255. deň: Zelenskyj: Rusko mier nechce, na smrť posiela stále nových vojakov

Bidenov poradca Sullivan na neohlásenej návšteve Kyjeva: Som presvedčený, že americká podpora Ukrajine zostane neochvejná a pevná, a nehovorím to len tak. Zelenskyj povedal, že Ukrajina je pripravená na férový mier, ale Rusko sa musí stiahnuť z ukrajinského územia, aby sa mierové rokovania vôbec začali.

05.11.2022 06:25 , aktualizované: 21:55
Ukrajina, Rusko, Sullivan Zelenskyj Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a poradca amerického prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan počas stretnutia 4. novembra 2022 v Kyjeve.
debata (344)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 255. deň
  • Irán po prvý raz priznal, že dodával Rusku drony
  • Na Ukrajine prestalo fungovať vyše 1 000 terminálov Muskovej satelitnej siete
  • Spoločnosť Ukrenergo informovala o výpadkoch prúdu v Kyjeve a ďalších oblastiach
  • Záporožská jadrová elektráreň bola opäť pripojená k vonkajšej sieti

VIDEO: Ruská zima. Mobilizovaní trénujú boj aj v snehu a ľade.

Video
.

21:55 Ruskom dosadení predstavitelia okupovanej Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny v sobotu uviedli, že v meste Melitopol obnovili sochu boľševického vodcu Vladimira Iľjiča Lenina, ktorá bola odstránená pred siedmimi rokmi.

„Po siedmich rokoch sa socha Vladimira Lenina vrátila na svoje miesto v Melitopole,“ uviedol proruský predstaviteľ Záporožskej oblasti Vladimir Rogov. Dodal, že ukrajinskí predstavitelia tento pamätník odstránili v roku 2015.

Ukrajinci demontovali Leninove sochy po celej krajine po tzv. euromajdane, ktorý sa na Ukrajine odohral v roku 2014 v snahe zvrátiť proruský kurz vtedajšieho politického vedenia Ukrajiny, pripomína AFP. Moskva tento krok odsúdila.

21:20 Rusmi okupovaná Záporožská jadrová elektráreň na juhu Ukrajiny bola opäť pripojená k vonkajšej sieti po tom, ako bolo vonkajšie napájanie v noci na štvrtok prerušené pri ruskom ostreľovaní, ktoré poničilo vedenie vysokého napätia. Informovala o tom Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

Oba prívody vonkajšieho elektrického prúdu boli opravené a znovu napojené v piatok popoludní, oznámil generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi. Vo vyhlásení ďalej zopakoval svoju výzvu na zriadenie zóny jadrovej bezpečnosti a ochrany okolo najväčšej jadrovej elektrárne v Európe, aby sa predišlo jadrovej nehode. „Nemôžeme si už dovoliť strácať ďalší čas. Musíme rokovať, kým nie je príliš neskoro,“ povedal Grossi.

20:25 Zvláštny americký splnomocnenec pre Irán Robert Malley na Twitteri uviedol, že nie je pravda, že Irán dodal Rusku len niekoľko dronov. „Len tento rok v lete ich previezli desiatky a majú na okupovanej Ukrajine vojakov, ktorí Rusom pomáhajú ich používať,“ tvrdí Malley.

20:15 Ruský vodca Vladimir Putin podpísal zákon, ktorý umožňuje povolávať do armády občanov odsúdených za rôzne závažné trestné činy. Referuje o tom spravodajský web CNN. Do vojenskej služby tak podľa uvedeného zákona môžu byť povolaní Rusi odsúdení za vraždy, lúpeže, krádeže, obchodovanie s drogami a iné závažné trestné činy.

Jedinou skupinou zločincov vyňatých zo zákona sú tí, ktorí sa dopustili sexuálnych trestných činov proti maloletým, vlastizrady, špionáže alebo terorizmu. Vylúčení sú aj odsúdení za pokus o úkladnú vraždu vládneho činiteľa, únos lietadla, extrémistickú činnosť a nelegálne nakladanie s jadrovými materiálmi a rádioaktívnymi látkami.

20:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Irán klame, keď tvrdí, že Rusku poslal len obmedzený počet dronov. Kyjevské sily podľa neho zostreľujú najmenej desať takýchto dronov denne. Iba v piatok ich podľa prezidenta zostrelili 11. „Ak bude Irán pokračovať v klamstve o tom, čo je zrejmé, znamená to, že svet sa bude ešte viac usilovať o vyšetrovanie teroristickej spolupráce medzi režimami Ruska a Iránu a toho, čo Rusko za takúto spoluprácu platí,“ povedal Zelenskyj.

dron Čítajte viac Irán potvrdil, že Rusku dodal drony. Tvrdí, že tak urobil ešte pred vojnou

19:00 Desaťtisíce ľudí vyšli v sobotu do ulíc talianskeho hlavného mesta Rím, aby žiadali mier na Ukrajine. Taliansku vládu vyzývali, aby tejto krajine prestala posielať zbrane.

„Nie vojne. Nie posielaniu zbraní,“ napísali na svoj banner niektorí účastníci. Na nenásilnom zhromaždení sa podľa rímskej polície zúčastnilo približne 30 000 ľudí.

„Zbrane boli poslané na začiatku z dôvodu, že to zabráni stupňovaniu konfliktu,“ povedal pre AFP jeden z demonštrantov Roberto Zanotto. Dodal však, že pod deviatich mesiacoch je vystupňovanie pozorovateľné a posielanie zbraní k ukončeniu vojny nepomáha.

17:30 V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 75 440 ruských vojakov, informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas piatka prišlo o život 600 ruských vojakov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 2 758 tankov, 5 601 bojových obrnených vozidiel, 4 184 vozidiel a palivových nádrží, 1 776 delostre­leckých systémov, 391 odpaľovacích raketových systémov, 202 systémov protivzdušnej obrany, 260 vrtuľníkov, 277 lietadiel, 1 462 dronov, 399 striel s plochou dráhou letu, 16 lodí a 155 kusov špeciálnej techniky.

Počas piatka zaznamenali ruskí okupanti najväčšie straty v smere na Lyman a Avdijivku, uviedol generálny štáb.

15:55 Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Ukrenergo v sobotu oznámila dodatočné obmedzenia dodávok elektrickej energie v Kyjeve a ďalších šiestich oblastiach na Ukrajine. Reaguje tak na výpadky spôsobené útokmi Ruska na energetickú infraštruktúru.

„Riadiace stredisko Ukrenergo bolo nútené zaviesť dodatočné obmedzenia vo forme núdzových zastavení prevádzky pre všetky kategórie odberateľov,“ uviedla táto spoločnosť vo vyhlásení.

Obmedzenia zasiahnu hlavné mesto Kyjev a Černihivskú, Čerkaskú, Žytomyrskú, Sumskú, Charkovskú a Poltavskú oblasť.

15:15 Ruská armáda sa pravdepodobne snaží použiť mobilizovaných mužov na obnovenie doneckej ofenzívy, ale napriek tomu zrejme nedosiahne významné zisky, predpokladajú analytici z Inštitútu pre štúdium vojny. Podľa vrchného veliteľa ukrajinských síl Valerija Zalužného invázne vojská strojnásobili počet útokov na fronte. Situáciu označil za napätú, ale pod kontrolou.

„Vyšší počet vojakov na frontovej línii možno ruským silám umožní dosiahnuť isté zisky v Doneckej oblasti, ale zlý výcvik, logistika a velenie aj naďalej zamedzia významným úspechom, ktoré by ovplyvnili priebeh alebo výsledok vojny,“ usudzujú analytici.

15:12 Rusku sa zrejme nedarí zároveň poskytnúť vojenský výcvik mobilizovaným aj brancom, ktorí na jeseň každoročne do armády nastupujú, zhŕňa britská rozviedka. Povolaní muži preto majú iba minimálny, prípadne vôbec žiadny tréning, skúsení cvičitelia navyše bojujú na Ukrajine, podotýka Londýn.

15:00 Analytici z Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) sa domnievajú, že závislosť Moskvy od iránskych zbraní sa bude zrejme prehlbovať, pretože Rusko v bojoch na Ukrajine vyčerpalo vlastné zásoby riadených striel a dronov. Prezident Zelenskyj minulý týždeň varoval, že sa Rusko výmenou za dodávku zbraní chystá Teherán podporiť v rozvoji jeho jadrového programu.

