj v meste Nova Kachovka blízko priehrady a vodnej elektrárne. (TASR)

**16:26 Ministri zahraničných vecí skupiny G7 vyjadrili obavy v súvislosti s nedávnymi vyjadreniami ruského prezidenta Putina o jadrových zbraniach, informuje TASR na základe správy agentúry AFP. „Táto nezodpovedná rétorika Ruska týkajúca sa jadrových zbraní je neprijateľná,“ uviedli v piatok ministri na schôdzke v nemeckom Münsteri v spoločnom vyhlásení.

Ako zároveň uviedli, akékoľvek použitie takýchto zbraní sa stretne so „závažnými dôsledkami“. Ministri zahraničných vecí siedmich kedysi najsilnejších ekonomík sveta – Británie, Francúzska, USA, Nemecka, Japonska, Kanady a Talianska – absolvujú v nemeckom meste Münster od štvrtka rokovania, ktorých hlavnou témou je vojna na Ukrajine, pripomína AFP.

15:52 Litva a Poľsko sa dohodli na posilnení obrannej spolupráce. Vo Vilniuse podpísali dohodu o výmene spravodajských informácií. Obe členské krajiny NATO susedia s ruskou Kaliningradskou oblasťou, obávajú sa aj rozšírenia ruskej vojenskej agresie mimo Ukrajiny.

Velitelia ozbrojených síl Poľska a Litvy, generálporučík Valdemaras Rupšys a generál Rajmund Andrzejczak, podpísali vo Vilniuse dohodu o výmene spravodajských informácií a organizovaní vojenských cvičení. Podľa agentúry PAP diskutovali o pokračovaní výcviku ukrajinských vojakov aj počas nadchádzajúcej zi­my.

HIMARS Čítajte viac Brutálna tanková sila, 520 Himarsov. Poliaci budujú armádu, aká nemá v Európe obdobu

Poľsko už teraz slúži ako miesto na výcvik ukrajinských jednotiek. Poľský generál Piotr Trytek stál na čele výcvikovej misie na podporu Ukrajiny, ktorú v októbri schválila Európska únia.

Obaja velitelia zdôraznili aj potrebu investovať do armád a ich operačnej pripravenosti. Podľa nich sa musia ozbrojené sily čo najrýchlejšie prispôsobiť novým hrozbám. „Protivzdušná obrana je absolútne zásadná, ako vidíme teraz na Ukrajine. Systémy protivzdušnej obrany chránia nielen bojové formácie, ale aj kritickú infraštruktúru,“ citovala Andrzejczaka agentúra BNS.

15:16 Rusko údajne zmobilizovalo o 18-tisíc vojakov viac, ako bol 300-tisícový cieľ stanovený pre „čiastočnú mobilizáciu“ do bojov na Ukrajine. V piatok to podľa spravodajského portálu CNN povedal ruský vodca Vladimir Putin.

Od septembrového vydania dekrétu, ktorého cieľom bolo posilniť ruské jednotky, v krajine zmobilizovali 318-tisíc mužov a 49-tisíc z nich je už v bojovej zóne, uviedol ďalej Putin. Vyšší počet zmobilizovaných pritom pripísal „prílevu dobrovoľníkov“.

„Už máme 318-tisíc. Prečo 318-tisíc? Pretože dobrovoľníci prichádzajú. Počet dobrovoľníkov neklesá,“ skonštatoval ruský líder.

Minister obrany Sergej Šojgu už pred týždňom oznámil Putinovi, že „čiastočná mobilizácia“ dosiahla svoj cieľ 300-tisíc mobilizovaných občanov a je dokončená. Vodcovi tiež oznámil, že zo zmobilizovaných ľudí je v konfliktnej zóne už 82-tisíc brancov a ďalších 218-tisíc ešte absolvuje výcvik. Ruský rezort obrany následne v pondelok oznámil, že prerušil všetky aktivity súvisiace s čiastočnou mobilizáciou, vrátane doručovania povolávacích rozkazov.

14:59 Nemecko a Čína sú proti použitiu akejkoľvek jadrovej zbrane vo vojne na Ukrajine. V piatok to uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz počas návštevy Číny. „Tu v Číne každý vie, že eskalácia (vojny na Ukrajine) by mala následky pre nás všetkých,“ povedal Scholz novinárom. Zároveň zdôraznil, že použitie taktickej jadrovej zbrane je pre všetkých neprípustné. „Som rád, že sme sa aspoň na tomto zhodli,“ dodal.

