Ruský oligarcha Prigožin sa priznal k zasahovaniu do volieb v USA. Plánuje v tom pokračovať

Ruský podnikateľ Jevgenij Prigožin v pondelok pripustil, že zasahoval do volieb v USA a plánuje v tom aj v budúcnosti pokračovať. Informuje o tom agentúra Reuters s tým, že ide o prvé priznanie tohto druhu od niektorej z osobností, ktoré Washington spája zo snahami o ovplyvňovanie americkej politiky.

07.11.2022 14:44 , aktualizované: 22:46
Jevgenij Prigožin Foto: ,
Jevgenij Prigožin.
debata (24)

„Zasahovali sme do (amerických volieb), momentálne (tiež) zasahujeme a budeme naďalej zasahovať. Opatrne, presne, chirurgicky a naším vlastným spôsobom, ako to my vieme,“ uviedol Prigožin v príspevku na stránke svojej cateringovej firmy na ruskej sociálnej sieti VKontakte. „Našimi precíznymi operáciami odstránime naraz obe obličky aj pečeň,“ dodal.

Vyjadril sa tak deň pred voľbami do amerického Kongresu.

Donald Trump, Pennsylvania Čítajte viac Voľby v USA: Trump ide zachrániť americký sen, Biden demokraciu

Biely dom neprekvapilo zasahovanie Prigožina do volieb v USA. Ako uviedla hovorkyňa Bieleho domu jeho vyjadrenia „pre nich nie sú ničím novým či prekvapujúcim“.

„Je dobre známe a dobre zdokumentované, že subjekty spojené s Jevgenijom Prigožinom sa snažili ovplyvniť voľby po celom svete, vrátane Spojených štátov,“ dodala Karine Jean-Pierreová.

USA sa podľa nej toto ruské úsilie snažili odhaliť a čeliť mu. Ako doplnila, snahou Ruska bolo okrem iného podkopávať demokraciu a rozsievať nezhody.

„Nie je preto divu, že sa Rusko snaží vyzdvihovať svoje úsilie a vymýšľať si príbehy o tom, akí sú úspešní, práve v predvečer volieb,“ uzavrela.

Barack Obama Čítajte viac Obama: Ovládnutie Kongresu republikánmi by bolo hrozbou pre demokraciu

Prigožin, známy vďaka rozsiahlemu podnikaniu v oblasti cateringu a zmluvám s Kremľom aj pod prezývkou Putinov kuchár, sa vypracoval na jednu z najvplyvnejších postáv ruského biznisu a čoraz viac zasahuje aj do politiky.

Washington tohto oligarchu obviňuje zo sponzoringu tzv. trolích fariem sídliacich v Rusku, ktoré sa snažia ovplyvňovať politiku v USA.

Reuters pripomína, že ministerstvo zahraničných vecí USA ponúklo ešte v júli odmenu desať miliónov dolárov za informácie o Prigožinovi, týkajúce sa „zasahovania do amerických volieb“. Spojené štáty, Británia i EÚ na tohto ruského oligarchu zároveň uvalili sankcie.

Jevgenij Prigožin / Vladimir Putin / Čítajte viac "Putinov kuchár" Prigožin priznal, že založil Vagnerovu skupinu

Prigožin sa donedávna držal v ústraní, v septembri sa však priznal k založeniu polovojenskej žoldnierskej organizácie, známej ako Vagnerova skupina, ktorá pôsobí v Sýrii, Afrike aj na Ukrajine. Tá minulý týždeň otvorila v Petrohrade svoje prvé centrum pre inovácie zamerané na posilnenie obranyschopnos­ti Ruska.

Prigožin tiež už dlhší čas kritizuje ruských generálov i ministra obrany Sergeja Šojgua za neúspechy ruskej armády na ukrajinských bojiskách.

Jevgenij Prigožin Čítajte viac Vagnerovci? Sú na rovnakej úrovni ako ministri, tvrdí Chodorkovskij
24 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Jevgenij Prigožin #ruský zásah do prezidentských volieb v USA