Irán potvrdil, že Rusku dodal drony. Tvrdí, že tak urobil ešte pred vojnou

Irán po prvý raz potvrdil, že Moskve dodal drony, upozornila agentúra Reuters. Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján oznámil, že Teherán poskytol Moskve "malé množstvo" bezpilotných lietadiel niekoľko mesiacov pred tým, ako na Ukrajine vo februári Rusi začali plnohodnotnú inváziu. Ukrajinský prezident označil tvrdenia o obmedzenom počte dronov za klamlivé. Rusko v posledných týždňoch používa drony iránskej výroby najmä na útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Ukrajina tento týždeň uviedla, že sa tiež obáva útokov balistických striel, ktoré sa Rusko snaží od Iránu získať.

05.11.2022 16:49 , aktualizované: 20:00
dron Foto:
Trosky zostreleného iránskeho dronu Šáhid neďaleko ukrajinského mesta Kupjansk.
debata (21)

„K tomu rozruchu vyvolanému niektorými západnými krajinami, že Irán poskytol Rusku strely a drony, aby mu pomohol s vojnou na Ukrajine – tá časť so strelami je úplne nepravdivá,“ citovala podľa Reuters iránskeho ministra štátna tlačová agentúra IRNA. „Tá časť s dronmi pravdivá je. Poskytli sme Rusku malé množstvo bezpilotných lietadiel mesiace pred začiatkom ukrajinskej vojny,“ pripustil iránsky minister.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však vyhlásil, že Irán klame, keď tvrdí, že Rusku poslal len obmedzený počet dronov. Kyjevské sily podľa neho zostreľujú najmenej desať takýchto dronov denne. Iba v piatok ich podľa prezidenta zostrelili 11. „Ak bude Irán pokračovať v klamstve o tom, čo je zrejmé, znamená to, že svet sa bude ešte viac usilovať o vyšetrovanie teroristickej spolupráce medzi režimami Ruska a Iránu a toho, čo Rusko za takúto spoluprácu platí,“ povedal Zelenskyj.

Taktiež zvláštny americký splnomocnenec pre Irán Robert Malley na Twitteri uviedol, že nie je pravda, že Irán dodal len niekoľko dronov. „Len tento rok v lete ich previezli desiatky a majú na okupovanej Ukrajine vojakov, ktorí Rusom pomáhajú ich používať,“ tvrdí Malley.

Ukrajinské ministerstvo zahraničia prostredníctvom svojho hovorcu Olega Nikolenka varovalo Teherán, že dôsledky jeho účasti na ruských zločinoch budú výrazne prevyšovať výhody plynúce z podpory zo strany Moskvy.

VIDEO: No davaj! Ukrajinci ničia Rusom drony z Iránu
Video

Ukrajina v posledných týždňoch hlásila intenzívne útoky dronov Šáhed-136 iránskej výroby na ukrajinskú civilnú infraštruktúru. Ruské sily pomocou dronov mieria predovšetkým na elektrárne a priehrady. V polovici októbra zasiahlo podľa ukrajinských predstaviteľov iránske bezpilotné lietadlo tiež obytný dom v Kyjeve. V jeho troskách zomreli štyria ľudia, uviedol vtedy ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko popiera použitie iránskych dronov, ktoré sú označované za samovražedné alebo kamikadze, pretože po zásahu cieľa vybuchnú.

VIDEO: Ako ukrajinský morský kamikadze dron prenikol cez ruskú obranu
Video

Začiatkom tohto týždňa stanica CNN napísala, že Irán sa podľa jej informácií chystá Rusku poslať 1 000 ďalších kusov zbraní, medzi ktorými budú okrem útočných dronov tiež balistické rakety krátkeho doletu zem-zem. Chystanú dodávku týchto striel a ďalších dronov potvrdili agentúre Reuters dvaja nemenovaní vysokopostavení iránski činitelia a dvaja iránski diplomati.

Sevastopol, vojna, Ukrajina Čítajte viac Desia Rusov ukrajinské morské drony?

Hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat povedal, že Ukrajina sa iránskym balistickým strelám bude brániť len ťažko. „Teoreticky je možné ich zostreliť, ale fakticky to bude veľmi ťažké pomocou tých prostriedkov, ktoré máme v arzenále,“ uviedol podľa serveru Ukrajinska pravda.

Analytici z Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) sa domnievajú, že závislosť Moskvy od iránskych zbraní sa bude zrejme prehlbovať, pretože Rusko v bojoch na Ukrajine vyčerpalo vlastné zásoby riadených striel a dronov. Prezident Zelenskyj minulý týždeň varoval, že sa Rusko výmenou za dodávku zbraní chystá Teherán podporiť v rozvoji jeho jadrového programu.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #drony #vojna na Ukrajine