Nemecký kancelár po rozhovore s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom povedal, že vojna na Ukrajine je nebezpečná pre celý svet. Scholz ešte predtým požiadal, aby Peking využil svoj „vplyv“ na Moskvu, aby zastavila vojnu na Ukrajine. (TASR/AFP)

14:40 Ukrajinská armáda hlási ťažké boje na Donbase, cieľom ruských útokov sú predovšetkým mestá Bachmut, Soledar a Avdijevka, informuje armádny hovorca Serhij Čerevatý. Podľa skorších vyjadrení tu Rusko počet svojich útokov strojnásobilo. „Nepriateľ pokračuje v útokoch a strieľa zo všetkých druhov delostrelectva, raketometov, tankov a mínometov,“ povedal ukrajinskej televízii hovorca východnej skupiny ukrajinských vojsk Čerevatý.

Vrchný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj vo štvrtok večer oznámil, že Rusko strojnásobilo počet svojich útokov. Podľa neho ide teraz až o 80 útokov denne. Situácia na fronte „je napätá, ale pod kontrolou“, dodal.

Ruské jednotky, najmä žoldnierska Vagnerova skupina, už niekoľko mesiacov útočia na ukrajinské pozície v Bachmute v Doneckej oblasti. Dobytie mesta by im otvorilo cestu k aglomerácii Kramatorsku a Slovjansku. (ČTK)

14:32 Civilisti musia byť odsunutí zo zón konfliktu v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, odkiaľ proruské úrady od polovice októbra odvádzajú civilistov pred postupujúcou ukrajinskou armádou. Vyhlásil to v piatok ruský prezident Vladimir Putin, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a Reuters, ktorý sa odvoláva na ruské médiá.

„Tí, ktorí žijú v Chersone, by mali byť odvedení zo zón, kde prebiehajú nebezpečné boje. Civilné obyvateľstvo by nemalo trpieť ostreľovaním, protiútokmi alebo podobnými vojnovými akciami,“ uviedol Putin v príhovore na Červenom námestí v Moskve, kde sa prihovoril dobrovoľníkom pomáhajúcim s evakuáciou v Chersonskej oblasti.

14:04 Putin v piatok, teda v deň národnej jednoty, otvorí veľkú výstavu venovanú Ukrajine a jej vzťahom s Ruskom. Urobí tak viac ako osem mesiacov od začiatku vojny proti susednej krajine.

Russia Putin Čítajte viac Putin otvorí v Moskve veľkú výstavu venovanú Ukrajine

13:58 Skupina G7 požaduje, aby Rusko predĺžilo dohodu umožňujúcu bezpečný prechod obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov. V piatok to povedal predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí na stretnutí šéfov diplomacií štátov skupiny G7 v Nemecku.

„Všetci sa zhodli na potrebe predĺženia čiernomorskej obilnej iniciatívy,“ povedal nemenovaný americký predstaviteľ. Dodal, že G7 oceňuje úsilie OSN presvedčiť Rusko o predĺžení predmetnej dohody.

Ministri zahraničných vecí siedmich najsilnejších ekonomík sveta – Británie, Francúzska, USA, Nemecka, Japonska, Kanady a Talianska – absolvujú v nemeckom meste Münster od štvrtka rokovania, ktorých hlavnou témou je vojna na Ukrajine. (TASR/AFP)

13:30 Ruská armáda pravdepodobne začala na Ukrajine nasadzovať takzvané blokačné alebo protiústupové jednotky, ktorých úlohou je odrádzať ruských vojakov od úteku tak, že im hrozí zastrelením. Táto praktika svedčí o nízkej morálke ruských vojakov a ich neochote bojovať, uviedlo na twitteri britské ministerstvo obrany, ktoré sa odvoláva na informácie britskej vojenskej rozviedky.

rusko ukrajina regrúti mobilizácia výcvik zbraň vojak Čítajte viac Ako v druhej svetovej. Ruským dezertérom hrozia vlastní guľkou

12:50 V rámci prvého programu cezhraničnej spolupráce prijatého Európskou komisiou pod názvom Interreg NEXT Maďarsko-Slovensko-Rumunsko-Ukrajina bude k dispozícii viac ako 66 miliónov eur. V piatok o tom informoval oficiálny web Komisie.

Program sa vzťahuje na obdobie rokov 2021 – 2027. Prostred­níctvom tohto programu politiky súdržnosti budú tri členské štáty (Maďarsko, Slovensko a Rumunsko) a Ukrajina spolupracovať na dosiahnutí rovnakého prístupu k zdravotnej starostlivosti a väčšej odolnosti svojich zdravotných systémov.

Program bude podporovať aj trvalo udržateľné riešenia na prispôsobenie sa zmene klímy a predchádzanie rizikám katastrof. Zúčastnené krajiny budú tiež spolupracovať na ochrane prírody, podpore zelenej infraštruktúry a podpore udržateľného cestovného ruchu.