14:30 Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov poďakoval Spojeným štátom za poskytnutie ďalšieho balíka pomoci Ukrajine v hodnote 400 miliónov dolárov. „Je to ďalší krok k víťazstvu dobra nad zlom a investíciou do bezpečného 21. storočia. Každý systém protivzdušnej obrany zachráni desiatky ukrajinských životov. Každý tank zničí stovky útočníkov,“ napísal na svojom Twitteri.

13:05 Sudcu z Ruskom obsadenej časti Ukrajiny, ktorý udelil dvom Britom trest smrti za účasť na bojoch na strane ukrajinskej armády, sa v piatok večer pokúsili zabiť. S odvolaním sa na ruské a bieloruské médiá o tom informoval denník The Guardian.

Alexandra Nikulina postrelili v meste Vuhlehirsk v Doneckej oblasti. Miestny sudca najvyššieho súdu tzv. Doneckej ľudovej republiky (DĽR) sa nachádza vo vážnom stave v nemocnici.

O útoku informovala v sobotu spravodajská organizácia Nexta, ktorú založili v Bielorusku, medzičasom však sídli v poľskej Varšave, a podobnú správu priniesli ruské noviny Novaja gazeta. Obe správy sa odvolávali na „ministerstvo vnútra“ DĽR.

12:40 Na Ukrajine bolo zhruba pred dvoma týždňami pre nezaplatené účty odpojených 1 300 terminálov potrebných pre pripojenie k satelitnej sieti Starlink prevádzkovanú spoločnosťou SpaceX miliardára Elona Muska. S odvolaním sa na svoje zdroje o tom informovala americká spoločnosť CNN. Ide o terminály používané armádou. Musk v polovici októbra uviedol, že jeho spoločnosť už nebude internetové služby na Ukrajine platiť, svoje oznámenie však nakoniec odvolal. CNN už vtedy upozornila, že väčšinu z 20 000 terminálov plne alebo čiastočne financovali iné zdroje – napríklad USA, Británia alebo Poľsko.

Germany Election Tesla Čítajte viac Na Ukrajine prestalo fungovať vyše 1 000 terminálov Muskovej satelitnej siete

12:00 Irán v sobotu po prvý raz priznal, že Rusku dodával bojové drony. Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján povedal, že jeho krajina Rusku pred vojnou na Ukrajine poskytla limitované množstvo takýchto bezpilotných lietadiel.

Abdollahján však poprel ďalšie dodávky zbraní či rakiet v období po začiatku ruskej invázie na Ukrajine, píše DPA s odvolaním sa na iránsku štátnu tlačovú agentúru IRNA.

VIDEO: No davaj! Ukrajinci ničia Rusom drony z Iránu
Video

Ukrajina a západné krajiny tvrdia, že pri nedávnych útokoch na viaceré ukrajinské mestá použila ruská armáda iránske bezpilotné lietadlá Šáhid-136. Teherán až doposiaľ obvinenia z dodávok dronov odmietal.

Teherán podľa správ médií poslal na Ruskom okupovaný Krym aj vojenský personál, aby Rusom poskytol výcvik na ovládanie dronov a ponúkol technickú pomoc.

9:50 Ukrajinská armáda v rámci svojej protiofenzívy s cieľom získať naspäť Chersonskú oblasť ostreľovaním hlavných dopravných trás a zničením mostov odrezala západný breh rieky Dnipro od ruských dodávok zbraní a potravín. Pre agentúry AP to povedal ukrajinský vojenský analytik Oleh Ždanov.

„Rusi chápu nebezpečenstvo zablokovania dopravných tepien a prakticky sa zmierili s tým, že budú musieť ustúpiť z pravého brehu Dnepra. Ruské jednotky však nie sú pripravené pokojne opustiť Cherson a pripravujú sa na bitky v meste. Rozmiestňujú tam zmobilizovaných záložníkov a nové skupiny taktických práporov,“ vyhlásil.

Ukrajinská armáda má podľa Ždanova oproti Rusom značnú prevahu v letectve a delostrelectve na pravom brehu Dnipra, čo znamená, že by mohla ostreľovať mesto Cherson a vyhnúť sa priamym bojom.

