Aktivisti zablokovali súkromné lietadlá na amsterdamskom letisku Schiphol

Viac než 100 klimatických aktivistov v bielych odevoch v sobotu zablokovalo odlety viacerých súkromných lietadiel na amsterdamskom letisku Schiphol.

05.11.2022 18:21
debata (3)

Aktivisti z hnutia Extinction Rebellion a organizácie Greenpeace tým vyjadrovali nespokojnosť s vypúšťaním skleníkových plynov do ovzdušia a ďalšími formami znečistenia, ktorých sa dopúšťa letisko a letecká doprava.

„Chceme menej letov, viac vlakov a zákaz nepotrebných letov na krátke vzdialenosti a súkromných lietadiel,“ uviedla Dewi Zlochová z Greenpeace v Holandsku. Schiphol je podľa tejto organizácie najväčším zdrojom emisií CO2 v Holandsku.

Vedenie letiska v reakcii uviedlo, že je jeho cieľom stať sa do roku 2030 letiskom s nulovými emisiami. Takisto podporuje úplné odstránenie emisií skleníkových plynov z leteckej dopravy do roku 2050.

Účastníci protestu sa dostali k súkromným lietadlám a posadali si k ich kolesám, čím znemožnili odlety. Letisko počas dopoludnia nehlásilo žiadne zdržania komerčných letov. Vojenská polícia uviedla, že zadržala viacero osôb, ktoré sa bez povolenia nachádzali na „majetku letiska“.

Holandská vláda v júni oznámila plány na obmedzenie počtu letov na letisku Schiphol na 440.000 ročne z dôvodu znečistenia ovzdušia a klímy, pripomína Reuters.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Greenpeace #Extinction Rebellion