„Tento program je súčasťou celkovej podpory a neochvejnej solidarity EÚ voči Ukrajine. V rámci politiky súdržnosti bude Interreg pomáhať Ukrajine a susediacim členským štátom čeliť spoločným výzvam a využiť spoločné príležitosti. Ukrajina je súčasťou európskej rodiny a toto je opäť ďalší hmatateľný znak spolupráce na spoločnej ceste vpred,“ povedala eurokomisárka pre súdržnosť a reformy Elisa Ferreira. (SITA)

12:20 Podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev označil v piatok ruskú vojnu na Ukrajine za konflikt so Satanom, pričom varoval, že Moskva môže všetkých svojich nepriateľov poslať do pekelného ohňa.

Dmitrij Medvedev Čítajte viac Medvedev: Rusko bojuje so Satanom, svojich nepriateľov pošle do pekla

11:45 Rusko a Turecko dosiahli dohodu o bezplatnom dodávaní obilnín do afrických krajín zápasiacich s nedostatkom potravín. Oznámil to v piatok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Erdogan v televíznom vystúpení povedal, že súhlasil s návrhom ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten mu podľa jeho slov v telefonáte povedal, že „by sme mali posielať obilniny bezplatne do krajín ako Džibutsko, Somálsko a Sudán“.

„Dohodli sme sa, že o tom budeme podrobne diskutovať na summite G20 v Indonézii,“ doplnil najvyšší turecký predstaviteľ. Rusko sa tento týždeň vrátilo k plneniu dohody, ktorá v lete umožnila obnovenie vývozu obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov.

11:17 Nemecký kancelár Olaf Scholz požiadal pri návšteve Číny prezidenta Si Ťin-pchinga, aby v súvislosti s vojnou na Ukrajine využil svoj vplyv na Rusko. Obaja politici sa zhodli na neprijateľnosti jadrových hrozieb.

Scholz prišiel na niekoľkohodinovú návštevu do Číny ako prvý líder členskej krajiny Európskej únie a skupiny vyspelých štátov sveta G7 od začiatku pandémie koronavírusu. Jeho cesta ale vyvolala pochybnosti v Nemecku aj inde v Európe, uvádza BBC. Na tlačovej konferencii v Pekingu Scholz túto kritiku odmietol so slovami, že v kríze je viac ako kedykoľvek predtým potrebné spolu rokovať. „Je to dobré a správne, že som dnes v Pekingu,“ povedal.

Témou rokovania bola tiež situácia na Ukrajine. Kancelár požiadal Sia, aby využil svoj vplyv na Rusko. Vyzval tiež ruského prezidenta Putina, aby neodmietal predĺženie dohody o vývoze obilia z Ukrajiny.

Si je podľa Scholza rovnako ako on názoru, že je neprijateľné hroziť jadrovými zbraňami. Ich použitím by Rusko prekročilo hranicu, akú si stanovili krajiny sveta, oznámil Scholz. Čína je podľa neho „veľká krajina“, ktorá má zodpovednosť za svetový mier. (ČTK)

10:45 Slovensko údajne od začiatku vojny na Ukrajine do Ruska vyviezlo tisícky kusov rôzneho tovaru, ktoré mohli byť použité na priamu podporu agresie ruského prezidenta Vladimira Putina.

dron Čítajte viac Podporuje Slovensko Putinovu vojnu? Motory v zostrelených dronoch sú údajne z Prievidze

8:33 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že armáda postupuje vpred a ruskí okupanti sa sústredia na lode s obilím. V nočnom videopríhovore k národu však neuviedol podrobnosti o postupe ukrajinských jednotiek. „Čo sa týka frontu, chlapi postupujú vpred. Čo sa týka obilia, lode idú… A čo sa týka útočníkov, tí tiež… za loďami,“ vyhlásil Zelenskyj.

Zelenskyj zdôraznil, že ukrajinské delostrelectvo sa stalo najsilnejším v Európe a jedným z najsilnejších na svete.

„Vždy to tak bude. Napriek fyzickej prevahe nepriateľa naši vojaci dosahujú lepšie výsledky. Našou prednosťou je zručnosť, inteligencia, viera v seba a našu krajinu,“ skonštatoval Zelenskyj.

8:25 Tridsaťtriročná Leda Kosmačevskaja uzavrie manželstvo s ukrajinským vojakom, ktorý už pätnásť rokov žije vo vzťahu s iným mužom. Partnerovi svojho kamaráta chce pomôcť v prípade, ak by sa s jeho druhom niečo stalo.

