KĽDR odpálila štyri rakety, do cvičenia v Južnej Kórei sa zapoja aj bombardéry B-1B

KĽDR v sobotu odpálila ďalšie štyri balistické rakety krátkeho doletu, všetky dopadli do mora. Informovala o tom juhokórejská armáda. Pchjongjang tento týždeň vykonal desiatky raketových testov, ktoré Severná Kórea naplánovala po začatí spoločného vojenského cvičenia Spojených štátov a Južnej Kórey. Do týchto manévrov sa nad Kórejským polostrovom zapojili aj americké nadzvukové bombardéry B-1B, uviedla agentúra AFP. Najnovšie severokórejské raketové testy odsúdila Európska únia.

05.11.2022 20:32
KĽDR Foto: ,
Ľudia sledujú na televíznej obrazovke vypálenie rakety Severnou Kóreou počas vysielania správ na železničnej stanici v Soule. Archívna snímka.
debata (11)

Podľa Soulu rakety odpálené z KĽDR leteli vo výške 20 kilometrov a dopadli do mora po 130 kilometroch. Už v stredu a vo štvrtok Severná Kórea otestovala desiatky rakiet ako s dlhším, tak s kratším doletom. Bola medzi nimi aj medzikontinentálna balistická raketa, pre ktorú Japonsko vo štvrtok vyhlásilo poplach v troch svojich prefektúrach.

KĽDR, Kim Čong-un Čítajte viac Ako si vlastne chudobná KĽDR môže dovoliť toľko raketových testov?

Výrazné zvýšenie počtu „ilegálnych“ odpalov rakiet Severnou Kóreou vo vyhlásení šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella odsúdila Európska únia, ktorá vyzvala na „rozhodné a jednotné odpovede sveta, vrátane uplatňovania všetkých sankcií OSN“.

EÚ považuje počet odpaľovaných severokórejských rakiet za bezprecedentný a za „nebezpečnú eskaláciu“ zo strany Pchjongjangu. „Európska únia vyzýva členské štáty OSN, najmä členov Bezpečnostnej rady OSN, aby zabezpečili plné uplatňovanie sankcií trestajúcich KĽDR za odoberanie materiálu, vedomostí a financií na podporu svojich ilegálnych programov zbrojenia,“ stojí vo vyhlásení.

Podľa EÚ počet odpaľovaných balistických rakiet v tomto roku predstavuje znepokojivú ukážku zámeru KĽDR „ohrozovať svetový režim nešírenia“ jadrových zbraní. „Prestavuje to vážnu hrozbu pre všetky krajiny a podrýva mier a regionálnu a medzinárodnú bezpečnosť,“ zdôraznila EÚ, ktorá rovnako vyzvala KĽDR na zastavenie agresívnych krokov, na rešpektovanie medzinárodného práva a na návrat k dialógu.

Kórea, DMZ Čítajte viac Čo chystá Kim? Kórey pretína hranica, na ktorej sa vojna neskončila

Cvičenie amerických a juhokórejských jednotiek, ktoré sa začalo v pondelok, malo pôvodne skončiť v piatok, bolo však predĺžené do soboty. Obe krajiny to odôvodnili práve správaním sa Severnej Kórey, ktorá počas tohto týždňa vystupňovala svoje hrozby. Okrem raketových odpadov Soul v piatok reagoval na 180 preletov severokórejských vojenských lietadiel neďaleko spoločnej hranice. Do vzduchu vyslal svoje vojnové lietadlá vrátane stíhačiek F-35A.

Podľa vyhlásenia generálneho štábu juhokórejskej armády sa do spoločných manévrov zapojili aj dva bombardéry B-1B americkej armády. Podľa agentúry Jonhap to bolo po prvý raz od roku 2017. Okrem toho sa na cvičení zúčastnili štyri juhokórejské stíhačky F-35A a štyri americké lietadlá F-16.

VIDEO: Stíhačky či drony. Nakúpi Naď v Južnej Kórei zbrane za desiatky miliónov?
Video

Severná Kórea za tento rok vykonala rekordný počet raketových testov a napätie na Kórejskom polostrove v posledných mesiacoch výrazne stúplo. KĽDR tiež prijala zákon, ktorý schvaľuje preventívne použitie jadrových zbraní v rôznych situáciách. Odborníci však stále pochybujú o tom, že vzhľadom na silu americkej a juhokórejskej armády by Pchjongjang mohol použiť jadrové zbrane ako prvý. Severná Kórea dala najavo, že séria testov z poslednej doby je reakciou na juhokórejsko-americké vojenské cvičenia.

Vykonávať testy balistických rakiet zakazujú režimu v Pchjongjangu rezolúcie OSN. Balistické rakety môžu byť vybavené jadrovou náložou.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR