Sme pre nich len mäso, utrpeli sme obrovské straty, píšu ruskí vojaci

Šéf ruského Prímorského kraja Oleg Kožemjako sa obrátil na vojenskú prokuratúru, aby preverila informácie z účtov ruských vojnových blogerov, podľa ktorých 155. brigáda námornej pechoty Tichomorskej flotily v posledných dňoch utrpela obrovské straty v bojoch pri ukrajinskej obci Pavlivka. Kožemjako nevylučuje, že šírenie takýchto správ je ťah zo strany protivníka, uvádza na svojej internetovej stránke denník Kommersant. Ministerstvo obrany v Moskve uviedlo, že dotyčná jednotka veľké straty na Ukrajine nezaznamenáva.

07.11.2022 12:00 , aktualizované: 15:00
Rusko, vojna na Ukrajine, Ukrajina Foto:
Ilustračné foto.
debata (81)

„Príslušným orgánom a vojenskej prokuratúre sme poslali výzvu, aby situáciu vyjasnili. Nie je vylúčené, že informácie vypustil protivník, ukrajinské tajné služby,“ napísal Kožemjako na Telegrame.

VIDEO: Ukrajinskí vojaci sa „zahrievajú“ na boj s Rusmi
Video

Reaguje tak na informácie na ruských telegramových kanáloch zaoberajúcich sa vojnou na Ukrajine, kde sa píše o tom, že niektorí príslušníci vladivostockej 155. brigády námornej pechoty sa údajne obrátili na Kožemjaka po stratách, ktoré ich útvar utrpel pri Pavlivke v ukrajinskej Doneckej oblasti. V liste mu vraj napísali, že nemajú možnosť informácie o ľudských stratách aj zničenej technike odovzdať vojenským veliteľom a chcú, aby sa Kožemjako obrátil na ministerstvo obrany. Na dvoch ruských generálov sa sťažovali, že im na ničom nezáleží, vraj sa chcú len predviesť a o vojakoch hovoria ako o mäse. Pri Pavlivke, na ktorú ruské jednotky začali útok v noci z 28. na 29. októbra, počas štyroch dní údajne zomrelo, bolo zranených alebo zmizlo 300 príslušníkov námornej pechoty. Podľa výzvy adresovanej Kožemjakovi tiež prišli o polovicu techniky. Tieto informácie nemožno nezávisle overiť.

„Tento príspevok zverejňujem preto, lebo o situácii v Pavlivke sa tam hore hovorí už niekoľko dní a krv tečie a tečie,“ napísal na Telegrame vojnový spravodajca ruskej štátnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti VGTRK Alexander Sladkov. „V Pavlivke je všetko zle,“ píše sa na prokremeľskom telegramovom účte Wargonzo.

Ruské ministerstvo obrany však správy o katastrofálnej situácii pri Pavlivke poprelo. „Vďaka kompetentnému konaniu veliteľov jednotiek nepresahujú straty námornej pechoty jedno percento bojového personálu,“ uviedlo vo vyhlásení. Zranených podľa neho nie je viac ako sedem percent členov brigády a značná časť sa ich vrátila do služby. „Vojaci 155. brigády námornej pechoty pokračujú v aktívnych útočných operáciách,“ píše sa tiež vo vyhlásení.

Agentúra Reuters označila toto vyhlásenie ruského ministerstva obrany za vzácnosť, ktorá odhaľuje citlivé miesto Ruska v situácii, keď jeho sily sú na okupovaných častiach Ukrajiny pod silným tlakom. Medzi ruskými vojenskými blogermi, ktorí majú na sociálnych sieťach pol milióna aj viac sledujúcich, narastá nespokojnosť s neúspechmi generálov. Kritika na adresu vojenských veliteľov sa šíri od septembra, keď sa ukrajinskej armáde podarilo obnoviť kontrolu nad rozsiahlou oblasťou na severovýchode krajiny.

Podľa bieloruského opozičného portálu Naša niva bol útok na Pavlivku jedinou ruskou významnou ofenzívnou operáciou za posledný mesiac.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine