Kmeň v peruánskej Amazónii prepustil turistov. Ich zajatím chcel upozorniť na znečistenie rieky

Pôvodní obyvatelia Peru v piatok prepustili vyše 100 turistov, ktorých v predchádzajúci deň v peruánskej Amazónii uniesli na protest proti nedostatku pomoci zo strany vlády po tamojšom nedávnom úniku ropy.

04.11.2022 21:00 , aktualizované: 05.11.2022 09:08
debata (2)

Skupinu zadržaných turistov tvorilo približne 27 ľudí zo Spojených štátov, Nemecka, Španielska, Francúzska, Británie, Švajčiarska a 80 zo samotného Peru. Bolo medzi nimi aj niekoľko detí.

Plávali na lodi nazvanej Eduardo 11 po rieke Marañon v peruánskom regióne Loreto. Zadržaní boli vo štvrtok v obci Cuninico. „Prepustení turisti sa už vracajú na miesta, odkiaľ prišli,“ povedal novinárom v metropole Lima minister pre cestovný ruch Roberto Sánchez.

Peruánsky úrad ombudsmana pre ľudské práva v piatok oznámil, že vyjednávania viedli k tomu, že komunita Cuninico „prijala podmienku prepustiť“ turistov.

„Všetkých nás prepustili,“ uviedla neskôr pre AFP cez aplikáciu WhatsApp peruánska cyklistka Angela Ramirezová, ktorá bola medzi turistami.

Dodala, že „zažili veľa napätia, veľkú vyčerpanosť“, keď čakali na správu o svojom osude, a počas 28-hodiného trápenia im pomaly začala dochádzať voda aj jedlo.

Hlava kmeňa Watson Trujillo zdôvodnil zajatie tým, že chce tak vládu primäť k tomu, aby sa zaoberala znečistením rieky. Znečistenie mal spôsobiť únik ropy v roku 2014 a znova tento rok v septembri. „Ľudia musia piť znečistenú vodu a jesť ryby kontaminované ropou a vládu to nezaujíma,“ povedal Trujiilo. Znečistenie rieky podľa neho spôsobuje škodu takmer 80 komunitám, z ktorých mnohé nemajú dosť pitnej vody, chýba im elektrina aj telefónny signál.

Peruánske ministerstvo zdravotníctva v roku 2016 v regióne odobralo ľuďom vzorky krvi a zistilo, že asi polovica z odberov z obce Cuninico vykazovala zvýšenú úroveň ortute a kadmia. „Deti majú tie jedy v krvi, ľudia trpia žalúdočnými problémami,“ povedal Trujillo.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peru #Amazónsky prales