„Kyjiv si dáva načas, pretože ruské zdroje v Chersone sa vytrácajú a sú zo dňa na deň slabšie, čo Ukrajincom umožňuje naakumulovať sily na hlavný úder,“ povedal Ždanov.

9:45 Ani údaje o počte obetí, ktoré bojujúce strany zverejňujú značne odlišné, nemožno nezávisle overiť. Kyjev uvádza, že od začiatku konfliktu vo februári prišlo Rusko o takmer 75 000 vojakov, Moskva priznáva zhruba desatinové straty.

O celkovom počte zosnulých ukrajinských vojakov ani jedna zo strán pravidelne neinformuje, Rusko však hlási denné straty v radoch ukrajinských síl a ruský mediálny projekt Agentstvo spočítal, Že hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov v týchto denných hláseniach od začiatku vojny do 20. septembra informoval o viac ako 83 000 zabitých ukrajinských vojakoch. Jeho hlásenia tak nie sú v súlade s výrokom šéfa rezortu Sergeja Šojgua, ktorý 21. septembra uviedol, že ukrajinské straty predstavujú 61 207 mŕtvych vojakov a 49 368 zranených. Podľa Kyjeva je bilancia mŕtvych v radoch ukrajinských vojakov oveľa nižšia. Koncom augusta náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj oznámil, že vo vojne zahynulo bezmála 9 000 ukrajinských vojakov. Podľa oznámenia ukrajinského generálneho prokurátora Andrija Kostina z tohto týždňa si ruská agresia proti Ukrajine si vyžiadala tiež životy 7 938 civilistov, vrátane 430 detí.

9:35 Ruské sily pokračujú vo vzdušných útokoch. V sobotu ráno bol po celej Ukrajine s výnimkou Ruskom obsadeného polostrova Krym vyhlásený letecký poplach, uviedol server Ukrajinska pravda. Ukrajinské sily v piatok večer zostrelili dva ruské vrtuľníky Ka-52 a šesť vrtuľníkov Šáhed-136, informovalo južné veliteľstvo ukrajinskej armády. Tvrdenia bojujúcich strán o vzájomne spôsobených stratách nemožno v čase pokračujúcich bojov overiť.

9:00 Podľa ukrajinského generálneho štábu novomobilizovaní ruskí vojaci mieria aj do Bieloruska, ktoré ruskej armáde poskytlo ubytovacie kapacity a výcvikové priestory. „Bielorusko ďalej podporuje ozbrojenú agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine, prijíma a ubytováva ruských vojakov a poskytuje vojenské priestory na výcvik,“ uviedol ukrajinský štáb.

8:25 Varšava obvinila v piatok ruského prezidenta Vladimira Putina zo šírenia dezinformácií. Reagovala na jeho tvrdenia, že Poľsko sa nevzdalo svojich snov o ovládnutí časti Ukrajiny, informuje poľská agentúra PAP.

Putin sa takto vyjadril v prejave na piatkových oslavách ruského sviatku, Dňa národnej jednoty, v Moskve. Šéf Kremľa uviedol, že „Poľsko od mora k moru“ bolo ešte pred druhou svetovou vojnou populárnym sloganom, ktorý však zostal len „nápadom“. Myšlienka na ovládnutie časti Ukrajiny sa však podľa Putina z Poľska nevytratila.

Na tieto výroky reagoval splnomocnenec poľskej vlády pre bezpečnosť informačného priestoru Stanislaw Žaryn. Ruského prezidenta obvinil z toho, že Poľsko prezentuje ako agresívnu krajinu či vojnového štváča a dezinformáciami sa ho snaží zdiskreditovať.

„Opäť máme do činenia s klebetami, ktoré sú odtrhnuté od reality, pričom majú Poľsko ukázať ako agresívnu krajinu, ktorá predstavuje hrozbu pre západnú Ukrajinu,“ povedal Žaryn. „Ak sa na tieto klebety pozrieme zo širšieho pohľadu, Poľsko má byť v súlade s nimi vnímané ako vojnový štváč, ktorý údajne predstavuje hrozbu pre bezpečnosť v strednej Európe,“ uviedol.

7:33 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer v pravidelnom príhovore oznámil, že jednotky protiraketovej obrany na juhu Ukrajiny zostrelili v ten deň osem dronov iránskej výroby. Správu priniesol portál americkej spravodajskej televízie CNN. Jednotky patriace pod južné a stredoukrajinské velenia vzdušných síl zneškodnili aj dve strely s plochou dráhou letu Kalibr, dodal Zelenskyj v príhovore.

„Najkrutejšie bojové akcie sa tento týždeň sústreďujú v Donbase: okolo miest Bachmut a Soledar,“ uviedol prezident a spomenul východné územia na frontových líniách konfliktu. „Svoje pozície držíme: a na týchto a niektorých ďalších územiach v Doneckej oblasti už premrhala ruská armáda viac životov svojich mužov a stratila viac streliva, že zrejme stratila v dvoch čečenských vojnách dokopy,“ vyhlásil Zelenskyj.

Ukrajinský prezident tiež povedal, že nevidí ochotu Moskvy rokovať o ukončení vojny proti jeho krajine, píše tlačová agentúra DPA. Rusko posiela do bojov desaťtisíce až státisíce ľudí, ale tí, čo chcú rokovať o mieri, nenechávajú ľudí zomierať „v mlynčeku na mäso“, vysvetlil Zelenskyj vo videu z Kyjeva.

„My sme pripravení na mier, na férový a spravodlivý mier. Túto vetu sme povedali už mnohokrát,“ zdôraznil Zelenskyj. Podľa neho musí Rusko predovšetkým rešpektovať hranice Ukrajiny a jej územnú celistvosť v súlade s právom OSN. Prezident obvinil Rusko zo zavádzania každého, že chce rokovať o skončení konfliktu, čo nedávno navrhlo aj zahraničným účastníkom vyjednávania. Ako Zelenskyj dodal, je pravda, že Moskva vyhlásila koniec čiastočnej mobilizácie záložníkov. „Ale v skutočnosti Rusko pokračuje v nábore ľudí vo svojich regiónoch a aj na našich územiach, ktoré sú okupované, len aby ich poslal zomrieť,“ uviedol ukrajinský líder.

Zelenskyj znova požiadal o úplné stiahnutie ruských vojakov z ukrajinského územia, čo je podmienka Kyjeva pre mierové rozhovory.

Okrem toho sa podľa Zelenského teraz Rusko musí zodpovedať za teror proti Ukrajine. Moskva musí potrestať vojnových zločincov a zaplatiť za spôsobené škody, zdôraznil ukrajinský líder.

6:25 Spojené štáty budú ďalej „neochvejne podporovať“ Ukrajinu aj po nadchádzajúcich voľbách do Kongresu. V Kyjeve to v piatok povedal bezpečnostný poradca amerického prezidenta Joea Bidena Jake Sullivan, ktorý do ukrajinskej metropoly prišiel na neohlásenú návštevu.

„Mienime zabezpečiť, aby boli k dispozícii potrebné zdroje a aby sme získali hlasy oboch strán,“ povedal Sullivan pred novinármi. Vo voľbách, ktoré sa uskutočnia 8. novembra, sa demokrati budú snažiť zachovať svoju parlamentnú väčšinu. Podľa analytikov má ale republikánska strana šancu získať väčšinu v dolnej komore Kongresu.

Časť republikánov volá po obmedzení americkej pomoci Ukrajine, pripomína agentúra Reuters. Podľa Sullivana je ale Biden odhodlaný bojovať za spoluprácu oboch strán, nech už výsledky volieb dopadnú akokoľvek.

„Som presvedčený, že americká podpora Ukrajine zostane neochvejná a pevná, a nehovorím to len tak,“ povedal Sullivan, ktorý sa v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a šéfom jeho kancelárie Andrijom Jermakem.

Pentagon dnes oznámil ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine, ktorú tento rok vo februári napadlo Rusko, a to v hodnote 400 miliónov USD (9,8 miliardy korún). Od začiatku ruskej invázie Spojené štáty celkovo Kyjevu poskytli vo vojenskej, humanitárnej a finančnej pomoci 18,2 miliardy USD (asi 447 miliárd korún). Vojenská a finančná pomoc Západu je pre Ukrajinu v konflikte kľúčová.

Ukrajinu s podobným oznámením o podpore Demokratickej aj Republikánskej strany vo štvrtok navštívili americkí senátori, demokrat Chris Coons a Republikán Rob Portman.

344 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine