Ruských brancov poslali do epicentra bojov. Z práporu neprežil takmer nik, ich velitelia ušli

V noci na stredu došlo neďaleko mesta Makijivka k stretu ukrajinskej armády s ruskými brancami z Voronežskej oblasti. Tí sa ocitli pod delostreleckou paľbou bez akéhokoľvek velenia, z ich práporu neprežil takmer nikto.

06.11.2022 15:50
rusko ukrajina regrúti mobilizácia výcvik zbraň... Foto:
Regrúti počas vojenského výcviku na strelnici v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska, 21. októbra 2022
debata (509)

Informovali o tom tamojšie médiá, ktoré sa odvolávajú na jedného z preživších, vojaka Alexeja Agafonova. Podľa neho počet obetí presiahol 500, informoval spravodajský server idnes.cz.

Agafonov podľa serveru verstka uviedol, že v jeho prápore bolo 570 mužov, z ktorých ťažké ostreľovanie prežilo iba 29. Ďalších 12 je zranených. Manželka preživšieho uviedla, že „mŕtvych je samozrejme viac ako polovica“. Ľudmila Černychová, manželka ďalšieho vojaka, hovorila o ostreľovaní, ale počet mŕtvych neuviedla. Vo vojnových podmienkach nie je možné údaje ani presné informácie o počte obetí overiť.

Video
Ruská zima. Mobilizovaní trénujú boj aj v snehu a ľade.

Server The Kyiv Independent uviedol, že jednotka sa podľa ruských médií mala zdržiavať iba 15 kilometrov od frontovej línie. Branci bez náležitého vybavenia však v noci 2. novembra dostali rozkaz presunúť sa priamo na líniu kontaktu a držať obranné pozície.

„Zakopali sme sa, ako najlepšie sme mohli, ale ráno na nás začalo strieľať delostrelectvo. Keď to všetko začalo, velitelia okamžite utiekli. Počas ostreľovania sme sa snažili zakopať, ale okamžite nás identifikovali vrtuľníky,“ citujú médiá preživšieho branca.

Agafonov tiež dodal, že na tých istých pozíciách bol predtým zničený najmenej jeden ďalší ruský prápor mobilizovaných brancov, odvoláva sa na desiatky mŕtvol, ktoré už predtým na mieste videl. Agafonov situáciu na bojisku charakterizoval ako „neporiadok a úplný zmätok“. Podľa neho tu ruskí branci nechcú bojovať, je však potrebné zaplniť medzery na fronte.

„V televízii ukazujú, že je všetko krásne, ale v skutočnosti sú tu (v Luhanskej oblasti) na front hodení mobilizovaní vojaci. Nevidíme tu žiadnych dôstojníkov, iba dobrovoľníkov a zmluvných vojakov,“ uviedol. „Panuje tu úplný zmätok a neporiadok. Všetci preživší a novo prichádzajúci sa zoskupia do nových práporov a vrhnú ich do prvej línie,“ dodal preživší branec.

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus Čítajte viac Vzbura v ruskej armáde? Branci nenávidia Putina. Hrozia zvrhnutím režimu pre bezhlavú inváziu

© Autorské práva vyhradené

509 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine