Čaputová si prevzala Cenu slobody, zdôraznila ochranu demokracie

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová si v sobotu vo Frankfurte nad Mohanom prevzala Cenu slobody Nadácie Friedricha Naumanna (FNF). Vo svojom prejave zdôraznila význam slobody a liberálnej demokracie.

05.11.2022 13:43
Nemecko SR Čaputová Cena slobody demokracia Foto: ,
Na snímke slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pózuje s Cenou slobody Nadácie Friedricha Naumanna (FNF), ktorú si prevzala vo Franfurte nad Mohanom v sobotu 5. novembra 2022.
debata (158)

„Ako právnička presadzovala občianske práva a ochranu životného prostredia na Slovensku. Ako prezidentka sa angažuje za mier a liberálnu demokraciu,“ napísala FNF na svojej oficiálnej webovej stránke. Predseda správnej rady nadácie Karl-Heinz Paqué označil Čaputovej pôsobenie vo funkcii prezidentky za príklad pre liberálov v celej Európe.

Čaputová po prevzatí ceny vyjadrila poctenie a pokoru. „Je pôsobivé, ako sloboda, taká jednoduchá myšlienka, dokázala byť v našej histórii takou vzpruhou a posilnením,“ povedala.

Pripomenula dvojicu katolíckych disidentov, Silvestra Krčméryho a Vladimíra Jukla, ktorých režim dlhé roky držal vo väzení a mučil. „Boli to ľudia ako Krčméry a Jukl a mnohí ďalší, ktorí nám nakoniec v roku 1989 pomohli obnoviť slobodu a demokraciu,“ povedala prezidentka.

Takisto vo svojom prejave uviedla, že sloboda sa nedá nariadiť zhora a nie je to neutrálny pojem. „Musí vychádzať z hodnôt, inak sa z nej stane ničivá sila,“ povedala. Politici musia podľa jej slov tiež prispievať k tomu, aby krajiny zostali slobodné.

Liberálna demokracia sa podľa prezidentky ukázala ako najlepšia záruka slobody pre každého jednotlivca a každú spoločnosť. „Ale zdá sa, že mnohí zabúdajú, že sloboda neznamená len slobodu vybrať si, ale aj slobodu niečoho sa zrieknuť,“ povedala Čaputová.

VIDEO: Čo povedala prezidentka Čaputová europoslancom v slovenčine
Video

Prezidentka pripomenula tiež súčasné hrozby pre demokraciu vrátane konfliktu na Ukrajine či hospodársku krízu a zdôraznila hodnoty súcitu a solidarity.

Vojna a hospodárska kríza by nám však podľa prezidentkiných slov „nemali zatvárať oči pred ďalšími rizikami, ktorým čelíme doma“. Upozornila na podnecovanie nenávisti a násilia a na nedostatočné uplatňovanie pravidiel zo strany vlád.

V závere vystúpenia pripomenula slová prvého prezidenta ČSR Tomáša Garrigua Masaryka o tom, že „demokracia nie je len systém politický, ale aj morálny – predovšetkým morálny“. Upozornila tiež na zodpovednosť a povinnosť jednotlivcov i politických lídrov v úsilí posilniť demokraciu.

VIDEO: Čaputová: Prepáčte, patríte sem. Spojme sily, ako pred štyrmi rokmi
Video

FNF Cenu slobody udeľuje od roku 2006 každé dva roky osobnostiam, ktoré sa zaslúžili o rozvoj občianskej spoločnosti a podporujú liberálne hodnoty. Čaputová je prvou politickou líderkou z regiónu strednej a východnej Európy, ktorá sa stala laureátkou tohto ocenenia, pripomenul hovorca prezidentky Martin Strižinec.

158 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová