Pri páde lietadla do Viktóriinho jazera v Tanzánii zahynulo najmenej 19 osôb

Najmenej 19 ľudí zahynulo v nedeľu v Tanzánii pri nehode malého dopravného lietadla, ktoré sa pri pokuse o pristátie zrútilo do Viktóriinho jazera. Informoval o tom tanzánsky premiér Kassim Majaliva. Počet obetí sa tak zvýšil z pôvodne oznámených troch.

06.11.2022 14:54 , aktualizované: 16:43
Tanzánia / Pád lietadla / Foto:
Záchranné zložky a miestni obyvatelia neďaleko miesta nehody dopravného lietadla, ktoré sa pri pokuse o pristátie zrútilo do Viktóriinho jazera, 6. november 2022
debata

Lietadlo typu ATR 42 spoločnosti Precision Air prepravovalo 39 cestujúcich, vedľa nich boli na palube aj dvaja piloti a ďalší dvaja členovia posádky. Lietadlo smerovalo z najväčšieho tanzánijského mesta Dar es Salaam do mesta Bukoba, ležiaceho na brehoch Viktóriinho jazera.

„Podarilo sa nám zachrániť pomerne dosť ľudí,“ uviedol miestny policajný veliteľ. „Keď sa lietadlo nachádzalo vo výške okolo 100 metrov, začalo sa stretávať s problémami a zlým počasím. Pršalo a lietadlo spadlo do vody,“ dodal. Upozornil, že záchranné práce ešte pokračujú.

Očitý svedok médiám opísal, že lietadlo sa za zlej viditeľnosti približovalo k letisku spôsobom, z ktorého bolo zrejmé, že niečo nie je v poriadku. Lietadlo sa podľa neho v jednej chvíli k letisku natočilo, ale minulo ho a zamierilo do jazera. V oblasti bol v čase nehody prudký dážď a hmla.

Početné fotografie a videozáznamy nehody zachytávajú lietadlo čiastočne ponorené v jazere neďaleko od brehu.

Na záznamoch možno vidieť člny s ľuďmi aj mnoho prizerajúcich, ktorí stoja na brehu alebo v plytkej vode. Záchranári sa podľa miestnych médií snažili pomôcť ľuďom uväzneným vo vnútri stroja a záchranné zložky sa pokúšali lietadlo vyzdvihnúť z vody pomocou lán a žeriava.

Spoločnosť Precision Air je najväčšou súkromnou leteckou spoločnosťou v Tanzánii. Lietadlo, ktoré havarovalo, vyrába francúzsko-talianska spoločnosť ATR. Stroj má podľa konfigurácie kapacitu na prepravu 30 až 50 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #pád lietadla #Tanzánia #Viktóriino jazero