Na Ukrajine prestalo fungovať vyše 1 000 terminálov Muskovej satelitnej siete

Na Ukrajine bolo zhruba pred dvoma týždňami pre nezaplatené účty odpojených 1 300 terminálov potrebných pre pripojenie k satelitnej sieti Starlink prevádzkovanú spoločnosťou SpaceX miliardára Elona Muska. S odvolaním sa na svoje zdroje o tom informovala americká spoločnosť CNN. Ide o terminály používané armádou. Musk v polovici októbra uviedol, že jeho spoločnosť už nebude internetové služby na Ukrajine platiť, svoje oznámenie však nakoniec odvolal. CNN už vtedy upozornila, že väčšinu z 20 000 terminálov plne alebo čiastočne financovali iné zdroje - napríklad USA, Británia alebo Poľsko.

05.11.2022 12:51
Germany Election Tesla Foto:
Elon Musk.
debata (57)

Musk sa podľa skoršej správy CNN obrátil na americké ministerstvo obrany so žiadosťou, aby financovanie prevzalo. V polovici októbra potom na Twitteri oznámil, že jeho spoločnosť už nebude terminály na Ukrajine bezplatne prevádzkovať, nakoniec po dni svoje oznámenie odvolal. Rokovania medzi miliardárom a Pentagonom však v skutočnosti pokračujú, napísala teraz CNN.

Elon Musk Čítajte viac Vojna proti Rusku: Starlink a veľké ego. Je Musk spasiteľom Ukrajiny?

Ukrajina sa s výpadkami terminálov potýkala niekoľkokrát. Najnovší výpadok, ktorý sa podľa zdroja CNN začal 24. októbra, pôsobí ukrajinskej armáde značné problémy. Za odpojením bol podľa tohto zdroja nedostatok financií. Ide o terminály, ktoré v marci Ukrajina dostala od britskej firmy a používala ich pri bojových operáciách.

VIDEO: Ukrajinskí generáli, ktorých sa Rusi boja
Video

Muskova spoločnosť podľa CNN za prevádzku každého z týchto 1 300 terminálov účtovala mesačne 2 500 dolárov, a Ukrajina tak mala v septembri zaplatiť 20 miliónov dolárov, na čo nemala prostriedky. Začiatkom októbra sa preto Kyjev obrátil na Britániu a požiadal ju o poskytnutie zhruba troch miliónov dolárov na zaplatenie služby. Británia však údajne odmietla s tým, že sú dôležitejšie oblasti, do ktorých by mali financie plynúť. Nemenovaný britský činiteľ však CNN oznámil, že jeho krajina podporuje niekoľko terminálov, ktoré majú pre ukrajinských vojakov taktický význam.

Germany Election Tesla Čítajte viac Musk varuje USA: Zaplaťte milióny, inak vypneme Starlink nad Ukrajinou

Muskovi sa dostalo vďaky za to, že bezprostredne po februárovom začatí ruskej invázie sprístupnil na Ukrajine satelitnú službu Starlink. V situácii, keď napadnutú krajinu postihli výpadky klasických komunikačných sietí, sa služba ukázala ako veľmi užitočná ako z hľadiska civilných, tak vojenských účelov.

VIDEO: Ukrajina ako vzor? NATO precvičuje protivzdušnú obranu
Video
57 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine