Francúzsky kardinál sa priznal, že ublížil ako sexuálna šelma

Katolícka cirkev vo Francúzsku má obrovský škandál, ktorého ústrednou postavou je 78-ročný Jean-Pierre Ricard. Kardinál, ktorý dával rady, ako postupovať v prípadoch sexuálneho zneužívania duchovnými, sa priznal, že bol zvrhlík. „Pred 35 rokmi, keď som bol radový kňaz, som sa zachoval hanebným spôsobom voči 14-ročnému dievčaťu. Moje správanie nevyhnutne zapríčinilo vážne a dlhotrvajúce dôsledky pre túto osobu," napísal vo vyhlásení, ktoré prečítal predseda Konferencie biskupov Francúzska Éric de Moulins-Beaufort.

07.11.2022 23:40
kardinál Jean-Pierre Ricard Foto: ,
Jean-Pierre Ricard na archívnej snímke z roku 2006.
debata (1)

Ricard poprosil o odpustenie, pričom ubezpečil, že je pripravený poskytnúť súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní.

De Moulins-Beaufort zverejnil krátky Ricardov text na zasadnutí 120 francúzskych biskupov. „Šokovalo ich to," citoval ho server Huffington Post. De Moulins-Beaufort uviedol, že pred civilný alebo cirkevný súd by sa malo postaviť dovedna 11 biskupov pre sexuálne zneužívanie mladistvých.

Ricarda vymenoval za kardinála v roku 2006 pápež Benedikt XVI. Po jeho abdikácii sa tento Francúz v marci 2013 zúčastnil konkláve, čiže zboru kardinálov, ktorí hlasovali o jeho nástupcovi (je ním pápež František).

Pred piatimi rokmi Ricard informoval justičné orgány o podozrení, že jeden bývalý biskup mal „neprimeraný pastoračný prístup k mladistvým". Trestnoprávnemu postihu sa napokon vyhol, ale cirkev mu zastavila výkon kňazského povolania.

Rok predtým Ricard radil, ako postupovať, keď duchovný spácha sexuálny zločin na neplnoletej osobe. „Keď sa objaví obvinenie, rodina musí podať žalobu, cirkev si musí predvolať kňaza a biskup má povinnosť oboznámiť prokurátora," pripomenul jeho slová server Sud Ouest. Ricard, ktorý dlhé roky zatajoval, že bol zvrhlý človek, zároveň zdôraznil, že páchateľa treba potrestať.

Francúzska katolícka cirkev sa nedávno konečne postavila zoči-voči obvineniam a podozreniam z pohlavného zneužívania pedofilnými duchovnými. Na jeseň 2021 ňou zriadená nezávislá komisia zverejnila rozsiahlu správu, z ktorej vyplynulo, že približne od roku 1950 sa stalo obeťami tohto sexuálneho násilia až okolo 216-tisíc detí. Vo väčšine prípadov išlo o chlapcov vo veku od 10 do 13 rokov. Mnohí páchatelia sú ešte nažive, takže prokuratúra získala od cirkvi podklady na začatie trestného stíhania.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #cirkev #znásilnenie #sexuálne násilie #sexuálne zneužívanie farármi