256. deň: USA potichu nabádajú Zelenského, aby dal najavo ochotu rokovať s Ruskom

Zdroje denníka Washington Post tvrdia, že v súkromných debatách USA nabádajú Zelenského, aby prestal odmietať rozhovory o mieri s Putinom. Podľa nich to robia preto, aby si Kyjev udržal podporu ďalších krajín, ktoré čelia obavám voličov z pokračovania vojny.

06.11.2022 06:30 , aktualizované: 20:20
Ukrajina, Rusko, USA, Sullivan, Jermak Foto: ,
Poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan (vpravo) a vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak počas stretnutia 4. novembra 2022 v Kyjeve.
debata (638)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 256. deň
  • USA nabádajú Ukrajinu na otvorenosť rozhovorom s Ruskom
  • V prípade blackoutu ráta Kyjev s totálnou evakuáciou
  • EÚ chce v budúcom roku Ukrajine mesačne pomáhať sumou 1,5 miliardy eur

VIDEO: Ruská zima. Mobilizovaní trénujú boj aj v snehu a ľade.

Video

20:20 Európska komisia chce Ukrajine v roku 2023 poskytovať mesačne 1,5 miliardy eur. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v nedeľu povedala ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že táto podpora prispeje k pokrytiu potrieb Ukrajiny v roku 2023.

Ursula von der Leyenová Čítajte viac EÚ chce v budúcom roku Ukrajine mesačne pomáhať sumou 1,5 miliardy eur

19:45 Ak v Kyjeve dôjde k úplnému výpadku prúdu, má vedenie ukrajinskej metropoly pripravovať scenár evakuácie všetkých obyvateľov mesta. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko už v sobotu občanov varoval, že sa mesto môže ocitnúť bez svetla, vody a vykurovania, a vyzval občanov, aby sa pripravili na možnosť, keby tento pesimistický scenár nastal.

Kyjev / Elektrina / Výpadok / Čítajte viac Kyjev mestom duchov? V prípade blackoutu ráta metropola s totálnou evakuáciou

18:18 Dodávky elektrickej energie a vody v Ruskom okupovanom ukrajinskom meste Cherson a okolitých oblastiach boli po leteckom útoku prerušené. Oznámili to v nedeľu Moskvou dosadené miestne úrady.

Výpadok bol podľa úradov spôsobený útokom „organizovaným ukrajinskou stranou“, počas ktorého boli poškodené tri stĺpy elektrického vedenia. Špecialisti sa podľa úradov usilujú problém vyriešiť. Ide o prvý takýto výpadok v Chersone, ktorý ruské sily obsadili niekoľko dní po začiatku invázie na Ukrajinu vo februári.

Ruská armáda v posledných týždňoch útočí na energetickú infraštruktúru Ukrajiny, čo spôsobuje hromadné výpadky elektriny na území tejto krajiny. (tasr, afp)

17:53 Európska komisia počas najbližšieho týždňa navrhne balík finančnej podpory pre Ukrajinu na rok 2023. Vyplýva to z nedeľňajšieho oznámenia predsedníčky EK Ursuly von der Leyenovej na sociálnej sieti.

Von der Leyenová v nedeľu telefonovala s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenskym. Hlavnou témou rozhovoru bolo zabezpečenie finančnej pomoci pre Ukrajinu na najbližšie mesiace, uviedla EK vo vyhlásení. (tasr, ec.europa.eu)

17:46 Slovensko zaznamenalo 16 prípadov tuberkulózy (TBC) u ukrajinských občanov od vypuknutia vojny. Potvrdil to primár oddelenia pneumoftizeológie a konzultant Svetovej zdravotníckej organizácie pre TBC Ivan Solovič.

Ukrajina / Utečenci / Čítajte viac Slovensko zaznamenalo 16 prípadov TBC u Ukrajincov od vypuknutia vojny

15:50 V noci na stredu došlo neďaleko mesta Makijivka k stretu ukrajinskej armády s ruskými brancami z Voronežskej oblasti. Tí sa ocitli pod delostreleckou paľbou bez akéhokoľvek velenia, z ich práporu neprežil takmer nikto. Informovali o tom tamojšie médiá, ktoré sa odvolávajú na jedného z preživších, vojaka Alexeja Agafonova. Podľa neho počet obetí presiahol 500.

rusko ukrajina regrúti mobilizácia výcvik zbraň vojak Čítajte viac Ruských brancov poslali do epicentra bojov. Z práporu neprežil takmer nik, ich velitelia ušli

13:55 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina zo zámeru zničiť Ukrajincov. „Putin nepotrebuje Ukrajincov. Potrebuje región, potrebuje Ukrajinu bez nás,“ uviedol.

Vitalij Kličko Čítajte viac Kličko: Putin nepotrebuje Ukrajincov. Potrebuje Ukrajinu bez nás

13:38 Pohotovostné služby na Ruskom okupovanom juhu Ukrajiny tvrdia, že Kachovskú priehradu v Chersonskej oblasti v nedeľu poškodil ukrajinský raketový útok. Vo vyhlásení záchranných zložiek sa uvádza, že protivzdušná obrana zostrelila päť rakiet HIMARS, pričom jedna strela zasiahla a poškodila stavidlo priehrady.

Ruský okupant / Ruský vojak / Cherson / Čítajte viac Kachovskú priehradu poškodil ukrajinský útok, tvrdia ruské úrady

11:10 Taiwanec, ktorý sa dobrovoľne prihlásil do boja na Ukrajine, zahynul na bojisku. Oznámilo to taiwanské ministerstvo zahraničných vecí. Ceng Šeng-kuang je prvou známou taiwanskou obeťou vojny na Ukrajine. Smrť 25-ročného príslušníka práporu dobrovoľných vojakov podľa ministerstva potvrdil ukrajinský poľný veliteľ.

„Vyjadrujeme úprimnú sústrasť za nášho krajana, ktorý obetoval svoj život vo vojne na Ukrajine, a vzdávame hold jeho duchu pomoci Ukrajincom pri obrane slobody a demokracie,“ píše sa vo vyhlásení ministerstva.

Cengova manželka pre tlačovú agentúru CNA povedala, že na Ukrajinu odcestoval v júni. Naposledy boli v kontakte 23. októbra, keď jej povedal, že začína päťdňovú misiu. Následne až túto stredu dostala správu z manželovho telefónu. Jeho kolega napísal, že Ceng bol zranený a zomrel cestou do nemocnice.

Vojna na Ukrajine rezonuje u mnohých obyvateľov Taiwanu, keďže prehĺbila ich obavy v súvislosti s neustálou hrozbou invázie susednej Číny. Peking považuje samosprávnu ostrovnú krajinu za súčasť svojho územia, ktoré musí byť zjednotené s pevninou, v nevyhnutnom prípade aj pomocou vojenskej sily. Podľa miestnych médií v súčasnosti na Ukrajine v radoch dobrovoľníkov bojuje približne desať Taiwancov. (afp, cna, tasr)

9:25 V egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch sa v nedeľu začína svetová klimatická konferencia (COP27), počas ktorej budú zástupcovia 195 štátov a vlád spoločne s odborníkmi a zástupcami mimovládnych organizácií hovoriť o ďalšom postupe v boji proti globálnemu otepľovaniu.

Na rokovania, ktoré budú trvať dva týždne, tento rok vrhá tieň vojna na Ukrajine a s ňou súvisiaca energetická kríza, ktorá dodržiavanie záväzkov na znižovanie emisií ohrozuje.

COP27 / Klimatická konferencia / Čítajte viac V tieni vojny na Ukrajine sa v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch začala klimatický summit OSN

9:00 Chladnejšie počasie a masívne útoky ruských rakiet či iránskych dronov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru zvyšujú počty ľudí spoza našich východných hraníc, ktorí aj v Košiciach hľadajú bezpečie pred vojnovým konfliktom. Niektorí sa tam vracajú, iní prichádzajú. Nájsť dlhodobé ubytovanie v meste je však už problém.

Centrum prveho kontaktu pre Ukrajincov Čítajte viac Do centra pomoci pre Ukrajincov prichádza v Košiciach denne aj 300 ľudí

8:30 Záporožská atómová elektráreň na juhu Ukrajiny je po dvoch dňoch opäť napojená na vonkajší zdroj energie. Výpadok prúdu zapríčinilo ruské ostreľovanie, ktoré poškodilo vedenie vysokého napätia. Obnovenie dodávok energie oznámil generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi.

V dôsledku ruského ostreľovania musela elektráreň dva dni používať len energiu zo záložných dieselových generátorov. Záporožská atómová elektráreň bola v priebehu ruskej invázie na Ukrajinu odpojená od prúdu už niekoľkokrát. Hoci v súčasnosti nie je v prevádzke, elektrickú energiu stále potrebuje na ochladzovanie materiálov, aby sa predišlo jadrovej katastrofe.

„Opakované výpadky prúdu jasne odzrkadľujú závažnú situáciu v Záporožskej atómovej elektrárni, čo sa týka jadrovej bezpečnosti… Nesmieme už viac strácať čas. Musíme konať, kým nebude neskoro,“ vyhlásil v noci na nedeľu Grossi.

Záporožská jadrová elektráreň je najväčšou svojho druhu v Európe a začiatkom marca ju obsadili ruské vojská. Odvtedy bola opakovane vystavená ostreľovaniu, ktoré na nej zatiaľ zanechalo len menšie škody. Z ostreľovania, ktoré vyvolalo obavy zo vzniku jadrovej katastrofy, sa navzájom obviňujú Kyjev a Moskva. Grossi preto v auguste viedol v elektrárni medzinárodný tím inšpektorov MAAE, aby priamo na mieste zistil skutočný stav. (reuters, dpa, tasr)

6:30 Vláda amerického prezidenta Joea Bidena súkromne nabáda predstaviteľov Ukrajiny, aby dali najavo ochotu rokovať s Ruskom a upustili od verejného odmietania mierových rozhovorov, ak bude ruský prezident Vladimir Putin pri moci. Uviedol to denník The Washigton Post s odvolaním sa na nemenované osoby oboznámené s týmito rozhovormi.

Podľa zdrojov nie je cieľom požiadaviek amerických úradníkov dotlačiť Ukrajinu k rokovaciemu stolu, ale je vypočítavou snahou zabezpečiť, aby si Kyjev udržal podporu ďalších krajín, ktoré čelia obavám voličov z pokračovania vojny niekoľko ďalších rokov.

Rokovania podľa denníka ukazujú na zložitosť pozície Bidenovej vlády v otázke Ukrajiny. Americkí predstavitelia verejne sľubujú, že budú Kyjev podporovať obrovskými sumami pomoci tak dlho, ako to bude potrebné, a zároveň dúfajú v riešenie konfliktu trvajúceho osem mesiacov, ktorý si vyžiadal veľkú daň, podpísal sa na stave svetovej ekonomiky a vyvolal obavy z jadrovej vojny.

Podľa denníku americkí predstavitelia zdieľajú hodnotenie ich ukrajinských náprotivkov, že Putin to nemyslí s rokovaniami vážne. Zároveň ale priznávajú, že zákaz ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského rokovať s Putinom vyvolal znepokojenie v niektorých častiach Európy, Afriky a Latinskej Ameriky, kde sú dopady vojny na náklady na potraviny a pohonné hmoty najviac viditeľné.

„Únava z Ukrajiny je u niektorých našich partnerov skutočná,“ citoval list jedného zo zdrojov.

Národná bezpečnostná rada Bieleho domu a ministerstvo zahraničia na žiadosť o komentár k správe bezprostredne nereagovali. Bezpečnostný poradca amerického prezidenta Jake Sullivan pri piatkovej návšteve Kyjeva vyhlásil, že podpora Ukrajiny zostane neochvejná aj po voľbách do Kongresu, ktoré sa uskutočnia v utorok.

© Autorské práva vyhradené

638 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine