Ukrajinská pošta vydala známku pripomínajúcu útok na Kerčský most

Ukrajinská pošta dala v piatok do obehu poštovú známku pripomínajúcu októbrový útok na ruský Kerčský most, ktorý spája Ruskom nelegálne anektovaný Krym s ruskou pevninou. Známka je k dispozícii online aj na pobočkách Ukrajinskej pošty.

04.11.2022 23:18
známka, Krymský most Foto:
Známka Ukrajinskej pošty s vyobrazením Krymského mosta.
debata (97)

„Nenájde sa jediný kút sveta, ktorý by nás nežiadal, aby sme im (známku) poslali,“ povedala agentúre Reuters Ljudmyla Samojlovová, jedna z desiatok ľudí, ktorí pred jednou z kyjevských pôšt čakali, až si budú známku môcť kúpiť. „Poslali sme ich ľuďom z Ameriky, Austrálie,“ dodala Samojlovová.

Na známke nazvanej „Krymský most – prídavok!“ sú vyobrazení muž a žena, ktorí stoja na zničenom moste. Pózujú pritom s rozpaženými rukami rovnako ako protagonisti v slávnej scéne v americkom filme Titanic, a za nimi stúpa zo stavby dym.

Kerčský most spája cez rovnomennú úžinu ruský Krasnodarský kraj s ukrajinským polostrovom, ktorý Moskva anektovala v rozpore s medzinárodným právom v roku 2014. Mohutný výbuch, ktorý poškodil cestnú aj železničnú časť stavby, mostom otriasol ráno 8. októbra.

Podľa Ruska išlo o prácu ukrajinských tajných služieb, Kremeľ následne v reakcii spustil rozsiahle raketové útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru aj civilné ciele. Kyjev oficiálne zodpovednosť za čin odmieta.

Ukrajinská pošta tento rok v apríli vydala známku oslavujúcu iný významný moment ukrajinského vzdoru proti pokračujúcej ruskej invázii. Bol na nej vyobrazený ukrajinský vojak, ktorý na ruskú vojnovú loď ukazuje vztýčený prostredník. Známka bola inšpirovaná činom ukrajinského pohraničníka z Hadieho ostrova, ktorý na začiatku ruskej invázie nevyberanými slovami odmietol výzvu ruskej vojnovej lode, aby Ukrajinci zložili zbrane.

krym Čítajte viac Odborník: Vyradenie Krymského mosta je veľkou ranou pre Moskvu. Ide o zastierací manéver Kyjeva?
97 debata chyba
Viac na túto tému: #známka #Krym #Kerčský most