Orbán to zle spočítal. „Vďaka“ plynovej dohode s Putinom zaplatí viac ako EÚ

Maďarský premiér Viktor Orbán prezentoval závery summitu EÚ z polovice októbra ako víťazstvo Budapešti, keďže podľa neho jeho krajina získala výnimku zo zastropovania cien plynu a bude môcť ďalej dovážať ruský plyn. Teraz sa však ukazuje, že dohoda s Moskvou nie je až taká výhodná.

07.11.2022 14:07
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (226)

„Dôležité je aj to, že Maďarsko dnes nakupuje ruský plyn päťkrát lacnejšie, než je cena na európskom trhu,“ pripomenul výrok ruského prezidenta Vladimira Putina zo začiatku februára portál seznamzpravy.cz.

lod Čítajte viac Vývoj na energetickom trhu. Kam až spadla cena plynu, elektriny či ropy od svojich maxím?

Maďarský premiér Orbán vtedy s pýchou tvrdil, že „ak bude ruský plyn, potom budú mať maďarské rodiny lacné dodávky a dôjde k zníženiu nákladov na verejné služby.“

Orbán poznamenal, že kvôli Rusom prichádza do Európy celkovo menej plynu. Podľa jeho slov je možné, že v celej Európe je a bude menej plynu, ako je potrebné, ale to sa netýka Maďarska. „Maďarsko uzavrelo s Ruskom dlhodobé zmluvy, ktoré zaručujú, že dodávky plynu do krajiny budú v poriadku,“ zdôraznil.

Vladimir Putin Čítajte viac Analýza: Putin zahodí zábrany. Ešte viac priškrtí dodávky plynu a zacieli na infraštruktúru v EÚ, ukazuje najhorší scenár

Ešte vlani Maďari predĺžili o 15 rokov zmluvu o zemnom plyne s ruskou štátnou energetickou spoločnosťou Gazprom a uzavrelo dohodu vo výške 12 miliárd eur o dostavbe dvoch reaktorov v jadrovej elektrárni Paks, ktorú podporuje Rusko.

Teraz však nastala opačná situácia. Orbán priznal, že maďarský kontrakt s ruským Gazpromom je viazaný na burzové ceny, pričom k platbám za plyn dochádza s jedno až dvojmesačným oneskorením, upozornil seznamzpravy.cz.

Pred niekoľkými týždňami maďarská energetická spoločnosť MVM požiadala Gazprom o odklad platieb o jeden alebo dva roky. Minister hospodárskeho rozvoja Márton Nagy potvrdil, že cena ruského plynu je v zmluve viazaná na burzové ceny. To neskôr potvrdil aj Viktor Orbán.

orbán Čítajte viac Rusko nepadlo, Európa krváca, tvrdí Orbán a chce zmenu politiky sankcií

Takže, keď vzrástla cena plynu, dostávali ho Maďari od Moskvy naozaj lacnejšie, než by ho kúpili za trhovú cenu. Najväčší rozdiel mohol nastať na konci minulého roka. Maďarsko to však nevyužilo. V decembri, keď bol rozdiel medzi cenou na burze a ruskou dovoznou cenou najväčší, prišlo z Ruska do Maďarska najmenej zemného plynu od roku 2011.

Viktor Orbán Čítajte viac Je Orbán proputinovský? Odpovedá expertka

Rovnica však funguje aj opačne. Kým pri prudkom raste cien zabezpečuje na určitú dobu lacnejšie nákupy, pri náhlom poklese cien je to naopak a predchádzajúca vysoká cena zostáva zachovaná.

Maďarský minister pre hospodársky rozvoj Márton Nagy hovoril o tom, že sa konečné ceny prejavia s jedno- až dvojmesačným oneskorením. Maďarsko tak za ruský plyn teraz môže platiť zhruba päťnásobok trhovej ceny, píše seznamzpravy.cz.

226 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #vojna na Ukrajine