Leda1 Čítajte viac Aké časy, taká svadba. Ukrajinka sa vydá za vojaka geja

8:15 Vzťah Berlína a Kyjeva je od ruskej invázie napätý. Ukrajina vyčítala Nemecku, že ju dostatočne nepodporuje zbraňami. Berlín argumentoval, že robí, čo je v jeho silách.

Steinmeier, Zelenskyj Čítajte viac Že Nemci nedodávajú Ukrajine zbrane? Tak sa pozrite!

8:00 V piatok ráno bolo v Kyjeve bez elektriny 450-tisíc domácností, čo je viac ako v predchádzajúcich dňoch, uvádza Ukrajinská pravda s odvolaním sa na starostu Vitalija Klička a energetikov.

7:20 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg bude s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom rokovať o vstupe Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie. Turecko a Maďarsko sú poslední členovia NATO, ktorí ešte prijatie dvojice severských krajín neschválili.

6:40 Detský fond OSN (UNICEF) poskytol Chersonskej oblasti na Ukrajine 29 elektrických generátorov.

Tieto generátory majú tamojším obyvateľom pomôcť s obnovením prúdu, vykurovania i dodávok vody, pričom úžitok z nich má mať podľa UNICEF-u zhruba 12.000 ľudí.

UNICEF uviedol, že 15 spomedzi týchto generátorov má zaistiť, že v prevádzke budú môcť zostať zdravotnícke zariadenia v obciach Novovoroncovka, Velyka Oleksandrivka a Vysokopilja.

5:45 Ruské vojská na niektorých úsekoch frontu strojnásobili intenzitu svojich bojových akcií a podnikajú až 80 útokov denne proti ukrajinským obrancom, uviedol náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj. Na túto situáciu upozornil veliteľa síl Severoatlantickej aliancie v Európe, amerického generála Christophera Cavoliho.

„Posúdili sme situáciu na fronte. Je napätá, ale zostáva pod kontrolou. Nepriateľ strojnásobil intenzitu bojových operácií na jednotlivých úsekoch frontu – až na 80 útokov každý deň. Vďaka hrdinstvu a majstrovstvu našich vojakov držíme obranu,“ uviedol ukrajinský generál.

S americkým kolegom prebral tiež ruské útoky podnikané za pomoci rakiet, striel s plochou dráhou letu a dronov. „Naši partneri chápu, že je nevyhnutné dodať Ukrajine systémy protiraketovej a protivzdušnej obrany a vynakladajú v tomto smere značné úsilie,“ ocenil ukrajinský veliteľ.

Zalužnyj nespresnil najohrozenejšie úseky frontu. Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová v stredu v televízii hovorila o tom, že najintenzívnejšie boje sa odohrávajú v Bachmute a pri Soledare v Donbase na východe krajiny, kde ukrajinskí obrancovia denne odrážajú desiatky ruských útokov.

„Epicentrom je Bachmut, Soledar a celkovo donecký úsek frontu. Stáva sa, že nepriateľ tam podniká za deň desiatky útokov a my ich odrážame. Fakticky sa tam odohráva obojstranný pohyb: Ak sa nepriateľovi podarí trošku postúpiť vpred, okamžite nasleduje ukrajinský protiútok a získavame späť všetky územia,“ povedala.

Zdôraznila, že Ukrajina sa nevzdá ani jedinej piade svojho územia, akokoľvek sa nepriateľ v krutých bojoch snaží dosiahnuť administratívnu hranicu Doneckej oblasti a ukrajinská obrana sa nachádza v „zložitej“ situácii.

5:40 Rusko plánuje do 20. decembra naplno obnoviť dopravu na Krymskom moste, ktorý bol vážne poškodený po výbuchu 8. októbra. Uviedla to webová stránka stanice CNN, ktorá sa odvoláva na štvrtkové vyjadrenia ruského vicepremiéra Marata Chusnullina.

„Plánujeme obnoviť dopravu v oboch jazdných pruhoch na moste,“ povedal Chusnullin počas stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ďalšími členmi vlády. Vicepremiér spresnil, že jeden pruh má byť sprejazdnený do 5. decembra a druhý do 20. decembra.

Putin sa počas štvrtkového stretnutia poďakoval všetkým, ktorí sa na obnove mosta podieľajú.

Krymský most, ktorý spája anektovaný polostrov Krym s ruskou pevninou, bol vážne poškodený 8. októbra tohto roka po výbuchu v nákladnej časti jedného vozidla. Časti tohto mosta sa zrútili, pripomína CNN.

Ruská federácia označila výbuch na Krymskom moste, známom aj pod názvom Kerčský, za teroristický čin.

© Autorské práva vyhradené

240 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine