257. deň: Na Ukrajinu dorazili západné protivzdušné systémy NASAMS a Aspide

Západné systémy protivzdušnej obrany NASAMS a Aspide dorazili na Ukrajinu, oznámil minister obrany Oleksij Reznikov. Americko-nórsky NASAMS je mobilný raketový systém zem-vzduch, ktorý dokáže vypáliť 72 striel za 12 sekúnd. Slúži na zostrenie lietadiel, vrtuľníkov a riadených striel v okruhu až 40 kilometrov. Taliansky systém Aspide sa používa proti vzdušným cieľom vzdialeným maximálne 12 kilometrov, po odpálení letí strela rýchlosťou 1 324 metrov za sekundu.

07.11.2022 05:55 , aktualizované: 20:09
Rusko, UKrajina, vojna Foto:
Vyšetrovatelia pri obytnom dome po ostreľovaní ukrajinskými silami v Makijivke v Doneckej ľudovej republike na východnej Ukrajine v piatok 4. novembra 2022.
debata (296)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 257. deň
  • Ukrajina ohlásila na pondelok plánované i neplánované výpadky elektriny
  • Bidenov poradca podľa WSJ rokoval s ruskými predstaviteľmi
  • Na Ukrajinu dorazili západné protivzdušné systémy NASAMS a Aspide
  • Satelitné snímky odhalili nové pohrebiská pri Mariupoli

VIDEO: Ukrajina: Nemecké zbrane sú super.

Video

20:09 EÚ v rámci svojej politiky súdržnosti poskytne viac ako 66 miliónov eur na cezhraničnú spoluprácu s Ukrajinou v oblasti zdravia, životného prostredia a administratívnych kapacít. Informuje o tom spravodajca TASR na základe informácií Európskej komisie

V rámci programu cezhraničnej spolupráce Interreg NEXT Maďarsko – Slovensko – Rumunsko – Ukrajina bude k dispozícii viac ako 66 miliónov eur v období rokov 2021 – 2027.

Jeho prostredníctvom budú tri členské štáty EÚ (Maďarsko, Rumunsko a Slovensko) a Ukrajina spolupracovať v oblasti rovnakého prístupu k zdravotnej starostlivosti a väčšej odolnosti systémov zdravotnej starostlivosti. Pomôže aj pri zavádzaní udržateľných riešení v oblasti adaptácie na zmenu klímy a prevencie rizika prírodných katastrof.

Zúčastnené krajiny budú spolupracovať aj na ochrane prírody, podpore zelenej infraštruktúry a posilnení udržateľného cestovného ruchu. Program tiež pomôže zosúladiť štandardy členských štátov EÚ a Ukrajiny v záujme efektívnej verejnej správy.

19:40 Organizácia Severoatlantickej zmluvy a Európska únia údajne vedú rozhovory za zatvorenými dverami o potenciálnych rokovaniach s Ruskom po možnom oslobodení mesta Cherson ukrajinskou armádou.

cherson ukrajina Čítajte viac Po oslobodení Chersonu by Ukrajina údajne mohla pristúpiť k rokovaniam s Ruskom z pozície sily

19:00 Maďarsko a Bulharsko sú síce členské štáty NATO aj EÚ, ale na rozdiel od spojencov v obidvoch spolkoch spája Budapešť so Sofiou neochota poskytnúť Ukrajine zbrane. Nemenej to platí o nezáujme či o slabej snahe týchto dvoch krajín odpútať sa od závislosti od dodávok energetických surovín z Ruska. Určité rozdiely sa dajú nájsť, ale výsledok môže byť nakoniec podobný, ako sa ukazuje z krokov bulharských politikov.

Ukrajinská stíhačka typu Su-25 Čítajte viac Bulharsko kopíruje Orbána. V dodávkach zbraní Ukrajine sa už pohlo, ale ako slimák

18:10 Ukrajina nikdy neodmietala rokovať s Ruskom a jeho vyjednávacia pozícia je známa, uviedol poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak. Kyjev je podľa neho pripravený na rozhovory s budúcim ruským vodcom, nie s Vladimirom Putinom.

Podoljak takto na Twitteri reagoval na sobotňajší článok denníka The Washington Post. Ten napísal, že vláda amerického prezidenta Joea Bidena súkromne nabáda predstaviteľov Ukrajiny, aby dali najavo ochotu rokovať s Ruskom a upustili od verejného odmietania mierových rozhovorov, ak bude ruský prezident Vladimir Putin pri moci. Podľa zdrojov, na ktoré sa článok odvoláva, nie je cieľom požiadaviek amerických úradníkov dotlačiť Ukrajinu k rokovaciemu stolu, ale snahou zabezpečiť, aby si Kyjev udržal podporu ďalších krajín, ktoré čelia obavám voličov z pokračovania vojny niekoľko ďalších rokov.

„Ukrajina nikdy neodmietala vyjednávať. Naša vyjednávacia pozícia je známa,“ napísal Podoljak na s tým, že Moskva musí najskôr stiahnuť svojich vojakov z Ukrajiny. „Je na to Putin pripravený? Očividne nie. Preto sme v našom hodnotení situácie konštruktívni: Budeme rokovať s budúcim ruským vodcom,“ dodal.

18:05 Pápež František sa stretol s arcibiskupom ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi Svjatoslavom Ševčukom. Ten pápežovi daroval kus ruského delostreleckého granátu a ruskú vojnu na Ukrajine označil za koloniálnu, uviedla agentúra Reuters.

„Vojna na Ukrajine je koloniálnou vojnou a mier navrhnutý Ruskom je návrhom na koloniálnu pacifikáciu,“ povedal po rokovaní s pápežom Ševčuk, ktorý hlavu katolíckej cirkvi v minulosti pozval na návštevu Kyjeva. Ševčuk tiež uviedol, že ruské návrhy na mier predpokladajú popretie nezávislej existencie Ukrajiny a jej suverenity.

17:50 Ukrajinské ministerstvo obrany skonfiškuje niekoľko energetických a výrobných podnikov, aby zaistilo dostatočné zásoby pre armádu na odrazenie ruskej invázie, uviedol tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov.

„V súvislosti s potrebami armády sa rozhodlo o vyvlastnení majetku strategicky významných podnikov do vlastníctva štátu,“ povedal Danilov na tlačovej konferencii v Kyjeve. Ide napríklad o výrobcu leteckých motorov Motor Sič v Záporožskej oblasti či ropnú a plynárenskú spoločnosť UkrNafta.

„Po zrušení stanného práva môže byť tento majetok vrátený ich vlastníkom alebo môže byť splatená jeho hodnota,“ dodal Danilov.

Zoštátnené budú aj podniky Zaporižtransfor­mator, AvtoKraz a Ukrtatnafta. Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov povedal, že majetok týchto piatich podnikov bude spravovať rezort obrany na zabezpečenie „naliehavých“ vojenských potrieb".

16:55 Ukrajinci už stáročia oslavujú Vianoce 7. januára, v deň, keď sa podľa juliánskeho kalendára narodil Ježiš. Pravoslávna cirkev na Ukrajine však po februárovej invázii ruských síl teraz po prvý raz povolila svojim kongregáciám sláviť Vianoce 25. decembra, čím sa odvrátila od Ruska a priklonila sa k západnej tradícii.

Otázka, kedy sláviť Vianoce, je na Ukrajine predmetom dlhodobej diskusie. Pravoslávna cirkev na Ukrajine tradične slávi Vianoce 7. januára – v rovnakom čase ako moskovský patriarchát, ktorý podporuje vojenskú agresiu rozpútanú na území Ukrajiny ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Pred vypuknutím ruskej vojenskej agresie na Ukrajine chcela sláviť Vianoce západným spôsobom tretina Ukrajincov, momentálne je podpora tohto zámeru vyššia.

16:30 Celkovo 50 000 ruských vojakov, ktorí boli povolaní do služby počas mobilizácie, teraz slúži s bojovými jednotkami na Ukrajine. Vyhlásil to ruský prezident Vladimir Putin, ktorého citovala agentúra Interfax.

Putin dodal, že 80 000 odvedených teraz pôsobí v „zóne špeciálnej operácie“, ako Moskva označuje vojnu na Ukrajine. Zvyšok z takmer 320 000 mobili­zovaných je podľa neho vo výcvikových táboroch v Rusku.

„Teraz máme 50 000 (vojakov) pri bojových jednotkách. Zvyšok sa zatiaľ do bojov nezapojil,“ povedal Putin počas návštevy Tverskej oblasti, ležiacej asi 180 kilometrov severozápadne od Moskvy. Putinovo oznámenie nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

Spravodajský server Newsweek citoval nemenovaného vojenského experta, podľa ktorého je bojová morálka ruských vojakov taká nízka, že by sa „použitie vojakov ako potravy pre delá mohlo obrátiť proti režimu a prenasledovať ho rovnako ako počas sovietsko-afganskej vojny“, ktorá sa skončila v roku 1988 a predchádzala rozpadu Sovietskeho zväzu.

15:35 Severozápadne od ukrajinského mesta Mariupoľ bolo vykopaných viac ako 1 500 nových hrobov, ktoré podľa ukrajinských predstaviteľov a svedkov obsahujú tisíce tiel. Referuje o tom spravodajský web BBC.

Nedávne satelitné snímky spoločnosti Maxar ukazujú, že tri masové pohrebiská pri Mariupoli, ktoré sa nachádzajú v obciach Staryj Krym, Manhuš and Vynohradne, sa od jari neustále rozširujú.

Analýza snímok zo Starého Krymu potvrdila, že od posledného skúmania snímok v júni bolo na mieste vykopaných 1 500 nových hrobov. Odhaduje sa, že od začiatku vojny bolo v tejto lokalite vykopaných viac ako 4 600 hrobov.

Svedkovia v Mariupoli médiám povedali, že videli, ako ruské sily v ostatných mesiacoch vyťahujú telá z trosiek zničených budov v meste a odvážajú ich na pohrebiská.

Ukrajinskí predstavitelia sa domnievajú, že v bojoch v Mariupoli zahynulo najmenej 25-tisíc ľudí a päť až sedemtisíc z nich zomrelo pod troskami po bombardovaní ich domovov. Mariupoľ mal pred vojnou populáciu takmer 500-tisíc obyvateľov.

14:55 Maďarsko je pripravené pokračovať v poskytovaní finančnej podpory Ukrajine na bilaterálnom základe, avšak v nijakom prípade nepodporí spoločnú pôžičku Európskej únie na tento účel, vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Szijjártó ocenil bruselskú prípravu nového balíčka pomoci pre Kyjev, ako však dodal, Maďarsko pomáha susednej Ukrajine rôznymi spôsobmi už podstatne dávnejšie než krajiny, ktoré sa dnes prezentujú ako najlepší priatelia Kyjeva.

Budapešť podľa jeho slov vynaložila už desiatky a stovky miliónov eur na podporu zdravotníctva, školstva, kultúrnych inštitúcií a cirkví na Ukrajine, pričom Maďarsko poskytovalo pomoc ešte pred vypuknutím vojny.

Maďarský minister odmietol návrh Európskej komisie na vzatie spoločného úveru. „Raz sme už v prípade koronavírusovej epidémie podporili takýto úver, avšak stačilo!“ Zdôraznil Szijjártó.

14:50 Ukrajinský veľvyslanec v Británii Vadym Prystajko v pondelok povedal, že drony iránskej výroby skladuje Rusko v Bielorusku, a to pomerne blízko Kyjeva. Označil ich pritom za najväčší problém Ukrajiny. Vyjadril sa tak v rozhovore pre spravodajskú stanicu Sky News.

Ukrajine sa dosiaľ podľa Prystajka podarilo zneškodniť 70–75 percent dronov a rakiet odpálených Ruskom, pričom je podľa neho jasné, že Moskve už zásoba rakiet dochádza. „Avšak iránske drony, to je najväčší problém. Sú lacné… prichádzajú v húfoch. Je veľmi ťažké poradiť si s nimi,“ uviedol Prystajko. Zároveň vyzval medzinárodné spoločenstvo na politický tlak aj sankcie voči Iránu, pričom povedal, že existujú dôkazy, že Irán poskytol Rusku už tisícky dronov.

„Niektoré z nich sú momentálne skladované v Bielorusku, ktoré leží nad Ukrajinou,“ uviedol a dodal, že tieto drony sú tým pádom „pomerne blízko napríklad aj od Kyjeva“.

Prystajko dodal, že je potrebné zatvoriť vzdušný priestor nad Ukrajinou, ale tiež vystupňovať tlak na Rusko aj Irán. Čo sa týka Iránu, treba podľa jeho slov voči tejto blízkovýchodnej krajine zaviesť viacmenej rovnaké politické sankcie ako voči Rusku. Irán podľa neho treba vystaviť tlaku dovtedy, kým už nebude môcť Rusku posielať či vyrábať ďalšie rakety.

VIDEO: No davaj! Ukrajinci ničia Rusom drony z Iránu
Video

14:20 Západné systémy protivzdušnej obrany NASAMS a Aspide dorazili na Ukrajinu, oznámil minister obrany Oleksij Reznikov. Za dodávku zbraní, ktoré podľa neho výrazne posilnia armádu a prispejú k ochrane ukrajinského neba, poďakoval menovite Spojeným štátom, Nórsku a Španielsku.

Ukrajinskí predstavitelia vyzývali západné štáty na ďalšie dodávky protivzdušných systémov v reakcii na vlnu vzdušných útokov, ktoré na ukrajinské mestá a infraštruktúrne ciele v posledných týždňoch podniká ruská armáda.

„Budeme pokračovať v zostrovaní nepriateľských cieľov, ktoré na nás útočia,“ napísal na twitteri Reznikov.

Americko-nórsky NASAMS je mobilný raketový systém zem-vzduch, ktorý dokáže vypáliť 72 striel za 12 sekúnd. Slúži na zostrenie lietadiel, vrtuľníkov a riadených striel v okruhu až 40 kilometrov. Taliansky systém Aspide sa používa proti vzdušným cieľom vzdialeným maximálne 12 kilometrov, po odpálení letí strela rýchlosťou 1 324 metrov za sekundu.

13:30 Plot na hraniciach medzi Poľskom a ruskou enklávou Kaliningrad by mohol byť v prípade zhoršenia bezpečnostnej situácie nahradený múrom. V pondelok to povedal predseda poľskej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski.

Poľsko začalo minulý týždeň s výstavbou 2,5 metra vysokého a tri metre dlhého plota, ktorý bude pozostávať z troch radov žiletkového drôtu, aký používa armáda na celom svete.

Varšava podozrieva Rusko, že plánuje podporovať ilegálnu emigráciu ázijských a afrických utečencov do Poľska.

13:20 Ruská moderátorka a opozičná aktivistka Xenija Sobčaková sa vrátila do vlasti, informuje s odvolaním sa na svedkov agentúra RIA Novosti. Koncom októbra Sobčaková utiekla do Litvy, keď u nej polícia vykonala domovú prehliadku v súvislosti so stíhaním jedného z jej spolupracovníkov.

Sobčaková podľa RIA Novosti prešla hranicu s Lotyšskom so svojím manželom Konštantínom Bogomolovom. Informácie o jej návrate do Ruska zverejnil tiež portál RBK s odvolaním sa na jedného zo známych Sobčakovej alebo agentúra TASS. Matka Sobčakovej, členka Rady federácie Ljudmila Narusovová, minulý týždeň hovorila o tom, že sa dcéra „vráti veľmi skoro“.

Russia Sobchak Čítajte viac Putin dal ruky preč od chránenkyne. Sobčakovej útek otriasol elitami

13:15 Maďarské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo ruského vodcu Vladimira Putina, aby sa namiesto vyhlásení, ktoré prehlbujú konflikt, radšej usiloval o prímerie.

maďarsko Čítajte viac Maďarský rezort diplomacie vyzval Putina, aby neprehlboval vojenský konflikt

12:40 Medzi ruskými zmobilizovanými vojakmi v Bielorusku sa začínajú šíriť choroby. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na hlavné spravodajské riaditeľstvo ukrajinského ministerstva obrany (GUR), dôvodom je nedodržiavanie hygieny.

„Sú nútení žiť v nevhodných podmienkach, väčšinou v poľných stanoch bez adekvátnych hygienických podmienok,“ uviedol GUR v správe a dodal, že najčastejšími ochoreniami, ktoré sa šíria medzi ruským vojenským personálom, sú ochorenia dýchacích ciest a infekcie tráviaceho traktu. „V súčasnosti je rozsah ochorení taký, že bieloruskí lekári si s nimi nevedia poradiť. Do Bieloruska preto posielajú lekárov z Ruska,“ dodáva GUR.

Ukrajinská rozviedka taktiež uviedla, že v Bielorusku narastá napätie medzi tamojšou armádou a príslušníkmi ruských síl. Početné konfliktné situácie vyvoláva predovšetkým pohŕdavý postoj Rusov, ktorí najčastejšie Bielorusov etnicky urážajú, a to podľa GUR vedie k nekontrolovanej eskalácii napätia.

12:25 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa k informáciám o rokovaní bezpečnostného poradcu amerického prezidenta Bidena s vysokopostavenými poradcami ruského prezidenta Putina odmietol vyjadriť.

„K tomuto článku nemáme čo povedať,“ uviedol Putinov hovorca Peskov. „Zopakujem, že niektoré zo správ, ktoré sa objavujú, sú pravdivé, ale vo väčšine z nich ide o čistú špekuláciu,“ dodal a odporučil novinárom, aby sa obrátili na samotný denník The Wall Street Journal alebo na Biely dom.

Agentúra Reuters poznamenala, že v posledných mesiacoch bolo zverejnených len málo informácií o tom, že by sa uskutočnili nejaké rokovania zástupcov Spojených štátov a Ruska. Washington trvá na tom, že rozhovory o ukončení vojny na Ukrajine musia viesť Kyjev a Moskva. Ukrajinská vláda však odmieta s Ruskom rokovať, kým nebude rešpektovať územnú celistvosť, suverenitu a hranice Ukrajiny. Pred mesiacom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal nariadenie, ktoré znemožňuje diplomatické rokovania ukrajinských predstaviteľov menovite s Putinom.

VIDEO: Rasija, Rasija, skanduje Putin a lídri odštiepencov
Video

11:30 Západ by mal najskôr súdiť sám seba pre svoje intervencie v Srbsku či Líbyi. Uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová v reakcii na výzvu českého ministra zahraničia Jána Lipavského, aby vznikol trestný tribunál pre ruské vedenie za jeho úlohu v invázii na Ukrajine.

Lipavský v nedeľu na Twitteri v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu uviedol, že politické vedenie krajiny musí niesť zodpovednosť za to, keď rozpúta vojnu. „Česko patrí k krajinám, ktoré chcú, aby vznikol špeciálny trestný tribunál, ktorý bude súdiť najvyššie ruské politické vedenie za zločiny na Ukrajine,“ napísal.

„Začnite pri sebe. Irak a zvyšky Líbye ocenia aktívne pokánie Západu. A mimochodom, Srbsko tiež. Nedotknuteľní, kedy plánujete nad sebou nastoliť spravodlivosť?“ napísala v nedeľu večer Zacharovová na Telegrame v reakcii na Lipavského vyjadrenie. Narážala na vojenské intervencie Západu z posledných rokov, s ktorými Moskva vyslovovala nesúhlas.

11:00 Šéf ruského Prímorského kraja Oleg Kožemjako sa obrátil na vojenskú prokuratúru, aby preverila informácie z účtov ruských vojnových blogerov, podľa ktorých 155. brigáda námornej pechoty Tichomorskej flotily v posledných dňoch utrpela obrovské straty v bojoch pri ukrajinskej obci Pavlivka. Kožemjako nevylučuje, že šírenie takýchto správ je ťah zo strany protivníka, uvádza na svojej internetovej stránke denník Kommersant.

„Príslušným orgánom a vojenskej prokuratúre sme poslali výzvu, aby situáciu vyjasnili. Nie je vylúčené, že informácie vypustil protivník, ukrajinské tajné služby,“ napísal Kožemjako na Telegrame.

Rusko, vojna na Ukrajine, Ukrajina Čítajte viac Sme pre nich len mäso, utrpeli sme obrovské straty, píšu ruskí vojaci

9:58 Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Ukrenerho ohlásila, že viaceré administratívne oblasti na Ukrajine čakajú v priebehu dňa plánované aj neplánované výpadky elektrického prúdu. Informuje o tom spravodajská stanica CNN.

„Od 06.00 h ráno až do konca dňa dôjde k plánovaným výpadkom prúdu v meste Kyjev a tiež v oblastiach Kyjevskej, Černihivskej, Čerkaskej, Žytomyrskej, Sumskej, Charkovskej a Poltavskej,“ informovala spoločnosť Ukrenerho na platformách Facebook aj Telegram.

Centrum prvého kontaktu pre utečencov z Ukrajiny Čítajte viac Analytik: Rusko používa teroristické metódy, aby otestovalo odolnosť Ukrajiny

„V niektorých oblastiach dôjde ojedinele aj k neplánovaným výpadkom prúdu. Zavedú ich regionálne energetické spoločnosti v prípade, že bude deficit elektriny väčší, než sa očakávalo. V prípade neplánovaných výpadkov môže byť elektrina zastavená, skôr než sa plánovalo, a obmedzenia jej spotreby môžu trvať dlhšie,“ dodala.

Energetická infraštruktúra Ukrajiny je vystavená veľkému náporu už od 10. októbra, keď Rusko začalo útočiť na ukrajinské elektrárne.

„Energetická sieť stále nie je schopná vrátiť sa po ruských teroristických útokoch k plnej prevádzke… V niektorých oblastiach tak musíme zaviesť výpadky prúdu, aby sme sa vyhli (jej) preťaženiu,“ dodalo Ukrenerho.

6:39 Ozbrojené sily Ukrajiny na juhu krajiny za posledný deň zneškodnili veliteľské stanovište bezpilotných lietadiel, tri jednotky obrnených vozidiel a tri muničné sklady okupantov v okolí miest Beryslav a Cherson. Dnes ráno to oznámilo Južné veliteľstvo ukrajinskej armády. Ukrajina už od februára čelí ruskej invázii.

Ostreľovanie s jednou obeťou na živote dnes ráno ohlásil šéf sumskej oblastnej správy Dmytro Žyvyckyj. Na sumskú oblasť na východe Ukrajiny dopadlo 200 rôznych striel, vrátane náloží zhodených z bezpilotných lietadiel alebo paľby z granátometov. V oblasti je niekoľko poškodených hospodárskych i obytných budov, zomrela jedna žena, napísal Žyvyckyj.

Starosta východoukrajinského Donecku, ktorý od roku 2014 ovládajú prerušení separatisti, dnes na sociálnej sieti telegram informoval o požiari areálu správy železníc. Budovu zasiahla strela, prepadol sa strop na treťom poschodí, napísal Alexej Kulemzin a zverejnil niekoľko fotografií.

