USA a Holandsko spoločne zaplatia renováciu 90 českých tankov T-72 pre Ukrajinu

USA a Holandsko spoločne zaplatia renováciu 90 českých tankov T-72B pre ukrajinskú armádu, potvrdila hovorkyňa Pentagonu Sabrina Singhová.

04.11.2022 19:15
Rusko Ukrajina cvičenie tank Foto:
Tank typu T-72B
debata (17)

Holandské ministerstvo obrany uviedlo, že na renováciu českých tankov vydá 45 miliónov eur a Ukrajine navyše poskytne ťažkú ​​vojenskú techniku. Americká časť výdavkov spadá do novo oznámenej vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 400 miliónov dolárov.

Stroje budú pochádzať zo zásob českého obranného priemyslu, nie zo zásob českej armády. Hodnota kontraktu je približne 90 miliónov dolárov. Prvých 26 strojov by Ukrajina mala dostať ešte pred koncom tohto roka.

Podľa hovorcu českého ministerstva obrany Jiřího Táborského český úrad rokovania zastrešoval v úlohe koordinátora a sprostredkovateľa. Agentúre ČTK hovorca potvrdil, že Česká republika sa na transakcii finančne nepodieľa.

„Spolupráca vznikla na základe šiestich rokovaní Ukrajinskej obrannej kontaktnej skupiny, augustovej darcovskej konferencie v Kodani a septembrového stretnutia národných zástupcov pre vyzbrojovanie,“ uviedli v spoločnom vyhlásení ministerstvá obrany USA, Česka a Holandska.

„Každopádne ide o obrovský úspech medzinárodných rokovaní s cieľom pomôcť Ukrajine,“ dodal Táborský.

Ktorá česká firma tanky na Ukrajinu dodá, úrady nezverejnili. Podľa informácií ČTK bude do kontraktu zapojený holding Czechoslovak Group (CSG).

„Som vďačný Českej republike, Holandsku a Spojeným štátom. Ďakujem, priatelia, za vašu neochvejnú súdržnosť s Ukrajinou,“ napísal v reakcii na oznámenie o dodávke tankov ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba na svojom twitteri.

Česká republika a české zbrojárske firmy sa zapájali do dodávok Ukrajiny od začiatku ruskej agresie, teda od konca tohtoročného februára. Česko zo svojich zásob darovalo vojenské vybavenie a zbrane v hodnote asi 4,5 miliardy českých korún (takmer 185 miliónov eur).

Spojené štáty Ukrajine od začiatku ruskej invázie poskytli vo vojenskej, humanitárnej a finančnej pomoci 18,2 miliardy dolárov.

V piatok oznámená americká pomoc Ukrajine zahŕňa okrem financovania obnovy 45 českých tankov napríklad zákazku na 1 100 kusov munície Phoenix Ghost, teda dronov, ktoré po dopade na cieľ explodujú, 40 vojenských motorových člnov a ďalšie položky, uviedol Pentagon.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #USA #Holandsko #vojna na Ukrajine #tank T-72