Fínska premiérka sa podľa záverov vyšetrovania nedopustila kvôli večierku pochybenia

Sťažnosti podané na fínsku premiérku Sannu Marinovú po zverejnení videa, na ktorom bola zachytená, ako sa s priateľmi zabáva na súkromnej párty, označil príslušný úrad za neopodstatnené.

04.11.2022 18:42
sanna marinová Foto: ,
Fínska premiérka Sanna Marinová
debata

Ako v piatok informovala agentúra DPA, Tuomas Pöysti, ktorý je ako kancelár poverený preverovaním konania členov vlády, prezidenta a vládnych úradov, dospel k záveru, že niet dôvodu „podozrievať premiérku z nezákonného konania alebo zo zanedbania úradných povinností“. Celý prípad preto Pöysti odložil.

Kauza Marinovej, ktorá v lete doslova obletela takmer celý svet, vyvolala otázky o správaní sa lídrov v súkromí, ako aj o hodnotení žien na mocenských postoch verejnosťou.

Sťažovatelia vytýkali Marinovej, ktorá je vo veku 36 rokov najmladšou predsedníčkou vlády v Európe, že pre konzumáciu alkoholu nie je v stave pracovať; že sa na predsedu vlády správala nevhodne, či dokonca, že poškodila povesť Fínska a ohrozila jeho bezpečnosť.

sanna Marinová Čítajte viac Test na drogy, ktorý kvôli večierku podstúpila fínska premiérka, bol negatívny

Sociálnodemokra­tická premiérka sa prepuknutí škandálu podrobila testu na drogy, ktorý vyšiel s negatívnym výsledkom.

Diskusiu o pár dní na to oživilo zverejnenie fotografie z párty v Marinovej rezidencii, na ktorej sú zachytené dve polooblečené ženy. Táto kauza primäla Marinovú, aby sa ospravedlnila.

Fínska líderka už bola za svoje konanie v súkromí kritizovaná aj v roku 2021, keď sa šla zabaviť do nočného klubu, aj keď vedela, že krátko predtým bola v kontakte s človekom, ktorý mal chorobu COVID-19.

Marinová je v premiérskej funkcii od roku 2019. O tento post sa chce uchádzať aj parlamentných voľbách v apríli budúceho roku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Fínsko #Sanna Marinová