6:06 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom najnovšom príhovore zverejnenom v nedeľu večer kritizoval dodávky iránskych zbraní do Ruska, informuje agentúra DPA.

„Irán podporuje teroristický režim v Rusku a pomáha predlžovať vojnu a tým aj hrozby pre svet, ktoré vznikli vďaka útočnej vojne vedenej Ruskom,“ povedal Zelenskyj. Bez podpory Moskvy zo strany Teheránu „by sme boli bližšie k mieru“, dodal.

Bez zapojenia Teheránu do vojny by tiež bolo na dosah riešenie svetovej potravinovej krízy alebo energetickej krízy. „Ktokoľvek pomáha Rusku predlžovať túto vojnu, musí prevziať zodpovednosť aj za jej dôsledky,“ konštatoval Zelenskyj.

Irán v sobotu prvýkrát priznal, že Rusku dodal útočné drony, avšak len niekoľko kusov a ešte pred začiatkom invázie. Zelenskyj v reakcii obvinil Teherán z klamstva.

Ruská strana aj v nedeľu nasadila do bojov iránske útočné drony. Zelenskyj v príhovore uviedol, že ukrajinskej armáde sa niekoľko dronov podarilo zostreliť, no niektoré zasiahli svoj cieľ.

Ukrajinský prezident ďalej uviedol, že Rusko sústreďuje sily a prostriedky na prípadné zopakovanie masových útokov na infraštruktúru Ukrajiny, v prvom rade energetický sektor. Ukrajina sa na túto hrozbu pripravuje, povedal Zelenskyj s tým, že už teraz postihli výpadky dodávok elektriny takmer 4,5 milióna Ukrajincov.

5:55 Bezpečnostný poradca amerického prezidenta Joea Bidena Jake Sullivan v uplynulých mesiacoch rokoval s vysokopostavenými poradcami ruského prezidenta Vladimira Putina v nádeji, že zníži riziko ďalšej eskalácie konfliktu na Ukrajine. Sullivan tiež varoval Moskvu pred použitím jadrových zbraní alebo zbraní hromadného ničenia, uviedol v nedeľu americký denník The Wall Street Journal (WSJ).

Ukrajina sa s podporou západných spojencov bráni ruskej agresii už od februára. Biely dom naposledy oficiálne priznal rokovania medzi Sullivanom a Moskvou v marci.

Sullivan viedol dôverné rozhovory s Putinovým zahraničným poradcom Jurijom Ušakovom a tajomníkom ruskej bezpečnostnej rady Nikolajom Patruševom, povedali WSJ vládne zdroje. Washington chcel zachovať otvorené komunikačné kanály s Moskvou, ale poradcovia nerokovali o ukončení vojny na Ukrajine. Úradníci neuviedli, koľko bolo celkom telefonátov ani informácie o ich presnom obsahu.

Spojené štáty, Európska únia a mnoho ďalších krajín odsúdili ruskú inváziu na Ukrajinu a zaviedli protiruské sankcie. Sullivan je podľa vládnych zdrojov citovaných WSJ zástancom nevyhnutnosti udržiavania kontaktu s Moskvou, hoci mnohé politické špičky ich v aktuálnom kontexte považujú za neplodné. Poradcovia pre národnú bezpečnosť sú najbližším spojovacím článkom Kremľa s Oválnou pracovnou bez toho, aby do tohto komunikačného kanála vstupoval priamo prezident, podotýka WSJ.

Sullivan bol v piatok na neohlásenej návšteve Kyjeva. Sľúbil pokračovanie „neochvejnej podpory“ Ukrajiny aj po nadchádzajúcich voľbách do Kongresu. Časť republikánov volá po obmedzení americkej pomoci Ukrajine, pripomína agentúra Reuters. Podľa Sullivana je ale Biden odhodlaný bojovať za spoluprácu oboch strán, nech už výsledky volieb dopadnú akokoľvek.

296 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine